ODLAGALIŠTE SE ŠIRI?

Nezadovoljni Jakuševčani parkirali traktore pred zgradu Poglavarstva: ‘Tomaševiću, dođite u naše naselje‘

Od gradonačelnika traže da objasni zabrinutim mještanima način i provedbu novog sustava gospodarenja otpadom koji završava na odlagalištu
 Marko Todorov/Cropix

Nekoliko stanovnika zagrebačkog Jakuševca jutros je došla ispred Gradskog poglavarstva s ciljem da pokrene komunikaciju s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem u vezi širenja odlagališta otpada u Jakuševcu, kojeg smatraju ilegalnim. Osim autima, na put su krenuli i s dva traktora u kojima su se prometnim i užurbanim cestama vozili dvadesetak minuta.

Pred Poglavarstvom su se zaustavili u 10 sati i čekali sat vremena, no nitko iz gradske vlasti nije odgovorio na poziv i došao razgovarati s njima. To ih je iziritiralo.

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix

- Tražili smo gradonačelnika da izađe na tri minute, ali nas ne prima već devet mjeseci. Nije važno što danas nije ovdje, pa on ima dva zamjenika. Bili bi zadovoljni da itko razgovara s nama. Poslali smo četiri ili pet dopisa koji su urudžbirani, ali ni na to nismo dobili odgovor - govori stanovnik Jakuševca i dugogodišnji aktivist Ratko Bedeković.

Dodao je i da su Tomaševića pozvali na tribinu "Je li dosta?" održanoj krajem veljače u prostorijama DVD-a Jakuševac čija je glavna tema bila problematika deponija. Naglašava i da će oni nastaviti zastupati interese stanovnika Jakuševca i kako će poduzeti drastičnije mjere ako Tomašević nastavi s jednostranim odlukama. Na pitanje o kakvim je potezima riječ, samozatajno su poručili da će "vrijeme pokazati".

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix

Pokazali su nam i poruku koju su poslali gradonačelniku. Na njoj ga pozivaju da, zbog zabrinutosti mještana nastale novoizdanim dozvolama i elaboratima na proširenje postrojenja za skladištenje te obradu otpada, dođe u Mjesni odbor Jakuševac i objasni svoje odluke. Posebno su istaknuli da mu zbog "pretrpanog rasporeda" dozvoljavaju odabir termina sastanka.

Kad smo pročitali poruku, jedan od okupljenih, Mijo G., izvukao je račun s plaćenom kaznom u iznosu od 500 kuna i počeo nezadovoljno objašnjavati: "Platio sam kaznu zbog domaćih životinja. One su problem, a ilegalni deponij nije. Sad ih se moram riješiti ili sljedeći put platiti kaznu od tisuću kuna. Imam krave i svinje i od toga živim. Rado bih se odrekao tih životinja kad bi to značilo rješavanje problema deponija na Jakuševcu, no u to pak sumnjam."

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix

Prilikom odlaska okupljeni su glasno ponovili kako apeliraju na Tomislava Tomaševića da ih posjeti i vidi kako izgleda svakodnevica na Jakuševcu te stvarni opseg problema koji im deponij uzrokuje.

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2023 22:36