BESRAMNI POTEZ

Nevjerojatan slučaj: Sudska službenica iz Zagreba ‘neprijateljima‘ slala lažne ovrhe!

USKOK je protiv 54-godišnjakinje pokrenuo istragu zbog sumnje u zlouporabu položaja i ovlasti te krivotvorenje isprava,

ZK Odjel Općinskog građanskog suda u Zagrebu

 Ronald Gorsic/Cropix

Pojedini ljudi išli su na živce 54-godišnjoj službenici Zemljišnoknjižnog odjela Općinskog građanskog suda u Zagrebu (ZK OGSZ) pa je došla na ideju da im zagorča život. Kako? Šaljući im ovrhe bez ikakvog razloga. Nije dugo trebalo da se klupko sumnje baci na dotičnu gospođu i podnese prijava zagrebačkoj policiji a na osnovu koje je, pak, USKOK donio rješenje o provođenju istrage zbog sumnje da se dotična službenica ZK odjela ogriješila o zakon zlouporabivši položaj i ovlasti i krivotvoreći isprave.

Prema kaznenoj prijavi, 54-godišnjakinja se zaigrala od 28. veljače 2020. pa do 22. studenog 2021. na radnom mjesto. Koristila je nepune dvije godine sve dostupne alate u Zemljišnoknjižnom odjelu Općinskog građanskog suda u Zagrebu kako bi pričinila štetu poznanicima s kojima nije bila u dobrim međuljudskim odnosima.

-Iskoristila je činjenicu da su joj u sklopu njezina radnog mjesta bili dostupni podaci iz raznih evidencija te je izvršila uvid u evidencije i utvrdila njihove osobne podatke. Nakon toga je u odnosu na sedam osoba sačinila neistinita rješenja o ovrsi u kojima je navela da su donesena u ime OGSZ-a i u rješenja unijela lažne podatke da su te osobe obveznici plaćanja sudskih pristojbi, kao i da se zbog neplaćanja sudskih pristojbi nalaže Financijskoj agenciji (FINA) provođenje ovrhe na njihovim novčanim sredstvima, iako je znala da te osobe nemaju neplaćenih financijskih obveza u vidu sudskih pristoji prema OGSZ-u odnosno Državnom proračunu - navodi USKOK dodajući da je potom tako "sačinjena neistinita rješenja okrivljenica neovlašteno potpisala i ovjerila u ime drugih službenica Zemljišnoknjižnog odjela OGSZ-a i pečatom OGSZ-a te pečatom pravomoćnosti i ovršnosti OGSZ-a".

-Potom ih je poslala FINA-i na provođenje ovrhe. Djelatnici FINA-e su, ne sumnjajući u njihovu istinitost, prenijeli ukupno 1.329,33 eura s računa četvero od tih sedam osoba na račun Državnog proračuna, dok za tri osobe nije došlo do prijenosa sredstava. Osim toga se osnovano sumnja da je okrivljenica u odnosu na dvoje od tih sedam osoba sačinila i neistinite pozive za ročište u koje je unijela lažne podatke da su te osobe pozvane kao tuženici na ročište koje se treba održati kod OGSZ-a, iako je znala da te osobe nisu stranke u parničnom postupku na, kaže USKOK-, na navedenom sudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 17:15