VELIKA OBNOVA

NOVI BANDIĆEV PLAN Za krov na stadionu Dinama 140 milijuna kuna, ispod tribina će biti trgovine i kafići

Stadion se mora urediti zbog Europskih sveučilišnih igara 2016., računa se na novac iz EU fondova

Počeo se raditi od krova. Takvog sam ga naslijedio 2000. godine. Znate da izgradnja kuće koja se gradi od krova traje 15 godina. Šalu na stranu, iduće godine završit ćemo sjevernu tribinu, i početi krov iznad sjeverne i zapadne tribine. To će biti način da završimo taj stadion i privedemo ga svrsi.

Ovim je riječima zagrebački gradonačelnik Milan Bandić po tko zna koji put najavio konačno dovršenje maksimirskog rugla, a budući da se radi o novim ulaganjima koja se procjenjuju na oko 140 milijuna kuna, ispada da će se u obnovu ovog stadiona na kraju ulupati navjerojatnih 940 milijuna kuna!

20 milijuna eura

Naime, od 1997. godine do danas u različitim fazama rekonstrukcije, za radove je već izdvojeno 800 milijuna kuna, što je i sam gradonačelnik potvrdio krajem 2013. godine. Priča oko dovršenja sjeverne tribine i krova nad tom i zapadnom tribinom zakotrljala se sredinom prošle godine kada su se čelnici kluba iz Maksimirske 128 pohvalili kako su napokon dobili blagoslov prvog čovjeka grada za ove radove.

Cijela ta investicija prema novim procjenama stajala bi oko 140 milijuna kuna, odnosno 20 milijuna eura, a u Gradu su objašnjavali kako dovršenje stadiona u Maksimiru nema veze s dodvoravanjem Zdravku Mamiću već je potreban zbog nadolazeće Studentske univerzijade čiji će domaćin 2016. godine uz Rijeku biti i hrvatska metropola.

Plan je bio da radovi na konačnom uređenju budu gotovi do sredine sljedeće godine kako bi svečano otvaranje igara bilo upriličeno na dovršenom stadionu, no gotovo je nemoguće za očekivati da će se Bandićevi planovi oko Maksimira ovog puta ostvariti.

Najave gradonačelnika

Osim kratkog roka, još veći problem su financije.

Naime, u proračunu za 2015. godine nema niti jedne stavke koja bi predviđala ulaganja u maksimirski stadion.

Za ovu godinu proračun Zagreba iznosi oko 6,85 milijardi kuna, gradska blagajna poreznom reformom Vlade ostala je bez 781 milijuna kuna, a najvažniji dokument kreiran je bez ikakvih velikih investicija. Kreirali su ga tadašnja gradonačelnikova zamjenica Sandra Švaljek i pročelnik za financije Slavko Kojić, budući da je u to vrijeme Milan Bandić bio pod mjerama opreza i bez ovlasti.

- Za velike investicije jednostavno nema novca - govorila je Švaljek.

Nakon što su mu ovlasti vraćene, Bandić je obznanio kako se ponovno kreće u “roh bau” dovršetak stadiona.

Ukoliko se radovi žele pokrenuti, gradonačenik će morati na rebalans proračuna. To bi pak značilo da će bez dijela sredstava ostati neki gradski uredi ili da će se odgoditi neki drugi gradski projekti.

Novac za radove na maksimirskom stadionu mogao bi ući u proračun za sljedeću godinu. A to je poprilično kasno ukoliko se želi imati otvaranje Akademijade na obnovljenom stadionu, budući da je i sam gradonačelnik ranije najavljivao kako će za konačno uređenje Maksimira raspisati javni međunarodni natječaj.

Natkrivene tribine

Lani su se pojavile i neke od opcija prema kojima bi se stadion mogao urediti i bez da se uzima iz džepova poreznih obveznika. Prema jednoj opciji, pokušale bi se iskoristiti mogućnosti korištenja sredstava fondova EU. Iako bi iz grada prema europskim službenicima išli s molbom da se rekonstrukcija radi za potrebe Europskih sveučilišnih igara, teško je za očekivati da bi europski birokrati udovoljili toj molbi. Stoga je ova opcija gotovo nevjerojatna.

Druga opcija je ući u ovaj posao kroz javno-privatno partnerstvo. Naime, još lani pojavila su se nagađanja kako su se neke inozemne kompanije zainteresirale za ovaj projekt natkrivanja tribina, te da su zauzvrat tražile postavljanje solarnih ploča na krov. Osim natkrivanja tribina, Bandić ozbiljno razmišlja da se utroba maksimirskog sjevera napokon dovede u red. Radi se otprilike o 16 tisuća metara kvadratnih poslovnih prostora koji su u visokom “roh bau” i gdje bi se, između ostalih, uselili sportski savezi grada. Osim njih, ideja je bila da se u sklopu te tribine urede trgovački prostori, supermarket, brojni ugostiteljski objekti te prostori za prodaju suvenira i fun shop, a dio prostora iznajmljivao bi se i tvrtkama.

Iznajmljivanje prostora

Iznajmljivanjem oko 10 tisuća metara kvadratnih tih prostora Grad planira ostvariti dodatne prihode.

Mamac za one koji bi razmišljali o unajmljivanju tih prostora, vjeruju u Gradu, svakako bi trebala biti kompletna revitalizacija prostora na Sveticama. Naime, uz obnovljeni stadion, vrlo je izgledno, gradit će se i novi HNS-ov kamp sa sadržajima za rekreativce i građane, ali i moderni gradski bazen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 11:56