Novi Vrbani u strahu od bolesti iz slavina

ZAGREB - Stanarima četiri zgrade u novom naselju Vrbani III već godinu dana iz svih slavina teče otrovna voda. Analiza Zavoda za javno zdravstvo potvrdila je sumnje stanara koji su vodu neugodnog mirisa dali na testiranje.Rezultati su potvrdili da je voda opasna za zdravlje i Zavod za javno zdravstvo izdao je zabranu pijenja takve vode. Nakon što je potvrđeno da voda nije pitka, cijelo naselje od 3000 ljudi prestalo je piti vodu iz slavine, a neki se ne žele ni tuširati. Zasad je dokazano da kontaminirana voda neugodnog lužnatog smrada u 106 stanova u Palinovečkoj ulici sadrži i do 170 puta veću koncentraciju mineralnih ulja od dopuštene.Kao glavnog krivca stanari optužuju investitora i izvođača Zagrebgradnju i Geoprojekt, a analize Sanitarne inspekcije i Zavoda jasno su pokazale da glavnim vodovodom u naselje stiže ispravna voda, koju zatim kontaminiraju cijevi i spojevi ugrađeni u zgrade. Tisuće stanara već godinama dodatno opterećuju svoje kućne budžete jer su prisiljeni piti flaširanu vodu, a velik broj njih kupovnu vodu koristi i za kupanje. Sve to zbog straha za svoje zdravlje i zdravlje djece.Imam malo dijete koje sam prisiljena kupati u smrdljivoj vodi jer je nemoguće toliko vode donijeti u stan. U toj vodi moramo prati i namirniceDanijela Jolić

- Uopće ne pijemo vodu iz pipe, a mjesečno kupim i do 150 litara flaširane vode, za što potrošim oko 600 kuna. Najviše me zabrinjava što imam malo dijete koje sam prisiljena kupati u toj smrdljivoj vodi jer je ipak nemoguće toliko vode koliko nam je potrebno donijeti u stan. Flaširanu vodu koristimo za piće, a ovu iz vodovoda koristimo za kuhanje i pranje namirnica - ispričala je Danijela Sokol Jolić, majka trogodišnjeg djeteta. Objašnjava da salatu, voće i povrće pere u kontaminiranoj vodi, a kaže kako nakon tuširanja s tom vodom na koži ostaje tanak masni sloj koji je teško obrisati ručnikom.- Svako jutro kada perem zube povraća mi se od tog smrada. Suprug i ja razmišljali smo o prodaji stana, no kada se pročuje da cijelo naselje ima problema s vodom, nitko ovdje neće htjeti kupiti stan - rekla je Danijela. Objašnjava da je cijena kvadrata u novom naselju oko 2400 eura, a da investitori zbog vrijednosti nekretnine žele zataškati cijelu stvar.Predstavnica suvlasnika četiriju zgrada Gordana Dadić najavila je da pripremaju tužbu protiv Zagregradnje i Geoprojekta, te da stanari 106 stanova već godinu dana ne žele platiti vodu.Dug za vodu u 106 stana je već 79.631 kunu, te ako se ubzro ne podmiri, isključit ćemo sve potrošače u Palinovečkoj uliciVodoopskrba

- Prije useljenja cijevi je trebalo temeljito isprati. No zbog kratkih rokova to nikada nije učinjeno. Čim smo se počeli useljavati, svi stanari žalili su se na smrad vode, a analize su pokazale da u nekim stanovima koncentracija mineralnih ulja iznosi 170 puta više od dopuštene. Zbog tih i sličnih problema zgrade nemaju uporabnu dozvolu i nikada nije obavljen tehnički pregled, a svi stanovi su uredno kupljeni - rekla je G. Dadić, objašnjavajući da je investitor nekoliko puta ispirao cijevi s velikom količinom vode, zbog čega su stigli astronomski visoki računi, ali da ni to nije riješilo problem. Kaže kako razgovori s investitorom i izvođačem nisu pomogli jer oni ne priznaju svoju pogrešku, kao ni Vodoopskrba i odvodnja.- Vodoopskrba distribuira zdravstveno ispravnu vodu i to je dokazano, a ako se nešto događa u cijevima, onda je to greška investitora. Žao mi je ljudi, ali ne postoji nikakav mehanizam kojim bismo prisilili investitora da hitno riješi problem. Stanari će ih morati tužiti, ali u međuvremenu moraju plaćati vodu zbog toga što je ipak koriste, a za njezinu zdravstvenu neispravnost nije kriva Vodoopskrba nego investitor - objasnio je Nenad Ivanković, glasnogovornik Zagrebačkog holdinga.Vodoopskrba je priopćila kako je dug za vodu za 106 stanova 79.631 kuna, te da ako se on ubrzo ne podmiri, da će isključiti sve potrošače u Palinovečkoj 19 I, J, K, L.Investitor Zagrebgradnja i Geoprojekt, sestrinske tvrtke koje grade, financiraju i prodaju 30-ak zgrada u Vrbanima III, unatoč brojnim pozivima oglušili su se na poslane upite, te nisu dali nikakav komentar ili rješenje za ovaj alarmantni problem.Bez atesta nema uporabne dozvoleDr. Slavko Šobot iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo rekao je kako stanovnici nipošto ne bi smjeli piti vodu s obzirom na izuzetno jaku koncentraciju mineralnih ulja. - Ako voda ima miris i ako je u njoj prisutna koncentracija mineralnih ulja veća od 10 mikrograma, ona je neispravna. Preventivno odmah zabranjujemo korištenje te vode - objasnio je dr. Šobot. Šest zgrada u naselju  nema potrebnu uporabnu dozvolu, zbog čega investitori mogu biti sankcionirani jer se one bez tih dozvola ne smiju koristiti. Iz Ureda za prostorno uređenje objasnili su da se uporabna dozvola izdaje nakon što se tehničkim pregledom utvrdi je li zgrada sagrađena u skladu s dozvolom i da je sigurna za stanovanje.


 
An aliza pokazuje da je kriv izvođačIz Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje objasnili su kako su prvi put vršili ispitivanje vode u Palinovečkoj ulici 19. srpnja te je tada svih 13 uzetih uzoraka vode bilo neispravno, a na dozvoljenih 11.3 mg/l mineralnih ulja bilo 1750 mg/l. S obzirom na poražavajuće rezultate ispitivanje je ponovljeno te su uzorci vode uzeti na istim mjestima 6.kolovoza no koncentracija je tada bila već znatno niža te su se vrijednosti kretale 34.6 - 520 mg/l no i to je bilo daleko iznad dozvoljenog. S obzirom na dobivene rezultate, sanitarni inspektor procjenio je da se uzrok pojavi povećane koncentracije mineralnih ulja nalazi u unutarnjoj vodoopskrbnoj mreži stambenih objekata.Vo da smrdi i u ostalim zgradamaDanijela Pulić koja živi u naselju Vrbani III ali ne u spornim zgradama rekla je da sumnja de je voda i u njezinoj zgradi zagađena.- Naravno da se brinem za svoje zdravlje, voda nije uredu, smrdi. Studentica sam, a konstantno moram kupovati flaširanu vodu. Nažalost nitko nam ništa ne govori o problemu pa mi je još teže sve to razumjeti - ispričala je Danijela.
Tvrtka Darija Šimića nanjušila zaradu i reklamira se letcimaU jedinoj trgovini u kvartu cvjeta prodaja vode, a prodavačica Magdalena rekla je kako u dućanu mogu ostati bez svega, ali ne i vode.- Od kada stanari imaju problema s vodom, prodaja je znatno porasla. Dnevno se kupi oko 15 do 20 paketa po šest boca flaširane vode. Zbog uštede mnogi kupuju i 5 litarskle boce koje koštaju 10 kuna - ispričala je Magdalena.Na svakom ulazu u zgradu na oglasnoj ploči nalazi se broj tvrtke za vodu Darija Šimića. Mnogi stanovnici ugradili su u svoje stanove Aquavivine automate za vodu, a stanari se žale kako ih opsjedaju brojni proizvođači filtera za vodu. 


Boba Blašković;Ivana Krnić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. studeni 2021 20:28