BIZARAN SLUČAJ

Novčane kazne za mini zelenu oazu: Zagrepčanima koji su zasadili biljke stigli prekršajni nalozi!

Martina Živković i Boris Novković dobili su prekršajni nalog i svaki moraju platiti ukupno 900 kuna
Mini vrt u Preradovićevoj
 Goran Mehkek/Cropix

Nedugo nakon potresa većinu Zagrepčana razgalio je neobičan prizor iz Preradovićeve ulice. Među dizalicama, skelama i prašinom niknula je mala zelena oaza, lijepo uređeni vrt na zelenoj površini ispred zgrade.

Zasađen je u gerilskoj akciji kao svojevrsna terapija nakon potresa. Autori su bili stanari Preradovićeve Martina Živković i Boris Novković, koji su ubrzo doznali da se njihova hvale vrijedna akcije nije svima dopala.

Komunalno redarstvo je poslalo bizarnu prijavu te zatražilo očitovanje na slučaj, a ubrzo je stigla i novčana kazna zbog počinjenog prekršaja. Oboje su odbili platiti iznos od 350 kuna, pa im je sada, kako javlja Telegram, stigla i službena kazna. Pojedinačno moraju platiti 700 kuna kazne te još 200 kuna za troškove postupka. Sveukupno 900 kuna.

Komunalno redarstvo kaznilo ih je prema članku 95. st. 1. točkom 10. Odluke o komunalnom redu prema kojem je na javnim zelenim površinama zabranjeno poduzimanje neovlaštenih zahvata poput sadnje bilja.

U obrazloženju odluke navodi se kako su “pri određivanju visine novčane kazne u obzir uzete sve okolnosti koje utječu na visinu kazne, te se izrečena novčana kazna u propisanom minimumu smatra primjerenom težini prekršaja i njegovim posljedicama”.

I Martina i Boris za Telegram su poručili kako će se na kazne žaliti na Prekršajnom sudu.

- Ljudima se vrt sviđa i žele ga tamo. Danas se okupljaju čitav dan, žele raditi i prosvjedovati. Mi želimo spriječiti uklanjanje vrta, a moje očitovanje na slučaj će ići u smjeru da se ne osjećam krivo i da ni po koju cijenu neću ukloniti vrt, jer je to protiv mojih uvjerenja. Neću počupati biljke - rekla je za Jutarnji u svibnju Živković.

Nakon što je tada primila prijavu, na Facebooku je napisala:

- Ja za to kaznu neću platiti, niti ću ikada počupati biljku koja raste i nikome ne smeta - napisala je Živković, inače vlasnica slastičarne 'Torte i to', nakon primitka zahtjeva za očitovanjem od komunalnog redarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:30