TOMISLAV TOMAŠEVIĆ

‘Ne slažem se sa stavovima ravnatelja Srebrnjaka, ali odluka upravnog vijeća je finalna i ja je prihvaćam‘

‘Upravno vijeće je donijelo svoju odluku i ona je finalna. Ja sam im dao povjerenje i ja tu odluku prihvaćam‘, dodao je Tomašević
Tomislav Tomašević
 Neja Markicevic/Cropix

Nakon što je Upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak za ravnatelja bolnice izabralo Darka Richtera, specijalista pedijatrije u mirovini koji je 2010. godine u intervjuu za Glas Koncila izjavio da su on i njegova bili protiv umjetne oplodnje jer ona “na neki način predstavlja silovanje u epruveti”, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević rekao je u srijedu da je odluka Vijeća finalna te da ono smatra je on bio najbolji izbor.

- Mi smo to pravno provjerili i nema suglasnosti koju treba dati Grad. Radi se o javnom natječaju, točno je propisano tko donosi odluku, Upravno vijeće je donijelo odluku, ona je finalna. Oni smatraju da je od svih kandidata Darko Richter bio najbolji izbor, iako se ne slažu s njegovim političkim stavovima. Ne slažem se niti ja. Oni su donijeli odluku prema stručnim kriterijima, vjeruju da je on najbolji kandidat - rekao je Tomašević na konferenciji za medije.

Istaknuo je da Grad ne sudjeluje u tom postupku te da se odluka nikako ne može osporiti i promijeniti.

- Koliko god je ova politička zahtjevna, situacija je takvu. Gradonačelnik ne odlučuje o tome. Upravno vijeće je donijelo svoju odluku i ona je finalna. Ja sam im dao povjerenje kao Vijeću i ja tu odluku prihvaćam. Najavili smo da kadroviranje po ključu političke podobnosti nije nešto što ćemo raditi i to se sad vidi - dodao je Tomašević.

- Oni su donijeli svoju odluku po zakonitom postupku i ona se ne može preispitivati. On će imati povjerenje da ispunjava ciljeve Upravnog vijeća i one koje sam ja zadao Upravnom vijeću. Ono je birano na temelju stručnosti, oni su sada donijeli odluku na temelju stručnosti, premda su se i ta imenovanja svojevremeno osporavala - nastavio je gradonačelnik.

Tomašević je upitan kako će imenovanje novog ravnatelja utjecati na europski projekt Dječjeg centra za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak.

- Upravno vijeće se tri mjeseca bavi tim projektom, puno više od svih nas u gradskoj upravi. Ušli su sve aspekte EU projekta. Oni su na temelju toga i intervjua donijeli odluku. Ja mogu samo vjerovati da je odluka ispravna i to će se vremenom pokazati. Cilj grada je da se projekt realizira i bolnica spasi. To je najambiciozniji projekt u zdravstvu u povijesti - rekao je gradonačelnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:21