UNLOCK ZAGREB

NOVA ZG ATRAKCIJA: NAŠI NOVINARI PRVI ISPROBALI ZAGONETNU IGRU U sve smo sumnjali, gotovo smo obili nečiji lokot za bicikl, mislili smo da je dio igre

 
 Darko Tomaš / CROPIX

Jednom davno, na zagrebačkom brdu Gradecu živjela je lijepa kneginja Ružica. Ispod gradskog bedema uočila je stasitog mladog viteza koji joj je mahnuo i bacio prema njoj rascvalu ružu. Otada su, iz dana u dan, bez riječi, jedno drugome bacali rascvale ruže.

Ružica je bila kneginja iz imućne obitelji Gising, koja je imala velike posjede. Znao je to i upravitelj biskupskog grada Medvedgrada, knez Grdun, koji je stao na stranu Karla Matrela, nećaka kralja Ladislava koji se 1290. borio za hrvatsko-ugarsko prijestolje uz bok rođaku Andriji Mlečaninu. Grdun se sprijateljio s Ružičinom braćom, moćnim knezovima Ivanom i Henrikom, koji su potom Ružicu odlučili udati za njega.

Bitka na mostu

No Ružica nije htjela niti čuti za takve planove. Njezino je srce pripadalo hrabrom vitezu Pavi Slaviniću. Kada je knez Grdun to saznao, zapodjenuo je niz napada na Pavu, koji su svi redom bili neuspješni. Grdun tada odluči zametnuti bitku. Nasred široka mosta od teških drvenih trupaca i greda silovito su se sudarile gričke i medvedgradske snage. Razjarenih vojnika bilo je duž cijelog mosta, pa i pod njim, u vodi potoka Medveščaka, u zapjenjenoj, krvavoj vodi...

Darko Tomaš / CROPIX

Poput djece piljili smo raširenih očiju u pripovjedačicu koja nam je životopisno prepričavala jednu od nepoznatih zagrebačkih legendi. Pitali smo se - što je bilo dalje?

Pripovjedačica je ostavila sudbinu nesretne Ružice da visi u zraku baš kao što su i producenti “Igre prijestolja” završili posljednju epizodu pete sezone scenom Jona Snowa kako krvari u snijegu. Naprosto smo morali znati kako priča završava!

- Kraj ovisi o vama - intrigantno nam je rekla Sonja Kuzmanić, voditeljica Enigmariuma koja nam je pripovijedala priču koju je davno zabilježio pjesnik, novelist i esejist Dubravko Horvatić u svojoj knjizi “Grički top i druge legende iz naših krajeva”, koji je većini najpoznatiji po osnovnoškolskom lektirnom naslovu “Stanari u slonu”.

- Vi odlučujete hoće li kneginja Ružica pasti u ruke zlobnog i proračunatog kneza Grduna ili će, pak, pasti u zagrljaj voljenog viteza Pave - dodala je Sonja dok smo stajali nasred ulice Krvavi most, vjerojatno na istome mjestu gdje su prije više od sedam stoljeća Grdun i Pavo vodili bitku na život i smrt.

- Želite li otključati Zagreb? - upitala nas je.

Nije nas trebalo mnogo nagovarati. Odlučili smo krenuti putem hrabrog viteza Pave i razotkriti kraj ljubavne priče koja je dio skrivene povijesti grada.

Viteški izazovi

Riječ je o gradskoj igri Unlock Zagreb koja se temelji na novom i originalnom konceptu igre na otvorenom koja je starogradsku jezgru pretvorila u veliku igraću ploču, a igrače u male pijune koji slijede pravila.

- Pred vama je šest viteških izazova i sat vremena. Kada ih riješite, saznat ćete posjedujete li vrline koje čine pravog viteza - rekla nam je Sonja predajući nam glavni rekvizit potreban za misiju spašavanja kneginje Ružice. Kolega je odmah prihvatio biti knjigonoša do kraja misije, kojoj je prionuo kao Tom Cruise svim svojim nemogućim misijama.

- Ovo je knjiga sa šest zaključanih zagonetki. Kako rješavate koji zadatak, tako otključavate lokote. Kada ih sve otključate, stigli ste do kraja. No svaki zadatak je teži od prethodnog i zato preporučujemo da se igra u timovima od dva do pet igrača - istaknula je naša gamemasterica.

Nas, novinara avanturista s natjecateljskim duhom, bilo je troje - dvije djeve i jedan wannabe vitez. No nitko od nas nije klasični purger koji zna svaki kutak centra grada, stoga smo se pribojavali da ćemo se osramotiti i ispasti glupi, pogotovo kada smo saznali da igru uspješno završe i turisti.

- Za igru Unlock Zagreb nije potrebno predznanje. Naši igrači su i domaći i turisti. Domaćima je, doduše, malo lakše jer poznaju grad. Često nam dolaze grupe prijatelja, obitelji s djecom, parovi, a Unlock Zagreb pokazao se i kao zabavan team building za čak do 100 ljudi koji se podijele u manje grupe i igraju jedni protiv drugih - objašnjava nam Sonja smanjujući nastalu paniku.

Nakon što smo potpisali izjavu o tajnosti i time obećali da će ruta kretanja, zagonetke i rješenja biti tajna koju ćemo ponijeti sa sobom u grob, Sonja nam je dala i kartu centra grada, drvenu podlogu za pisanje s papirom i olovkom, štopericu i mali mobitel s velikim tipkama čije su jedine funkcije pozivanje i slanje poruka - onaj mobitel koji se kupuje starim bakama da imaju “za svaki slučaj”, “da mogu nazvati kada im se negdje nešto dogodi”.

Darko Tomaš / CROPIX

Razgledavanje grada

Krenuli smo. Naoružani mobitelom, velikom drvenom knjigom zagonetki te vlastitim praktičnim i detektivskim sposobnostima. U trenutku se grad pretvorio u uzbudljivo mjesto prepuno tajni, skrivenih kodova i mozgalica, a svakodnevni objekti i gradske znamenitosti postali su tragovi koji su nas vodili do rješenja zagonetke.

Bio je jedan od najtoplijih dana u godini. Vrućina nas je usporila. Nije pomagalo ni to što smo morali nositi ogromnu i pomalo nespretnu drvenu knjigu zagonetki s lokotima. Bilo nam je zabavno nositi je jer su nas svi gledali sa zanimanjem i čuđenjem, a i cijeloj igri daje starinsku notu, no s druge strane nam je smetala jer je velika i teška. Možda bi bilo jednostavnije da smo zagonetke rješavali na tabletu.

Kako su zagonetke postajale teže, tako je i nas sve više obuzimao detektivski duh. Budući da igra prati lokacije iz predaje, na trenutke smo se osjećali kao da smo zaronili u 13. stoljeće. Knjiga nas je uvukla u povijest grada baš kao što je i Harryja Pottera uvukao Dnevnik Toma Riddlea. U sve smo sumnjali. Sve smo gledali i pretraživali. Prateći trag gotovo smo obili nečiji lokot za bicikl jer smo mislili da je dio igre. Svi lokoti su u nama izazivali nemir.

Trebalo je logično razmišljati i surađivati, otkriti i otključati skrivene tragove, dešifrirati kodove i šifre kako bismo otkrili kraj romantične priče. Na kraju smo uspjeli! Spasili smo Ružicu iz ruku zlog kneza Grduna. Kasnije smo bili ponosni sami na sebe jer smo “otključali” Zagreb.

Unlock Zagreb već je dva mjeseca dio stalne ponude igara zagrebačkog ogranka tvrtke Enigmarium, koja u svojoj ponudi ima 25 escape igara, a sigurni smo da će ubrzo postati i najomiljenija igra u ponudi.

“Ovo nije samo detektivska igra, nego i ljubavni trokut i sjajna legenda”

Damjan - wannabe vitez

Dajte mi da igram bilo kakve igre i ja sam sretan. Ako uz njih dobijem i priču o ljubavnom trokutu, onda mojoj sreći nema kraja. Spašavanje kneginje Ružice uz pomoć rješavanja zagonetki za mene je stoga bila savršena aktivnost za popuniti slobodno vrijeme. Unlock Zagreb kretanje kroz urbani ambijent glavnoga grada pretvara u avanturu putovanja kroz vrijeme. Dok igrate, sve vam je važno, sve je potencijalni trag, a stalno ste napeti jer se borite protiv vremena.

Petra – djeva br. 1

U početku sam bila skeptična oko koncepta. Mislila sam da će biti prelagano jer sam kao rođena Zagrepčanka vrlo dobro upoznata s gradskom poviješću. Naravno, bila sam u potpunosti u krivu. Iako poznajem grad, ne obazirem se svakodnevno na zanimljive i skrivene detalje koji su temelj ove igre. Odlično sam se zabavila i potpuno sam se uživjela u ulogu detektivke. Sumnjala sam u svakog uličnog prodavača, zabavljača, sve i svakog... Činilo mi se kao da su se svi urotili protiv nas.

Zrinka – djeva br. 2

Bilo mi je super jer sam zavirila u dijelove grada kojima nisam prošla godinama. Ovo je idealna zabava za turiste jer spaja avanturu i razgledavanje grada. Bilo bi još bolje da nije bilo toliko vruće. Sada kad se prisjetim, ne mogu vjerovati koliki smo dio grada prohodali u samo sat vremena. Nemam pojma kako nam je to uspjelo. Vjerojatno nas je adrenalin požurio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:36