NAPETA SITUACIJA

Nered pred Zaraznom klinikom u Zagrebu, zbog kaosa s terminima testiranja na koronu intervenirala i policija

Liječnici obiteljske medicine su na testiranje, bez prethodne narudžbe, poslali pacijente zbog čega ih djelatnici nisu mogli testirati
Klinika za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević
 Zeljko Puhovski/Cropix

Na punktovima za testiranje Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u utorak su se stvorile velike gužve, zbog čega je intervenirala i policija. Kako doznajemo, na testiranje je stigao veći broj građana koji nisu imali termin za testiranje te su zbog toga negodovali i bili verbalno agresivni prema zaposlenicima. Naime, svi su imali uputnicu za testiranje, ali ne i termin, a kako doznajemo većina nije bila upoznata da moraju imati točan termin testiranja.

Iz PU zagrebačke neslužbeno doznajemo da je policija izašla na teren i utvrdila da su liječnici obiteljske medicine na testiranje, bez prethodne narudžbe, poslali pacijente, zbog čega ih djelatnici bolnice nisu mogli testirati. To je dovelo do negodovanja prema djelatnicima bolnice. Ipak, policija nije utvrdila kaznene niti prekršajne elemente. Inače već neko vrijeme na punktu se nalaze zaštitari kako bi se održavao red i neometano testiranje. Da je povećan interes za testiranjem govore i podaci o 10.228 testiranih u utorak, među kojima je bilo 974 pozitivnih.

Riječ je o novom skoku, s obzirom na to da je prije tjedan dana bilo 704 pozitivnih, a prije 14 dana 668. Hospitaliziranih je u utorak bilo 600, dok je na respiratoru 59 pacijenata. U odnosu na utorak prije 14 dana u bolnicama je 177 pacijenata više. Preminulo je 9 osoba, tako da je od početka epidemije uz ili od covida preminulo 8456 osoba.

Postotak cijepljenih i dalje nije zadovoljavajuć, a najnoviji podaci govore o samo 43,44 posto cijepljenog ukupnog stanovništva, odnosno 52,15 posto odraslog stanovništva. U utorak se prvom dozom cijepilo 3030 osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 03:34