KAZNE ĆE BITI VELIKE

Nova pravila za stanovnike centra Zagreba: Smeće se smije iznositi samo od 20 do 22 sata!

Uklanjanju se svi spremnici za miješani komunalni otpad s javnih površina

Tomislav Tomašević i ‘zg vrećice‘

 Cropix/

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je u subotu da se iz centra grada u prvih tjedan dana novog modela skupljanja otpada uklanjanju svi spremnici za miješani komunalni otpad s javnih površina, a građani će umjesto u njih otpad u “zg vrećicama” odlagati na javne površine.

To se, od 1. listopada odnosi isključivo na stanovnike centra grada koji nisu uspjeli svoje spremnike za miješani otpad staviti unutar zgrade. Ti će građani svoje “zg vrećice” moći iznositi ispred svojih ulaza i na mjesta gdje su do sada bili spremnici svaki dan, osim nedjelje, između 20 i 22 sata, a u slučaju nepoštivanja dozvoljenog vremena odlaganja vrećica, predviđene su oštre kazne s kojima se kreće bez odlaganja, rekao je.

image

Tomislav Tomašević

Nera Simic/Cropix

“Kante ćemo maknuti unutar prvog tjedna listopada. Bit će šest odvoza tjedno, svaki dan u cijelom centru grada, miješani komunalni otpad moći će se odložiti jedino u tim vrećicama, a spremnika više na javnim površinama neće biti u centru“, istaknuo je Tomašević na konferenciji za medije.

Dodao je kako će spremnici ostati samo na mjestima zelenih otoka, za plastiku, papir, biootpad i stakla.

“Mi ćemo vrlo rigorozno kroz komunalne redare kažnjavati sve one koji će "zg vrećice" u centru grada odlagati bilo prije tog termina, bilo poslije tog termina, dakle isključivo od 20 do 22 sata”, poručio je Tomašević.

image

Popis ulica

Preporučio je i građanima da ako u vrijeme između 20 i 22 sata nisu kući, mogu “zamoliti susjeda da im iznese smeće ili jednostavno, pričekati sljedeći dan i vrećice odložiti u predviđeno vrijeme”.

“U centru Bruxellesa takav model funkcionira cijelo vrijeme, da se otpad iznosi isključivo navečer kroz službene vrećice, a ovo je samo privremeni model”, rekao je Tomašević.

image

Nove vrećice

Zeljko Puhovski/Cropix

Istaknuo je i da građani i dalje mogu zadržati spremnike miješanog komunalnog otpada, ako će ih držati unutar svoje parcele, ali onda će ih svaki dan od 8 do 10 navečer trebati iznositi na javnu površinu, i ujutro vraćati unutar parcele.

Tomašević: U centru grada bit ćemo rigorozni u kažnjavanju

“Kontrola prijelaznog modela ići će kroz sustav komunalnih redara i uz pomoć kamera. Što se tiče centra, bit ćemo rigorozni u kažnjavanju. Prvi dan kada se maknu spremnici s javnih površina, jedan dan će biti sustav upozorenja, a onda će krenuti kažnjavanja”, rekao je Tomašević.

Izuzetak od toga su i građani koji će se služiti prvim podzemnim spremnikom u Masarykovoj ulici, koji će krenuti u pogon 1. listopada.

Ovaj posebni, privremeni model, Tomašević je otkrio tek tjedan dana prije uvođenja novog sustava za sakupljanje komunalnog otpada koji kreće 1. listopada. Istaknuo je da je to prijelazno rješenje dok sam Grad Zagreb ne postavi podzemne spremnike u centar grada, a najavljeno je da će ih do travnja biti oko 50.

image

Tomislav Tomašević

Nera Simic/Cropix

U drugim dijelovima grada, građani će, kako je i ranije najavljeno, svoje “zg vrećice” trebati staviti spremnike koje trebaju imati pod ključem, a ako ih nemaju unutar svoje parcele, trebaju izgraditi tipizirane bokseve.

“U drugim dijelovima grada, bit će vremena za uhodavanje i u prvo vrijeme će biti upozoravanje, moramo građanima dati vremena ljudima da naruče i izgrade te bokseve”, rekao je Tomašević.

Tomašević: 1. listopada nitko neće ostati bez plina

Poručio je i kako nitko od potencijalnih 70 tisuća korisnika koji su na više područja ostali bez privatnih opskrbljivača plinom, a na kojima Gradska plinara opskrba Zagreb ima obvezu javnog opskrbljivača, neće ostati bez plina.

“Ono što mogu jamčiti, jest da 1.10 ti korisnici neće ostati bez plina. Od 1. 10. svi će imati plin, no potrebno je vrijeme za administrativno prebacivanje opsrkbljivača, ali to će se učiniti naknadno”, poručio je.

Istaknuo je da će opskrbljivač za te korisnike vjerojatno biti plin GPZO-a, koji će u sljedećih mjesec dana administrativno obraditi nove korisnike.

Tomašević je u subotu otvorio radove na Reciklažnom dvorištu Podsused Vrapče, vrijedne 8 milijuna kuna, od čega će se polovica sufinancirati iz EU fondova, te istaknuo da će ono biti najveće u Zagrebu.

Obavijest o promjeni usluge sakupljanja otpada u centru Zagreba

Sukladno Odluci o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba broj 7/2022 i 19/2022, dalje: Odluka) sav miješani komunalni otpad se od 1. listopada smije odlagati isključivo u ZG vrećicama.

Također, sukladno Odluci, SVE spremnike za odlaganje otpada (miješanog komunalnog otpada, papira i biootpada) potrebno je smjestiti u za to predviđene zaključane smetlarnike i podrume, haustore, ograđena dvorišta ili na bilo koji drugi odgovarajući način kojim se onemogućuje pristup spremnicima od strane trećih osoba.

U slučaju da u haustoru, veži ili ostalim zajedničkim stambenim prostorijama nema mjesta za smještaj svih spremnika (miješani komunalni otpad, papir i biootpad), prioritet je da ondje smjestite spremnik/posudu za miješani komunalni otpad.

PRIMJENA ODLUKE OD 1. LISTOPADA

Korisnici u centru Zagreba koji su spremnike smjestili unutar svoje nekretnine (u haustor, vežu ili drugu zajedničku stambenu prostoriju) iste smiju iznositi za potrebe pražnjenja isključivo u vremenu od 20h do 22h svakim danom osim nedjeljom te su ih obavezni unijeti unutar svoje nekretnine najkasnije sljedećeg jutra do 8h ili će ih Čistoća trajno ukloniti.

Korisnici u centru Zagreba koji nemaju mogućnost smještaja spremnika unutar svoje nekretnine (u haustor, vežu ili drugu zajedničku stambenu prostoriju) nakon 1. 10. 2022. više neće moći koristiti spremnike na javnoj površini ispred svoje višestambene zgrade jer će ti spremnici biti trajno uklonjeni s javnih površina. Korisnici kojima su spremnici trajno uklonjeni, ZG vrećice s miješanim komunalnim otpadom će odlagati ispred ulaza svoje višestambene zgrade isključivo u vremenu od 20h do 22h svakim danom osim nedjeljom. Odlaganje ZG vrećica izvan ovog vremena je kažnjivo.

Otpadni papir, staklo, plastičnu i metalnu ambalažu korisnici mogu, kao i do sada, odlagati na obližnjim zelenim otocima u za to predviđene spremnike/posude/zvona. Otpadna plastična i metalna ambalaža može se i dalje odlagati u standardiziranim žutim vrećama po redoslijedu odvoza. Na zelene otoke bit će postavljeni i spremnici za biootpad. Redoslijed odvoza plastične i metalne ambalaže može se provjeriti putem aplikacije Razvrstaj MojZG i na stranicama podružnice Čistoća www.cistoca.hr, gdje je dostupna i karta zelenih otoka.

KONTROLA PRIMJENE

Komunalni redari Grada Zagreba i zaposlenici Čistoće provode nadzor nad provedbom ove Odluke i važeće Odluke o komunalnom redu. Za postupanje korisnika usluge protivno ugovoru o korištenju javne usluge, komunalni redar i zaposlenici Čistoće ovlašteni su izdati kaznu korisniku.

TRAJANJE PRIMJENE

Prikupljanje otpada na gore opisani način u centru Zagreba (popis obuhvaćenih ulica nalazi se na poleđini) privremenog je karaktera i trajat će do izgradnje podzemnih spremnika za smještaj tipskih kontejnera za komunalni otpad. Kada se za Vaše obračunsko mjesto realizira izgradnja podzemnih spremnika, o tome ćete biti obaviješteni te će Vam biti dodijeljena jedinstvena identifikacijska kartica za njihovo korištenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 07:43