ZAKON JE NEUMOLJIV

Nevrijeme u Zagrebu vam je oštetilo kuću ili automobil? Ako prijavite, evo na koji iznos možete računati

Na sastanku s Vladom odlučeno je da će se šteta procijeniti te da će Vlada odrediti koliko će je pokriti za svih 14 županija
 Dragan Matić/Cropix

U 24 sata otkako je Grad Zagreb otvorio linije za informacije o štetama prouzročenim nevremenom koje je u srijedu pogodilo metropolu pristiglo je 410 prijava šteta od strane građana. Grad Zagreb je, kako navode u priopćenju, oformio više desetaka timova koji izlaze na teren kako bi ubrzali postupak prijave šteta za građane.

Štete se mogu prijaviti putem telefona i e-maila, a i na stranicama Grada Zagreba, gdje ih se poziva da to učine što prije, po mogućnosti do kraja srpnja. Na stranicama Grada objavljen je, naime, formular, a u njemu su štete podijeljene u tri kategorije, one na građevinama, osobnim vozilma te poljoprivrednim zemljištima.

U Gradu Zagrebu doznajemo da pozivaju građane da fotografiraju štete, sačuvaju račune od njezine sanacije te svakako prijave štetu.

- Grad Zagreb još traži rješenje da pomogne građanima koji su pretrpjeli štetu u znatno većem iznosu od onog koji predviđa zakon i koji je bio dodijeljivan građanima nakon potresa 2020. - doznajemo u Gradu Zagrebu.

Oštećene škole

Naime, vjerojatno je da se neće ostvariti uvjeti za proglašenje elementarne nepogode, čime bi građani ostvarili pravo na povrat, ali tek pet posto od ukupne štete. To je potvrdio i sam gradonačelnik Tomislav Tomašević koji je kazao da neće biti ostvareni zakonski uvjeti za proglašenje takvog stanja.

- Neće biti proglašena elementarna nepogoda, neće biti zakonskih uvjeta za 20 posto štete u odnosu na prihode grada Zagreba. To je još manji problem, to i ne bi bilo dosta, mali je iznos koji bi se dobio, oko 5 posto štete. Ono što je danas na sastanku s Vladom odlučeno jest da će se procijeniti šteta te će Vlada donijeti odluku za svih 14 županija koliko će pokriti štete - izjavio je gradonačelnik Tomašević za Dnevnik Nove TV.

Naime, prema zakonu, prilikom raspodjele sredstava pomoći za djelomičnu sanaciju šteta od prirodnih nepogoda iznos novca ne može biti veći od pet posto iznosa konačne potvrđene štete na imovini pojedinog oštećenika.

Iz Grada su dalje izvijestili da je u nevremenu došlo do oštećenja 1700 metara nadzemne mreže te 17 stupova i 57 svjetiljki.

- Dio gradskih četvrti jedno je vrijeme bio bez javne rasvjete zbog kvara na uređaju za slanje ton-frekventnog signala u niskonaponsku električnu mrežu, koji je u nadležnosti Elektre Zagreb. Ekipe su i dalje na terenu i sustav se normalizira - javljaju iz Grada Zagreba. Dodaju da je evidentirano 128 prijava štete na objektima vrtića i škola, od čega 62 na vrtićima, 50 na osnovnim školama i 16 na srednjim školama.

- Većina šteta je lakše naravi, dok su za četiri teško oštećene škole - OŠ Sesvetska Sopnica, OŠ Brestje, Gimnazija Sesvete, OŠ Augusta Harambašića - već ugovoreni izvođači koji saniraju štetu - poručuju iz Grada Zagreba. Tramvajski promet je redovit na svim linijama, a bilo je tek, poručuju, kratkih zastoja.

Sigurnosne provjere

- Početak rada žičare očekuje se nakon stabilizacije vremenskih uvjeta, oko podneva. Pregledana je cjelokupna trasa i postrojenje te oprema, a obavljene su i dodatne sigurnosne provjere. Šteta koju je uzrokovao vjetar na Gornjoj postaji žičare privremeno je sanirana - javili su jučer.

Iz Grada Zagreba i dalje mole građane da zbog vlastite sigurnosti izbjegavaju posjete parkovima i rekreativno-sportskim objektima na Jarunu, Bundeku, Šalati, u Sopotu i na Hipodromu, zbog mogućnosti daljnjeg lomljenja pojedinih grana oštećenih stabala. Izvijestili su da će nakon prikupljenih prijava i evidentiranja nastale štete Grad Zagreb propisati uvjete i način dodjele novčane pomoći vlasnicima/suvlasnicima imovine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 12:56