POSTAO VIRALNI HIT

Netko je pred kazalištem ostavio bicikl, komunalci ga dvije godine ‘ne mogu naći‘, u čemu je štos?

Nadzori se provode svakodnevno, tvrde u Gradu, ali bicikl praznih guma, bez sjedala, suprotno pravilima ne uklanjaju

Zaboravljeni bicikl na križanju Grškovićeve i Medvešćaka

 Bruno Drempetić/Jutarnji list

Najmanje dvije godine stoji na istom mjestu, a tisuće prolaznika ga zaobilaze na nogostupu, pazeći pritom da ne završe na ulici. Za njih on je samo zaboravljeni predmet koji čeka svojeg vlasnika. Gume su mu ispražnjene, sic ukraden, a sjedalica za dijete klimava. Komunalni redari ga traže, no ne mogu ga pronaći, iako je lancem prikovan za prometni znak. Ako ga otkriju, tvrde, završit će, kao i ostali- u skladištu Grada Zagreba.

Sudbina je to jednog običnog bicikla koji je slučajno postao dio zagrebačkog javnog prostora. Naime, najmanje dvije godine stoji zavezan nasuprot kazalištu Mala scena na križanju Ulice Nikole Grškovića i Ulice Medveščak. Postojanje bicikla prvi je put dokumentirano na Google kartama u travnju 2021. godine. Tada je još imao sjedalo, no njegova okolina je ostala skoro u potpunosti ista - bilje, hidrant i neobnovljene fasade u širem gradskom središtu. Doduše, eksterijer jedne od zgrada u susjedstvu prekriven je skelama što znači da bi se prije mogla građevina obnoviti, nego se on ukloniti.

image

Zaboravljeni bicikl na križanju 2021. godine

Screenshot Google Karte

U međuvremenu je bicikl postao atrakcija na različitim Facebook grupama gdje se postavljaju pitanja o njegovom podrijetlu. Što znaju o njemu pokušali smo doznati u kazalištu Mala Scena.

- Nisam do sada primjećivala bicikl. Vjerojatno jer dolazim drugim putem na posao. Sada ste me baš zainteresirali - rekla nam je ljubazna djelatnica.

Što se događa s tim ničijim biciklima pitali smo i Grad. Poslali smo im upit u kojem nas je zanimalo koliko često komunalni redari provode nadzor zbog kršenja komunalnih propisa, jer bicikl nije stajao na mjestu koje je određeno za njihovo ostavljanje, i kakva je procedura pri uklanjaju tih zaboravljenih i nepropisno parkiranih predmeta.

- Nedostaci se provjeravaju po službenoj dužnosti u okvirima redovnog rada, kao i po zaprimljenim prijavama građana, institucija ili drugih podnositelja. Nadzori se provode svakodnevno, kroz redovnu ophodnju službenika te se pritom postupa sukladno ovlaštenjima iz pripadajućeg djelokruga rada - odgovorili su nam iz Grada.

No, iako redari nadzore provode svakodnevno nisu primijetili ostavljeni bicikl koji je na istom mjestu već dvije godine, a uz to je i ostavljen suprotno komunalnim pravilima. Bicikli bi se, napominju u odgovoru, trebali ostavljati samo na za to označenim mjestima, dok bi se drugi nepropisno parkirani na javnim površinama, poput onoga na križanju Grškovićeve i Medveščaka smještenog uz samu zebru, trebali ukloniti i odložiti u gradsko skladište.

Kad smo prvi put posjetili križanje Grškovićeve i Medveščaka, uz zaboravljeni bicikl je bio privezan i nešto manji. Gotovo mjesec dana kasnije, prilikom našeg novog posjeta lokaciji, taj manji još uvijek je stajao kraj starosjedioca, ali ovoga puta i on je bio bez sica.

image

Dva napuštena bicikla uz isti znak stop, u međuvremenu je i drugi ostao bez sica

Bruno Drempetić/Jutarnji list

Iz Grada su nam otkrili i da su tijekom 2022. godine imali 9590 prijava građana o komunalnom neredu među kojima ih je bilo tri zbog napuštenih bicikla na javnoj površini.

Zaboravljeni bicikli nisu novost u gradovima diljem svijeta. Česta su pojava bili i u Torontu sve dok nisu dojadili Carolini Macfaralan i Vanessi Nicholas. Te dvije umjetnice odlučili su u sklopu projekta "The Good Bike" s ulica pokupiti 80 ničijih bicikla i neonskim bojama pobojati njihovu hrđavu površinu. U sanduke vozila ubacili su cvijeće i tako od neuglednih predmeta stvorile umjetničke instalacije.

S druge strane, u europskoj prijestolnici bicikla, Amsterdamu, prošle su jeseni napuštena vozila pokupili s ulica i izvadili iz skladišta te ih donirali ratom pogođenoj Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:09