LABIRINT POLITIKE

Nestaje Bandić koji predlaže da se ruke peru lugom, a na scenu se vraća onaj koji ‘dela‘

Vjerojatno se potiho smijao gledajući svoje suparnike dok se čerupaju i svađaju kome je Zagreb dublje u srcu
Milan Bandić
 Ronald Gorsic/Cropix
Objavljeno: 15. veljača 2021. 22:37

Ćaća se vraća, samo što "ćaća" nije Ivo Sanader nego Milan Bandić. Jer sve što radi u posljednje vrijeme govori da se Bandić, usprkos svim aferama i sudskim postupcima, ne namjerava odreći položaja gradonačelnika Zagreba.

U medije je puštena "ekskluziva" kako se u tajnosti sprema navodni plan "cjelovite obnove povijesne urbane jezgre", koji će se temeljiti na "zelenom razvoju Zagreba, a bit će usmjeren prema obnovi i dekarbonizaciji postojećeg građevinskog fonda". Zgrade će obnavljati tako da imaju gotovo nultu energiju i bit će visokih energetskih svojstava, a obnova će se temeljiti na očuvanju urbanog identiteta jezgre, unapređenju stanovanja i očuvanju susjedstva, programiranju sadržaja za gradske blokove, unapređenju mobilnosti i korištenju javnog prostora.

Prije toga Bandić je najavio da na gradskom zemljištu u Svetoj Klari planira sagraditi 30 tipskih kuća za smještaj građana čiji su stambeni objekti oštećeni u potresima. Opet je dobio medijski prostor, iako po običaju nije bilo jasno kad bi počela gradnja i dokad bi trajala.

Između ova dva događaja gradonačelnik se prerušio u vatrogasca, popeo na dizalicu pa se pohvalio kako je time na simboličan način sudjelovao u sanaciji jednog od preostalih zabatnih zidova na adresi Ilirski trg 8, i za kraj dodao da građani "nisu sami te kako skorašnja obnova mora biti cjelovita, realna, socijalno pravedna, transparentna i usuglašena sa strukom".

Kako se približavaju izbori, nestao je Bandić koji se svađa, prijeti, seksistički vrijeđa novinarke, učenicima predlaže da ruke peru lugom umjesto sapunom, a na scenu se vraća stari Bandić, koji stalno nešto "dela", i šakom i kapom dijeli obećanja. ON će graditi nova naselja, obnavljati devastirano središte grada, promovirati zelene politike, štititi javne prostore, možda će i slijepi progledati, a paralizirani skakutati, tko zna kakva još obećanja čuva u torbi. Treba ga shvatiti, njemu je opstanak na položaju gradonačelnika važan i kao štit pred pravosuđem. Padne li, ostaje bez političke zaštite, i puno je ranjiviji u sudskim procesima koji se vode protiv njega. Usto, niti izborni trendovi ne idu mu u prilog. U gradonačelničkoj utrci 2013. podržalo ga je 170.000 birača, da bi 2017. njihov broj pao na 147 tisuća. Prije dvije godine na izborima za Europski parlament dobio je tek 1,9 posto, a na prošlosrpanjskim parlamentarnim izborima on i njegovi stranački sljedbenici u sve četiri zagrebačke jedinice inkasirali su neznatno više od jedan posto glasova podrške. Analitičari su ga poslije toga pokopali, ali, prerano, reklo bi se.

Nekoliko je razloga zašto je Bandić, uz Tomislava Tomaševića, glavni favorit na svibanjskim izborima za gradonačelnika Zagreba. Najmanje je bitno istraživanje iz prosinca, prema kojem je bio na drugome mjestu po glasovima, ali i ta anketa je pokazala kako uvjerljivo vodi ispred konkurenata, izuzev Tomaševića. Važnije je to što kao gradonačelnik ima priliku svakodnevno obećavati, otvarati gradilišta ili žičare. Neki će reći da su to dobro poznati trikovi, ali mnogi birači su Bandiću povjerovali šest puta, stoga, tko jamči da neće i sedmi? Usto, tisuće obitelji zaposlenika Grada i Holdinga se plaše da bi gradonačelnikov pad ugrozio njihove egzistencije, i iz straha glasaju protiv promjena. Napokon, prošlotjedno "Otvoreno" u kojem su gostovali Bandićevi suparnici (ali ne i on) nalikovalo je na kokošinjac, a ne na raspravu u kojoj kandidati izlažu inicijalne programe. Vjerojatno se potiho smijao dok je gledao kako se međusobno čerupaju i svađaju kome je Zagreb dublje u srcu. Bit će civilizacijska šteta ako Bandić i ovaj puta pobijedi, ali to više nije nemoguć scenarij.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:54