KRŠENJE PROPISA

NEDOPUSTIVI PROPUST Neustavni grb već dvije godine stoji na stupu u središtu Zagreba

Simbol mračnog dijela hrvatske povijesti nalazi se u blizini Gradskog poglavarstva
 Sandra Simunovic / CROPIX

Dobro, stoljećima smo bili pod zavojevačima, okupatorima, Ugrima, Austrijancima, Beogradom, pa smo te zakone smatrali nametnutima (iako je Austrija među prvima u Europi imala građanski zakonik), pa se i vikalo “Regnum regno non praescribit reges” (Kraljevstvo kraljevstvu ne propisuje zakone).

Onda smo se konačno izborili za državu pa se moglo očekivati da ćemo sada prihvatiti naše zakone, prije svega Ustav. Ali, čini se da i dalje nije tako. Naime, hrvatski Ustav u svom članku 11 jasno propisuje da je “grb Republike Hrvatske povijesni hrvatski grb čija je osnovica 25 naizmjeničnih crvenih i bijelih (srebrnih) polja.

Zastava Republike Hrvatske sastoji se od tri boje: crvene, bijele i plave, s povijesnim grbom u sredini”. Zakon o grbu i zastavi, pak, još je precizniji te u članku 4 ističe da se “grb, zastava i himna Republike Hrvatske mogu rabiti u obliku, opisu i tekstu koji su utvrđeni Ustavom Republike Hrvatske i uređeni ovim zakonom”.

Da, u jednom trenutku hrvatske povijesti, onom crnom i mračnom koji je nad svima nama ostavio težak biljeg suradnje s nacističkim i fašističkim režimima, grb je bio drukčiji. I zato su mudri ustavotvorci i zakonotvorci izbacili taj grb i stavili ovaj, kako je opisan, i na zastavu.

Dakle, na javnim prostorima ne smije se upotrebljavati drukčija hrvatska zastava. Ali, ako se prošećete u blizini Gradskoga poglavarstva i Općinskog suda, bit ćete iznenađeni jer ondje već gotovo dvije godine stoji slika neustavne i nezakonite hrvatske zastave. Ona je nacrtana na sandučiću u kojem se nalaze sklopovi koji osiguravaju da rade semafori na tom velikom raskrižju, dakle na javnom mjestu. I ta “zastava” ne smeta nikome, ni iz Poglavarstva, ni iz Suda - ili se svi prave da je ne vide.

Gradonačelniče Bandiću, nije valjda da to niste vidjeli: ako niste, zašto niste (vi ili netko od vaših suradnika); ako jeste, a niste reagirali, znači da se s ovim simbolom slažete. Ako je i za potrebe predizborne kampanju, nedopustivo je...

Sandra Simunovic / CROPIX
Zagreb, 131014.Krizanje Vukovarske i Hrvatske bratske zajednice.Na semaforskoj kutiji nacrtan ustaski grb.Foto: Sandra Simunovic / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 12:13