‘ČEMU TAJ PROTOKOL‘

Nervoza u zraku, psovke i trubljenje, čak su i policajci očajni: ‘Više ni sam ne znam tko prolazi‘

Grupe interventnih policajaca stoje na svakih stotinjak metara, a većina parkirnih mjesta je oblijepljena policijskom trakom

Gužve u Zagrebu

 Laura Vidović/

Nervoza u zraku uz zvuk automobilskih truba sa svih strana. Stotine vozača koji ljutito mašu rukama čekajući na ugašenim semaforima dok policija regulira promet.

- Majstore, je l‘ se može desno? - pitao je policijskog službenika jedan od vozača koji je ipak odlučio ići okolnim putem kako bi izbjegao velike gužve.

Upravo tako izgleda Zagreb već od jutros, kada su počeli dolaziti predsjednici parlamenata i brojni delegati iz cijelog svijeta na prvi parlamentarni summit Međunarodne krimske platforme. Najgore kolone stvaraju se kod koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog gdje svi delegati putuju s aerodroma i hotela Westin gdje je organizirana večera dobrodošlice. Gužve se također stvaraju na pješačkim prijelazima i u javnom prijevozu, gdje vozači jedva zatvaraju vrata na tramvajima zbog količine ljudi koji pokušavaju ući, pošto znaju da sljedeći neće doći uskoro zbog privremene regulacije prometa.

image
Laura Vidović/

- Sve su na nas prebacili - komentiraju nezadovoljno putnici koji si traže međusobnu podršku u situaciji koja ih sve jednako frustrira.

Ubrzo su počele i psovke nakon što su svi morali izaći iz tramvaja jer su kod hotela Westin ugašeni semafori i ponovno je policija regulirala promet. Ubrzo nakon toga, ulicom su prošli delegati s policijskom pratnjom.

- Ne znamo više ni tko prolazi, samo zaustavljamo promet kad nam kažu. Hrpa ih dolazi u Zagreb do kasnije navečer, komentirao je jedan od policajaca dok je istovremeno dobio obavijest da dolazi još jedna kolona.

Grupe interventnih policajaca stoje na svakih stotinjak metara, a većina parkirnih mjesta je oblijepljena policijskom trakom. Upravo tamo smo sreli i Ninu, koja također nije oduševljena situacijom jer, kako kaže, samo želi napokon doći doma.

image
Laura Vidović/

- Frustrira me kada nakon posla samo želim što prije želim doći doma, a na kraju provedem sate u kolonama. Cijeli grad postane nervozan i vozači često postaju neoprezni, pa se vožnja do doma pretvori u borbu za opstanak. Imam obaveze i nakon posla, koje očigledno neću stići obaviti, požalila nam se gledajući u gužvu.

Inovativnu ideju kako riješiti problem za sve delegate, ali i građane, imao je Borna koji je šetao gradom.

image

Gužve u Zagrebu

Laura Vidović/

- Ne razumijem čemu taj cijeli protokol, da ih stave u neki stariji auto i provozaju Zagrebom, nitko ne bi ni okrenuo glavu i kompletan promet bi normalno funkcionirao. Ovako nam se svi planovi za sljedeća dva dana mijenjaju i pokušavamo sve obaviti prije nego što krene prometni krkljanac, što nije uvijek moguće. Ovakvo nešto nije bilo za očekivati, zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:28