Nebeski vrtovi i bazeni u Sky Office neboderima

ZAGREB - Najveći poslovni centar na gotovo 72.000 četvornih metara i sa 26 etaža počeo se danas graditi, a dva međusobno spojena nebodera na Zagrebačkoj aveniji bit će ujedno i najviše zgrade u zapadnom dijelu grada.



Sky Office neboderi zamišljeni su kao nova generacija poslovnih centara koji osim ureda A klase i tzv. “pametne štedljive zgrade” nude zaposlenicima odmor u nebeskim vrtovima s bazenima. Investitor 80 metarskih nebodera, koji se nalaze u neposrednoj blizini stambenih zgrada na Rudešu, tvrtke su Dalekovod i Zagreb-Montaža, a visoke tornjeve grade za svoje potrebe, ali i za najam.



Pomoćnik predsjednika Uprave Zagreb-Montaže Tomislav Andabaka pohvalio se kako će u neboderu biti ugrađene suvremene njemačke tehnologije koje će se prvi put pojaviti u Hrvatskoj.



- Nebeski vrtovi ili sky gardeni koji se nalaze na drugom i osmom katu služit će za opuštanje zaposlenika, kako bi se u ugodnom okruženju odmorili od posla. U njima će biti mali bazeni za osvježenje od stresnog i napornog dana, a novost je i to što ovi neboderi imaju izuzetno mnogo javnog prostora za relaksaciju kako kod uposlenika ne bi došlo do sindroma “pregorijevanja” - rekao je Tomislav Andabaka. On objašnjava i to kako će cijelo prizemlje obaju poslovnih nebodera biti prepuno kafića, restorana, zalogajnica, banki i malih trgovina kako bi se zaposlenicima pružio što veći komfor.



- Na 14. katu, odnosno na vrhu dijela koji međusobno spaja ova dva nebodera nalazit će se još jedan restoran, a posebni ograđeni dio bit će ekskluzivno uređen za VIP uzvanike i goste. Još jedan nebeski vrt nalazit će se na vrhu nebodera s kojeg će sezati pogled na cijeli grad - objasnio je Andabaka. Završetak gradnje ovih nebodera predviđen je za prosinac 2009., a kompletna investicija stajat će više od 70 milijuna eura.



- Iako Sky Office nije najviši u Zagrebu, njegova površina je najveća, a ima i najviše parkirnih mjesta u četiri nivoa podzemne garaže. Njegova posebnost je svakako i štedljivost te poseban suvremeni klimatizacijsko-ventilacijski sustav. Na stropovima se nalaze grijače ploče koje nalikuju na saće iz kojih zimi struji topli, a ljeti hladni zrak. U tim cijevima, skrivenima u stropu, struji topla, odnosno hladna voda, koja temperira prostor. U podu se nalazi ventilacija koja štedi energiju, i to tako da zrak iz ureda prolazi u podzemne etaže, čime se prozračuju garaže, tj. griju se zrakom koji je izašao iz ureda.



- Površina 71. 897 kvadrata

- 2 spojena nebodera

- 26 etaža

- 21 kat

- visina 80 metara

- 630 parkirnih mjesta s 2 ulaza u garažu

- 10 liftova po etaži (u svakom tornju po 5)

- 10-ak restorana i kafića

- 3 Sky Gardena

- 2 trafostanice

- bazeni

- vrijednost 70 milijuna eura

- otvorenje 12. mjesec 2009.


U štednji energije išli smo još korak dalje, posebnim dvoslojnim staklenim fasadama ispunjenima plinom. Zavjese i brisoleji na fasadi automatski se uključuju kako bi se iskoristila sunčeva energija po zimi, odnosno kako bi se neboder ljeti sam “obranio” od sunca - ispričao je Andabaka, naglašavajući kako je za mnoga nova tehnološka dostignuća u zgradi zaslužan njemački arhitekt hrvatskoga podrijetla Ante Anin.



Osim visoke tehnologije, arhitekti su ponosni i na modernu arhitekturu i oblikovanje: kompleks, naime, izgleda poput dviju spojenih leća.



- Brojni hrvatski arhitekti, kao što su Jerko Rošin, Penezić i Rogina i drugi, radili su idejna rješenja na prošlogodišnjem natječaju za gradnju nebodera, no zbog racionalnosti i suvremenog izgleda odlučili smo se za arhitekta Antu Anina. S obzirom na to da su Dalekovod i Zagreb-Montaža investitori, jedan će neboder pripadati jednoj, a drugi drugoj tvrtki. Mi planiramo pet katova zadržati za svoje potrebe, a ostalo ćemo iznajmljivati - rekao je Andabaka.



Andabaka nije htio reći po kojoj cijeni zbog brojnih promjena na tržištu u kojem poslovni prostori u posljednje vrijeme pojeftinjuju. Investitori su, dakako, svjesni zasićenosti tržišta poslovnih prostora u Zagrebu, no svejedno očekuju da će im se investicija vratiti za 15 godina.



U blizini će se graditi još jedan neboder



Osim Sky officea na Zagrebačkoj aveniji trebao bi se graditi još jedan visoki neboder. Neboder 123 kojeg projektira studio 3LHD trebao bi sa svojih 123 metara biti definitivno najviši u Hrvatskoj. Zagrepčanka je punih 20 godina bila najviša zgrada u Hrvatskoj, no odnedavno je to Eurotower na Vukovarskoj aveniji koji je viši za samo 2 metra, te iznosi 96 metara. Površina Eurotowera je oko 35 000 kvadrata, a ispod zemlje nalazi se 5 podzemnih etaža s 364 parkirnih mjesta. 


Boba Blašković
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:30