OŠ IVAN GUNDULIĆ

Ne izbacujte našu djecu na ulicu!

Gradu Zagrebu je sporno i ‘neprimjereno u doba recesije’ što OŠ Ivana Gundulića pohađa tek 296 učenika. Ističu i da je iz godine u godinu broj upisane djece sve manji
Zagreb, 310310.Osnovna skola Ivan Gundulic, Gunduliceva ulica.Prosvjed roditelja i ucenika ispred osnovne skole kojoj prijeti zatvaranje.Foto: Vjekoslav Skledar / CROPIX
 Vjekoslav Skledar / CROPIX

Ne damo našu školu! Ovo je prevara! Našu djecu nitko neće izbacivati iz škole! - orilo se jučer poslijepodne u sportskoj dvorani Osnovne škole Ivana Gundulića u Gundulićevoj ulici, gdje se okupilo više stotina roditelja sa svojom djecom, u znak prosvjeda protiv odluke Grada Zagreba koji spomenutu školu uskoro namjerava zatvoriti.

Naime, ravnateljica škole Višnja Reljić, 22. ožujka, zaprimila je odluku Gradskog ureda za obrazovanje u kojoj stoji da se u školskoj godini 2010./2011. u tu školu neće upisivati učenici prvih razreda.

Razlog za to je premaleni broj učenika (296) koji tu školu pohađa, a dugoročniji plan Grada je izgraditi zamjensku školu na Kajzerici. Svu djecu na taj će način “raseliti” po ostalim školama u centru. S druge strane, u postojeći objekt u Gundulićevoj preselit će jednu od srednjih škola (poput XVIII. gimnazije i Upravno-birotehničke škole) kojima su prostori, prema procjeni Ureda, nužniji.

Drugim riječima, više stotina djece morat će naglo promijeniti okolinu, izgubiti prijatelje i profesore. Stoga i ne čudi bijes roditelja koji su odlučni u namjeri da školu spase od zatvaranja, a organizirali su i prikupljanje peticije i u samo nekoliko sati prikupili više od tisuću potpisa potpore.

Ne žele ispisati djecu

- Svojem sinu Luki, koja pohađa treći razred ne želim prouzročiti stres. On ovdje ima prijatelje, a ima priliku učiti u vrlo kvalitetnoj školi s profesionalnim kadrom. Ne želim ni zamišljati da ću ga u budućnosti morati prebaciti u neku drugu školu - kaže majka Erina Leona Cetinić, koja se za prosvjed “naoružala” i podacima o tome kako je natalitet u Zagrebu iz godine u godinu sve veći, ne bi li ukazala na to da nema temelja za gašenje OŠ Ivana Gundulića.

Jedan od šokiranih roditelja je i poznati redatelj Lukas Nola.

- Došao sam potpisati peticiju jer smatram da je odluka Grada o ukidanju škole neukusna. Sin Jakov je završio ovu školu, a kći Mara ide u šesti razred, i ima priliku školovati se i odrastati u idealnim uvjetima - kaže Nola.

Danas sastanak u Gradu

No, mnogim drugim roditeljima i ra jvnateljici škole u oči posebno upada jedan detalj. Riječ je o školi koja radi u jednoj smjeni, što je preporuka i jedan od ciljeva Ministarstva obrazovanja.

Stoga će, kako su se jučer složili svi okupljeni, nastaviti borbu za opstanak škole, a već danas ravnateljica ima zakazan sastanak u Uredu za obrazovanje s pročelnikom Ivicom Lovrićem, s kojim će pokušati pronaći zajednički jezik.





Nećemo mijenjati svoje stavove

- U ovom trenutku nećemo mijenjati svoj stav - kazala nam je pomoćnica pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje Božica Šimleša, nakon okupljanja nezadovoljnih roditelja u OŠ Ivan Gundulić.

Time je dala do znanja da je Grad donio konačnu odluku te kako će se škola u budućnosti zaista zatvoriti. Ističe da je njezin Ured posljednjih osam godina pratio broj upisane djece u školu, te da je on iz godine u godinu sve manji. To je razvidno i iz podataka o broju učenika po razredima. Tako osmaša ima najviše, učenika nižih razreda znatno manje, a prvašića ima najmanje.

- Uobičajeno je da osnovne škole pohađa između 400 i 600 učenika, što ovdje nije slučaj. Naša je namjera zaustaviti upise jer za time nema potrebe, a kada za tri ili četiri godine bude izgrađena nova škola Ivana Gundulića na Kajzerici, tamo ćemo prebaciti sve zaposlenike - ističe Šimleša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 14:01