Ipak se isplatilo

Nije istina da je Zagreb od filmaša dobio 103.000 kuna! Imamo totalni izračun, evo koliko se dosad zaradilo

Samo ZET-u za najam jednog tramvaja plaćeno čak 163.500 kuna. Kad se zbroje honorari, porezi i hoteli, ukupna potrošnja u RH doseže 90 milijuna kuna

Snimanje Canary Blacka

 Cropix

Akcijski spektakl "Canary Black", u kojem glavnu ulogu ima zvijezda Kate Beckinsale, trebao bi, prema najnovijim procjenama kojima raspolaže HAVC-a, ostvariti ukupnu lokalnu potrošnju u Hrvatskoj od oko 90 milijuna kuna. Brojke rastu, no konačan i točan iznos znat će se kada završi snimanje pod palicom francuskog redatelja Pierrea Morela i kad se podvuče crta pod završne troškove. Čini ih sve što je produkcija potrošila u Hrvatskoj - troškovi hotela, honorara, cateringa, najma vozila, opreme, goriva. Riječ je samo o opravdanima troškovima koji se specificiraju kao takvi, a na temelju kojih se onda isplaćuju državni poticaji.

U tom "kolaču" značajnu korist imat će Grad Zagreb jer od 55 predviđenih dana u Hrvatskoj, "Canary Black" snimat će se u glavnom gradu najviše - čak 50. Neki prihodi bit će direktni, a drugi indirektni i tu sliku, objašnjavaju nam sugovornici, treba sagledati široko, uzimajući u obzir i korist od promocije Zagreba.

image
Ronald Gorsic/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix

Međutim, kada je obznanjeno da naknada korištenja površina javne namjene za čak 130 lokacija diljem Zagreba iznosi (tada) oko 103.000 kuna, dio javnosti počeo je negodovati pitajući se je li to vrijedno blokade ulica i obustave javnog prijevoza. Jer, istina, kada gledate taj iznos, on je na razini računa za omanju svadbu, međutim, i samo jedan od računa koji će biti plaćeni za snimanje "Canary Blacka".

Direktni su prihodi Grada i Holdinga, prema informacijama dobivenim od Mije Pećine iz Filmskog ureda grada Zagreba, koji je svojevrsna poveznica između producenata i Grada, sljedeći: lokacijske dozvole za korištenje javnih površina sada produkciju stoje gotovo 105.000 kuna, za Park Maksimir izdvojila je 12.500 kuna, a najam u Zagrebačkom velesajmu koštat će je 80.000 kuna. Zagrebačkim cestama ide 103.000 kuna, Zagrebparkingu 276.500 kuna, ZET-u 163.500 kuna (to je samo za najam jednog tramvaja), a Imovinsko-pravnom odjelu 82.700 kuna. Za čišćenje Dinamova stadiona producenti su morali angažirati privatnu tvrtku jer zagrebačka Čistoća zbog svima dobro poznate situacije nije mogla prihvatiti taj posao.

Od ranije je poznato da je ekipa unajmila i poslovne prostore pod sjevernom tribinom stadiona u Maksimiru za što su platili 11,500 kuna.

- Dakle, to je oko 830.000 do 850.000 kuna, a onda ima i onih indirektnih prihoda od prireza na honorare, pa dnevnice koje se troše u Zagrebu, turističkih taksi za noćenje i slično - objašnjava Pećina. Trenutno je kaže, neka procjena da bi Grad mogao imati koristi što od direktnih, što od indirektnih prihoda kojih 10-11 milijuna kuna. No, kako je pred producentima, od kojih su s hrvatske strane tu MP Filmska produkcija Igora A. Nole (zahvaljujući kojem je "Canary Black" i završio u Zagrebu, a ne u Pragu) te Zagreb film, još 40-ak dana snimanja, tek kada padne zadnja klapa, znat će se koliko se stvarno potrošilo. Većina ovih iznosa ipak se neće znatnije mijenjati.

- Suludo je govoriti o tome koliko Zagreb zarađuje od ‘Canary Blacka‘ jer ta zarada ide i u sljedećih 20 godina, kao što Dubrovniku ide od ‘Igre prijestolja‘ zbog svih turista koji mu dolaze zbog te serije. Osim toga, grad je, realno, najčešće zatvoren na tri minute kada se snima, pa ga otvore. Samo je nekoliko lokacija koje su zatvorene cijelu noć. Iako se ne možemo uspoređivati s New Yorkom ili Londonom, treba znati da u Londonu ne postoji dan u godini kada neke njegove ulice nisu zatvorene radi snimanja. Možemo biti sretni što je ovakva produkcija došla k nama i što Zagreb glumi Zagreb, kao što je u ovom filmu. Također, ako je u redu da je sve zatvoreno kad se igra nogomet, što je, naravno, ogromna promocija Hrvatske i donosi novac poslije, onda je ovo apsolutno u jednakom rangu - ističe Pećina. Na negativne komentare na društvenim mrežama ne želi se osvrtati i govori da do sada nisu imali problema.

- Kao Ured inače primamo pozive građana, a sada nismo dobili ni jedan, a ni policija nije zaprimila nikakve pritužbe. Vjerujem da sve ide dobro jer se građani polako educiraju i to je izvrsno za Zagreb - istaknula je Pećina i dodala da su zbog serije "Strike Back", koja se u Zagrebu snimala tri mjeseca, dobivali pritužbe.

image
Ronald Gorsic/Cropix
image

Kate Beckinsale

Ronald Gorsic/Cropix

Na "Canary Blacku" angažirano je oko 350 hrvatskih filmskih djelatnika i 1200 statista. Svi oni dobit će honorare na koje će biti plaćen i porez i prirez. Kako neslužbeno doznajemo, ti honorari bit će jedna od najvećih stavki u sveukupnom troškovniku filma za Hrvatsku jer iznose između 25 i 30 milijuna kuna. Upravo su davanja na hrvatske honorare jedan od bitnih razloga zbog kojih se neki gradovi, primjerice New York, odlučuju svoje javne površine za potrebe snimanja dati - besplatno. Dovoljno je uz zahtjev za dozvolu uplatiti 300 američkih dolara (prije pandemije bilo je 450) da možete zatvoriti dvije avenije i besplatno imati na raspolaganju sve gradske hitne službe, od policije i vatrogasaca do medicinske pomoći.

Svi koji raspravljaju o tome koliko koristi ima Zagreb od "Canary Blacka", trebali bi imati na umu da su svi statisti i oko 90 posto filmskih djelatnika koji sudjeluju u projektu iz Zagreba. Usto, valja znati da nisu sve potrebne lokacije u gradskom vlasništvu, nego i privatne, da su hoteli zahvaljujući snimanju popunjeniji (ipak je studeni), da članovi ekipe odlaze na ručkove i večere kad ne rade, voze se taksijem, sve u svemu - troše. Naravno da ne prolaze svi fantastično jer neki se vlasnici lokala u centru žale na zbog snimanja izgubljenu dobit.

Da se pita Andriju Vlahušića, bivšeg gradonačelnika Dubrovnika, on bi, da je na mjestu Grada Zagreba, sve javne površine produkciji dao besplatno na raspolaganje.

- Kada smo doveli ‘Igru prijestolja‘ prvi put u Dubrovnik - a to je bio prvi dolazak ozbiljne produkcije ovamo - ja sam napisao da im dajemo sve lokacije u Dubrovniku besplatno. Dakle, nema nikakve naplate lokacija osim tamo gdje gubimo dobit, poput parkirališta, muzeja i slično, što su sve platili, i to debelo. Nakon što smo to napravili 2011., Ministarstvo kulture je po uzoru na sve ozbiljne svjetske države koje smatraju da film nosi nemjerljivu korist gradovima donijelo odluku da 20 posto svih prihvatljivih troškova koje ostvari strana produkcija u Hrvatskoj vraća - govori Vlahušić o poticajima za strane produkcije uvedenim 2012. godine.

image
Ranko Suvar/Cropix
image

Kate Beckinsale na snimanju filma Canary Black.

Damir Krajac/Cropix

- To je, dakle, uvedeno nakon što sam ja na svoju ruku to učinio kada sam vidio o čemu se radi iako tada nisam znao što je ‘Igra prijestolja‘ ni tko je George R. R. Martin. No, vidio sam da je došao potpredsjednik HBO-a i bilo mi je jasno da je veliko i važno. Prema tome, Grad Zagreb trebao je dati sve besplatno. S druge strane, treba se zapitati - da zagrebačke lokacije nisu jeftine, pitanje je bi li oni i došli u Hrvatsku? Mađarska i Češka danas daju i više od 30 posto povrata sredstava jer žele strane produkcije kod sebe znajući kakve benefite nose - kaže Vlahušić te podsjeća da je HAVC svojedobno angažirao Institut za javne financije, koji je izradio analizu koristi od snimanja filmova u Hrvatskoj i tada je za ‘Igru prijestolja‘ procijenjeno da je njezin ukupni utjecaj na turizam za područje Dubrovnika, Splita i Šibenika, gdje se ta HBO-ova hit-serija snimala, bio od 2-3 milijarde kuna. Vlahušić je danas posve nezadovoljan gradskom politikom Dubrovnika prema stranim produkcijama i smatra da su zbog toga propuštene neke velike šanse.

Poticaji su uvedeni s ciljem da se za Hrvatsku osigura mjesto na svjetskoj produkcijskoj sceni. Ministarstvo kulture i medija te HAVC od 2012. provode Program mjera poticaja za proizvodnju audiovizualnih djela, popularni "cash rebate" tj. povrat od opravdanih troškova učinjenih za proizvodnju audiovizualnog djela u RH. On je prvo iznosio 20 posto, u međuvremenu je povećan na 25 posto, a za nerazvijena područja iznosi 30 posto.

Iz godine godinu prihodi Hrvatske od stranih produkcija, uz neke iznimke poput pandemijskog razdoblja, samo su rasli. Za 2022. HAVC još nema finalnu brojku jer se izvješća za snimanja iz druge polovice godine tek očekuju, no ukupna lokalna potrošnja, prema sadašnjim procjenama, trebala bi biti oko 345 milijuna kuna - dakle na razini rekordne 2019. godine. Od 2012. do sada kod nas se radilo 109 stranih projekata, što je donijelo milijardu i 650 milijuna kuna ostvarene potrošnje u RH.

Kad je riješ o seriji "Strike Back", ona se u Hrvatskoj snimala ukupno čak 120 dana, od čega na području Zagreba i Zagrebačke županije 90 dana. Ukupna potrošnja tog projekta u Hrvatskoj bila je oko 110 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:57