SPOR OKO ŽIČARE

Nove pritužbe građana na razinu buke, iz Grada kažu: Nema prekoračenja

Sanitarna inspekcija je dala negativno mišljenje jer smatraju da mjerenje nije obavljeno po odgovarajućim propisima
 Damjan Tadić/Cropix

Postoje zbirna prijava od 20-ak osoba i još tri pojedinačne prijave u kojima se građani, neslužbeno doznajemo, Državnom inspektoratu žale na buku koju u blizini njihovih kuća stvara sljemenska žičara.

Inspektorat po tim prijavama ne može postupati jer žičara ionako nema dozvolu za rad, odnosno prekjučer je Gradu Zagrebu Sanitarna inspekcija odbila dati pozitivno mišljenje upravo zbog buke. Riječ je, kako neslužbeno doznajemo, o ozbiljnim prijavama, odnosno građani su navodno angažirali odvjetnike i ovlaštene tvrtke koje su provele mjerenje buke koja očito, prema njihovim prijavama, prelaze propisane granice.

Međutim, Grad Zagreb i Inspektorat prepirku vode oko pravnog pitanja, odnosno prema kojem će se članku Pravilnika o najvišim dopuštenim razinama buke u sredini u kojoj ljudi rade i borave izdati dozvola. Inspektorat traži da to bude prema člancima 5.i 6., koji propisuju niže razine dopuštene buke, a Grad Zagreb traži da se u tom dijelu primijeni članak 7. koji se odnosi na prometnu infrastrukturu i prema kojem su dopuštene nešto više razine buke.

Međutim, Ministarstvo prometa ne priznaje žičaru kao dio prometne infrastrukture, pa Inspektorat odbija primijeniti članak 7. na samu žičaru.

Izvještaj o mjerenju

U zapisniku o izvršenom tehničkom pregledu sastavljenom 29. travnja i 6. svibnja, koji smo dobili na uvid, navodi se da Inspektorat ne prihvaća kao odgovarajući dokaz izvještaj o mjerenju buke, koji su im dostavili iz Grada Zagreba, kao odgovarajući dokaz na temelju kojeg se može potvrditi ispunjenje uvjeta vezanih za provedbu mjera.

"Na očevidu, a niti do trenutka pisanja ovog zapisnika, nije predočen dokaz - izvještaj ovlaštene pravne osobe o mjerenju razina buke za dnevne i noćne uvjete rada od svih izvora buke predmetne građevine žičara Sljeme", stoji u tom zapisniku u kojem im je dano negativno mišljenje za izdavanje uporabne dozvole.

Naime, izvještaj koji su im dostavili iz Grada Zagreba rađen je sukladno članku 7. spomenutog Pravilnika te je razina buke mjerena na "granicama prometnog koridora žičare", a ne, primjerice, u blizini obiteljskih kuća. U Gradu Zagrebu ponavljaju da je "emisija buke koja nastaje prilikom rada žičare unutar granica propisanih Pravilnikom".

- Razina buke koja nastaje iz svih izvora je na razini 58,7 dB danju, odnosno 56,2 dB navečer, a žičara neće voziti noću. Dakle, nema prekoračenja dopuštene buke zbog rada žičare", ponavljaju u Gradu Zagrebu te najavljuju da će Inspektoratu opet dostaviti isti izvještaj o mjerenju buke.

Zapaljeni BMW

- Vidjela sam taj nalaz i tu su stvari doista jasne. Mi smo dostavili izvješće prema kojemu je izmjerena razina buke od 63 dB, a dopušteno je 65 dB. Izvješće smo dostavili, samo mjerenje pokazalo je da smo u granicama buke, to izvješće im je već dostavljeno, ali mi nećemo sjediti skrštenih ruku, nego ćemo im ga dostaviti opet - rekla je gradonačelnica Jelena Pavičić Vukičević.

Sukob između Grada i Inspektorata komentirao je i kandidat za gradonačelnika Tomislav Tomašević rekavši da u tom sporu ima i politike i stvarnih problema te da će, ako preuzme Grad Zagreb, inzistirati na rasvjetljavanju cijelog projekta žičare Sljeme zbog kojeg je i sam prije pola godine podnio kaznenu prijavu, ali do danas ne zna što je s njom.

Zagrebačka policija i dalje intenzivno traga za nepoznatim očiniteljima koji su pod okriljem noći na četvrtak, oko 2.20 sati ujutro, na Gračanskom dolju zapalili BMW parkiran ispod nadstrešnice uz obiteljsku kuću.

Obitelj vlasnika vozila javno je istupila dan prije paleži, opetovano ukazujući kako sljemenska žičara proizvodi nesnosnu buku kad je u pogonu. Je li to pravi razlog paleži ili se on krije u drugoj problematici, kriminalisti intenzivno nastoje utvrditi u razgovoru sa stanarima ulice te pregledom snimki nadzornih kamera u okolnim ulicama i na objektima.

Požar je, kažu nam stanari Gračanskog dolja, unio dodatni nemir u njihove domove jer strahuju da su pojedinci kadri svašta učiniti radi vlastite dobiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:46