SANACIJA

NOVE KONTROVERZE OKO BANDIĆEVE PODJELE MATERIJALA ZA OBNOVU Zagrepčani prilikom preuzimanja cigli ili morta potpisuju spornu izjavu

 
 Marko Todorov / CROPIX

“Potpisom ove otpremnice preuzimatelj prihvaća dodijeljeni materijal, a eventualne zahtjeve sukladno posebnim propisima kojima se regulira pomoć u sanaciji od posljedica potresa će u odnosu na Grad Zagreb umanjiti za vrijednost dodijeljenog materijala, sve ukoliko se tim propisima osigurava pomoć za nabavku materijala za obnovu...”, navodi se u dokumentu koji građani potpisuju prilikom preuzimanja građevinskog materijala koji diljem Zagreba dijeli Grad Zagreb.

Ukratko, svima onima koji uzmu građevinski materijal sada, naknada koju će prema postojećem zakonu od Grada dobiti za obnovu kasnije umanjit će se za taj iznos. Potvrdio je to predsjednik Gradske četvrti Podsljeme Krešimir Kompesak, koji objašnjava “da je riječ o žurnim mjerama pomoći koje ne bi trebale isključivati druge oblike pomoći”.

Kaže da ideja dodjele tog građevinskog materijala nije da ga uzimaju kućanstva s većim oštećenjima.

Donacije

- Grad Zagreb je aktivnosti koje se odnose na dodjelu građevinskog materijala predvidio samo kao jedan od oblika pomoći građanima čije su stambene građevine oštećene u potresu. Riječ je o žurnim mjerama pomoći koje ne bi trebale isključivati druge oblike pomoći.

Vjerujemo da će novi zakon koji je u izradi biti uskoro donesen u korist svih građana koji su pretrpjeli štete uzrokovane potresom - kaže Kompesak koji je dosad, kaže, materijale podijelo na više od 200-tinjak adresa.

Tvrdi da dosad nije bilo problema s potpisivanjem spomenute izjave jer su, smatra, građani bili upoznati s tim.

- Oni s većim oštećenjima na objektima neće niti koristiti ovu mjeru - dodaje Kompesak. Priča da ljudi najviše traže mort, letve, cigle... Za nabavu građevinskog materijala dosad je, kako je objavila RTL televizija, Grad Zagreb potrošio 1,7 milijuna kuna od ukupno više do 16 milijuna kuna, koliko je dosad prikupljeno putem donacija.

Među dobavljačima našao se i član stranke Milana Bandića, o čemu je pisao portal Telegram. Tvrtka Graditeljstvo Pave Vukelić za nabavu drvene građe dobila je iznos od 199.080 kuna. Pokušali smo jučer doći do Pave Vukelića, ali rekao nam je da ne može razgovarati jer obavlja razgovor s odvjetničkim uredom.

Građani koji ovih dana preuzimaju građevinski materijal koji dijeli Grad Zagreb potpisuju u spomenutoj izjavi i sljedeći sadržaj: “... pod materijalnom i kaznenom odgovornošću potvrđujem da je njihov stambeni objekt u kojem imaju prijavljeno prebivalište, oštećen u potresu i da preuzimaju materijal po vrsti i količini potreban za sanaciju oštećenja radi dovođenja građevine u stanje podobno za stanovanje”. Također potpisuju da će materijal iskoristiti isključivo u svrhu popravka, a da će “izvršiti povrat eventualnih viškova materijala”.

Pet lokacija

Taj građevinski materijal proteklih dana dijeli se, naime, na pet lokacija koje su uglavnom na otvorenom, pa su za potrebe čuvanja angažirani zaštitari.

Iz Grada Zagreba odgovorili su nam da je Ured za mjesnu samoupravu angažirao, “prema već postojećem ugovoru o Uslugama privatne zaštite, sa zajednicom ponuditelja (tvrtkama Bilić - Erić d.o.o., Sokol Marić d.o.o., V. grupa d.o.o. i Sigurnost d.o.o.), usluge zaštite na lokacijama za podjelu građevinskog materijala za sanaciju objekata stradalih u potresu”.

Matija Jozić, direktor i manjinski suvlasnik tvrtke Bilić-Erić, koji je ujedno suprug Mirke Jozić, pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, objašnjava da su njegovi djelatnici angažirani na svih pet lokacija.

- Zaštitari su potrebni samo noću, od 18 sati do jutra - kaže Matija Jozić.

I on i njegova supruga Mirka Jozić odbacuju bilo kakve insinuacije o potencijalnom sukobu interesa. Pročelnica Jozić kaže da kad njezin ured raspisuje natječaj, ona potpisuje izjavu da se u toj varijanti ne može angažirati tvrtka u kojoj je njezin suprug suvlasnik.

Njezin suprug objašnjava kako u tvrtki Bilić-Erić radi od 1999. kad je osnovana, a da Gradom posluje od 2000.

- Dobivamo poslove i s drugim gradovima, pružamo usluge na cijelom području Hrvatske, a moja supruga tamo ne radi - kaže Jozić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:26