SPORNI DOPIS

'Nije obveza plaćati nikakve izvanredne preglede dizala'

Predstavnici suvlasnika shvatili su da trebaju platiti 600 kuna tvrtkama za nove preglede liftova
 Nikša Stipaničev / CROPIX

Nakon razornog potresa u Zagrebu Državni inspektorat uputio je dopis upraviteljima stambenih zgrada i drugih objekata na potresom pogođenom području zatraživši da ih informiraju o stanju sigurnosti dizala, odnosno je li potres možda ugrozio sigurnost, kako po pitanju tehničke ispravnosti samih dizala, tako i po pitanju stanja voznog okna.

Pritom se u dopisu Državnog inspektorata govori i o potrebi provođenja izvanrednih pregleda dizala u Gradu Zagrebu.

Nakon što je ta informacija procirkulirala preko upravitelja zgrada do predstavnika suvlasnika i samih suvlasnika, pojavila su se tumačenja da se na ovaj način zapravo želi iskoristiti cijela situacija kako bi se građanima iz džepa nepotrebno izvukla značajna sredstva radi dodatno profita za pojedine tvrtke.

Naime, neki upravitelji nekretnina, a potom i predstavnici suvlasnika shvatili su kako bi sve zgrade koje imaju liftove u Zagrebu trebale pregledati ovlaštene tvrtke. A to su u Zagrebu dva tzv. ZIK-a, Zavod za integralnu kontrolu i Zavod za ispitivanje kvalitete, koji i inače, pored redovitih pregleda ovlaštenih servisa, rade godišnje ateste dizala sukladno Pravilniku o tehničkoj kontroli dizala.

Njihovi pregledi svakog dizala naplaćuju se 600 kuna plus PDV. Neki vlasnici nekretnina i predstavnici stanara obratili su nam se smatrajući da ih se na ovakav način zapravo pljačka u nevolji. Pritom su naglašavali kako su već samoinicijativno, radi vlastite sigurnosti, obavili preglede obrativši se ovlaštenim servisima koji im inače održavaju dizala.

- A sada opet moramo platiti ZIK-u i onda još osigurati prisutnost statičara radi okna - kazao nam je jedan predstavnik stanara.

Međutim, čini se da situacija ipak nije takva. Iz Državnog inspektorata naglašavaju da nikome nisu nametnuli nepotrebnu obvezu pregleda dizala niti su određivali tko bi pregled trebao obaviti.

- Ako ne postoji sumnja u neispravnost dizala, onda nema potrebe ni za izvanrednim pregledom - istaknula je glasnogovornica inspektorata Ivona Župan i napomenula da pregled voznog okna dizala obavljaju ovlašteni statičari koji su u ovoj situaciji angažirani preko civilne zaštite, dakle, bez novčane naknade.

Sudeći po svemu, vlasnici nekretnina s dizalima ne moraju plaćati nikakve izvanredne preglede, nego samo ako za to postoji potreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:01