NIJE SVIMA SMIJEŠNO

Nepoznati autor u Zagrebu ‘dotjeruje‘ ustaške grafite i pretvara ih u faluse, jeste li ih već primijetili?

Fotografija ustaškog simbola širi se društvenim mrežama, ali susjedi na Sigečici kažu da je sve to skupa žalosno
Ustaški simbol na Sigečici 
 David Mandić

Društvenim mrežama širi se fotografija grafita u zagrebačkom naselju Sigečica gdje je netko na napuštenom kiosku u blizini tramvajske stanice prepravio grafit ustaškog simbola.

Nepoznati je autor ustaško 'U' naime prepravio tako da izgleda kao muški spolni organ, a prolaznici različito reagiraju na štos- nekima je to duhovito, drugima vulgarno.

image
Dosad je bilo tužno, a sad je bar malo smiješno, kažu susjedi
David Mandić

- Gadno i žalosno. Tako se osjećam svaki put kad vidim takav znak na fasadi, a sada je ovdje još gadniji. Nije mi uopće smiješno, a nije mi drago ni za propast ovog malog obiteljskog obrta, rekao nam je susjed Milan zgražajući se nad grafitom.

Mnoge fasade zgrada u Zagrebu, ali i ostalim hrvatskim gradovima, 'krase' fašistički simboli poput ovog. Osim što je slovo U pretvorio u falus autor je na križ iznad njega dodao i četiri točkice koje izdaleka podsjećaju na štit srpskog grba što dodatno pojačava provokaciju.

- Ja vam to uopće ne doživljavam. Djeca se glupiraju. Bilo je tužno prije, sad je barem malo smiješno, poručila nam je susjeda u prolazu dok je žurila na posao.

image
Fotografije grafita šire se društvenim mrežama
David Mandić

Sličnih primjera "dorade" simbola mržnje ima posvuda u svijetu. Popularne su korekcije na kukastim križevima koje ljudi često prepravljaju u logo tvrtke Windows ili u vjetrenjače.

Ako imate gradsku priču, javite nam na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:02