DIŽU I TUŽBE

'NEMAM PRAVO NA BOLOVANJE, POKAZ, DAR ZA DIJETE, A RADIM VEĆ 5 GODINA' Pobuna dijela radnika u ZG holdingu

 Marko Todorov/EPH

I dok su neki njegovi kolege dobili po 600 kuna kako bi prigodno kupili darove svojoj djeci na blagdan Sv. Nikole, Dario (32) nije dobio niti lipe. A ima dvoje djece, jedno u dobi od 5 godina, a drugo od 10 mjeseci.

Ne mogu dići kredit

Nema pravo ni na ZET-ov pokaz, ni na bolovanje. Pokušao je u banci podići kredit jer moraju popraviti krov na kući, ali ni to nije mogao. Uskrsnici od 400 kuna uopće se, kaže, više i ne nada. A Dario ne radi od jučer. Već je pet godina u Holdingovoj podružnici Zagrebačke ceste. Jedan je, naime, od 150 agencijskih radnika koji plaću dobivaju od agencije, u ovom slučaju agencije Electus, a radne obaveze imaju prema Holdingu.

Iz sindikata se pitaju kako je moguće privremeno zapošljavati radnike koji već godinama rade isti posao u istoj tvrtki. Upravo zbog velikih razlika u radnim pravima po kolektivnom ugovoru između agencijskih radnika i stalno zaposlenih u Holdingu, sindikat Zagrebačkih cesta priprema konferenciju za novinare koja će se održati sutra na temu “Glas radnika drugoga reda” na kojoj će najaviti i veliki prosvjed ispred zgrade Uprave Holdinga.

- Spremni smo ovoga puta ići do kraja. Bitan je zajednički cilj i da svi imaju jednaka prava, te da diskriminaciji jednom dođe kraj. Ovako se samo omalovažava njihov rad, a većina njih radi u ovoj podružnici od 5 do 12 godina. Priključit će nam se i 190 agencijskih radnika Vodovoda, a očekujemo i kolege iz ostalih podružnica. U Holdingu je oko 500 agencijskih radnika - poručio je Dario Rastovčan, sindikalni povjerenik iz SSKH ZG cesta.

Posao nije privremen

“Izričito tražimo da se više ne koriste usluge agencija za privremeno zapošljavanje jer posao naših djelatnika nije privremenog karaktera. Najveći dio radnika su vozači i strojari, te oni koji rade na ugradnji asfalta i nadcestarijama i koji su nam potrebni tijekom cijele godine. A opseg poslova u ovoj godini povećan je u vrijednosti od oko 30 milijuna kuna”, stoji u dopisu koji je sindikat već nekoliko puta slao Upravi Holdinga, ali, kažu, bez ikakva odaziva.

- Zamislite samo da nas 150 sutra prestane raditi. Nema strojara, vozača, asfaltera... nastao bi potpuni kolaps. Ovo zapošljavanje radnika preko agencija samo je fiktivno prikazivanje broja zaposlenih u Holdingu. A na kraju je to za građane skuplje jer agencijama treba platiti i proviziju - ogorčen je Matej (30), koji već nekoliko godina radi preko agencije u Zagrebačkim cestama.

Najavljeno rješenje

Gradonačelnik Milan Bandić radnicima je prošli tjedan obećao da će riješiti problem do ljeta, odnosno da će se ubuduće preko agencija zapošljavati radnici samo u iznimnim slučajevima. No, sindikalci u to ne vjeruju.

- Tako Bandić već godinama obećava, pa ništa. Nema druge nego ovo riješiti pravnim putem. Ako nam ne izađu u susret i ako prosvjed ne urodi plodom, s odvjetnikom pripremamo tužbu - istaknuo je Rastovčan. Iz Zagrebačkog holdinga su nam odgovorili da je dio radnika zaposlen preko agencije jer im je istekao rok na koji su imali sklopljene ugovore o radu.

- Na ustupljene radnike ne primjenjuju se one odredbe temeljnog kolektivnog ugovora za radnike u Holdingu kojima su utvrđena druga materijalna prava radnika, a kojima se, primjerice, smatraju regres, božićnica, naknada troškova prijevoza, s obzirom na to da se isto ne smatra plaćom, niti uvjetima rada. Navedena prava radnici mogu ostvariti kod svog poslodavca, odnosno agencije - poručili su iz Holdinga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 06:07