NOVI PROBLEMI

Nema vožnje 3. siječnja: Iako je zagrebačka žičara tek završena, već su joj potrebni i popravci

Do problema je došlo zbog dokumentacije i svih potrebnih dozvola za sljemensku žičaru
 Goran Mehkek/Cropix

Sljemenska žičara, po svemu sudeći, neće početi s vožnjom 3. siječnja kao što je to najavio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić - objavila su 24 sata, dodajući da su žičari, iako je tek završena, već potrebni i popravci. Naime, do problema je došlo zbog dokumentacije i svih potrebnih dozvola za žičaru.

Da bi se dobila uporabna dozvola, potrebno je obaviti tehnički pregled, a nakon dozvole još je potreban i certifikat koji treba izdati resorno Ministarstvo prometa. S obzirom na blagdane, teško je očekivati da bi do 3. siječnja, kad se održava i prva utrka Ski kupa na Sljemenu, moglo sve biti gotovo.

Osim toga, kako navode 24 sata, čak i kad dozvole budu izdane, morat će se nastaviti s radovima jer treba obaviti popravke, odnosno, ojačati čeličnu konstrukciju krova gornje postaje na samom Sljemenu. Zbog dodatnih radova taj bi projekt, čiji su troškovi zbog potencijalnih malverzacija stalno rasli te dosegnuli iznos od 710 milijuna kuna bez PDV-a, mogao ispasti još skuplji.

Predsjednik Kluba nezavisnih zastupnika u Gradskoj skupštini Renato Petek rekao nam je da ga sve to ne iznenađuje, iako je informaciju o tome da žičara možda neće početi s vožnjom 3. siječnja doznao iz medija.

- Da bi žičara bila puštena u rad, potrebno je 11 građevinskih i uporabnih dozvola. Kad je bila zadnja sjednica Skupštine, još nisu bile gotove sve izmjene i dopune građevinskih dozvola pa me ne bi iznenadilo da to ne bude gotovo do roka koji se navodi. Ako je točno da se još treba popravljati i ojačati krov, onda ništa drugo ne očekujem osim dodatnih problema. S velikim nestrpljenjem očekujemo hoće li se premijer Andrej Plenković pojaviti na prvoj vožnji u kabini s gradonačelnikom i dokazati vjernost koalicijskom partneru - rekao nam je Petek.

Inače, doznajemo da je 19. prosinca održan sastanak zatvorenog tipa, na kojem je Bandić inzistirao da se sve završi do roka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2023 18:12