KAKO SE OVO DOGODILO?

Neobična atrakcija u centru Zagreba, fotografiraju je i turisti: ‘Ovo je često u vašoj zemlji?‘

Što će se dogoditi kada korijenje počne uništavati fasadu, pitaju se zabrinuti građani, ali susjedi poručuju: nama se sviđa, da je barem ovdje zauvijek
Breza je niknula na prvom katu zgrade
 Anamaria Hanžek

Uza sve zelene akcije kojima se nastoji razbiti sivilo gradskog asfalta, na jednom mjestu majka priroda odlučila je uzeti stvar u svoje ruke. U blizini zagrebačkog Glavnog kolodvora, nalazi se Ulica baruna Trenka. Između kućnih brojeva dva i četiri, tijesno uz odvodnu cijev za kišnicu, niknulo je mlado stablo. Iako su neki građani zabrinuti da bi samoniklo drvo moglo naštetiti fasadi i zgradama koje se sporo obnavljaju od potresa, susjedima je stablo priraslo srcu te se nadaju kako će neobični ukras još dugo biti s njima.

image
Anamaria Hanžek

U šetnji Ulicom baruna Trenka, uz ulazna vrata zgrade na kućnom broju četiri, srećemo oduševljene prolaznike. Iako se nalaze u blizini Glavnog kolodvora, Tomislavca, Parka J.J. Strossmayera, Zrinjevca, pa i Trga bana Josipa Jelačića, zaustavili su se u ovoj sporednoj ulici kako bi fotografirali - stablo.

- Vidite kako priroda nađe način. Još više, molim!, s velikim osmijehom govori nam Anne-Ly Oprin-Wilkes iz Estonije. Pita nas je li ovo čest prizor u Hrvatskoj, na što odgovaramo kako je nama jednako neobično kao i njoj. Da je u gradovima potrebno više zelenila, slaže se i Anne-Ly. Nada se da će viđati više drveća koje, kao da je magično, uspijeva oživjeti na malo vjerojatnim mjestima.

image
Turistica iz Estonije fotografirala se ispod drveta koje raste iz pročelja
Anamaria Hanžek

Većina prolaznika stablo ne doživljava previše, i šutke prolazi kraj njega.

- Jednom sam u svojem gradu napravio malu vježbu. Išao sam gradom u namjeri da ga vidim kao da sam prvi put tamo. Iznenadili biste se koliko toga uočite. Nešto što doživljavate svakodnevnim, odjednom postane posebno, ispričao je Timijan Drpić Minatti iz Slovenije. Stablo koje je izraslo "na divlje" smatra fascinantnim i lijepim prizorom, a malu vježbu uočavanja ljepota u svojem mjestu preporučuje svakome.

Pročelja na starim zgradama koja su "stisnule" brezu dijelom su oštećena, a točno ispod nje nalazi se nekadašnji restoran Tomislav, koji je godinama zatvoren. No, uz zelenilo koje niče uz žuti i sivi balkon na prvome katu, pogled teško da će odlutati nekamo drugdje.

image
Ulica baruna Trenka
Anamaria Hanžek

Ipak, nije svačija reakcija pozitivna.

U Facebook grupi o potresu jedna građanka izrazila je zabrinutost da bi stablo, iako je neobično i lijepo, moglo prouzročiti probleme. "Pitat ću i vas i sebe, nakon što pogledate zgradu, fasadu, zidove između te dvije zgrade, koliko će korijenje duboko prodrijeti, i koliko će još štete učiniti ovim i ovako ruiniranim zgradama, neobnovljenim?", napisala je. I njoj je drvo drago, no boji se da bi rastući korijen mogao stvoriti napuknuća u zidovima.

"Kako priroda nalazi put da se održi, tako je i sjeme, onaj malecni izvor života, našlo put i zavuklo se u udubinu između zgrada, i odatle pružilo svoje grane, zazelenilo je lišće i uskoro će požutjeti i otpasti sa zimom", stoji u objavi.

Zvali smo Zrinku Jelavić, koja u Ulici baruna Trenka na kućnom broju četiri ima stomatološku ordinaciju. Nije nam stigla puno reći, osim da misli kako se radi o brezi i da korijen raste iz dvojke. Predstavnica stanara u trenutku kada smo je htjeli pitati o brezi, nije bila kod kuće.

Više sreće imali smo ulaz dalje, na kućnom broju dva. Javila nam se i supruga tamošnjeg predstavnika stanara.

- Volimo ju, drago nam je što je tu, i nadam se kako neće doći do situacije da ćemo ju morati ukloniti, komentirala je.

Svima draga mlada breza tu je, čini se, da ostane.

Ako imate gradsku priču, javite nam na mail: mojzagreb@hanzamedia

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 16:31