HREJTING U DNEVNIKU HRT-a

Novo istraživanje: Tomašević uvjerljivo vodi, mrtva trka između Filipovića i Klisovića za 2. krug

Tomašević je siguran, Klisović pokušava dostići Filipovića, a kakve-takve šanse još imaju Škoro i Pavičić Vukičević
Vesna Škare Ožbolt, Miroslav Škoro, Tomislav Tomašević, Davor Filipović, Joško Klisović, Jelena Pavičić Vukičević
 Cropix

Tomislav Tomašević osvaja 34,6 posto glasova i sigurno ulazi u drugi krug izbora za zagrebačkog gradonačelnika, gdje će mu se suprotstaviti Davor Filipović (HDZ) čija je podrška 10,3 posto ili Joško Klisović (SDP), koji dobiva 10,1 posto glasova, pokazalo je istraživanje HRejting, koje je u srijedu objavljeno u Dnevniku HRT-a. Prema ovom istraživanju javnog mnijenja, dakle, Tomašević je siguran, Klisović pokušava dostići Filipovića, a onda još kakve-takve šanse imaju Miroslav Škoro (8%), Jelena Pavičić Vukičević (7,8%), ali ne baš Vesna Škare Ožbolt (5,9 posto glasova).

Samo što se čini da postoji pravilo: koliko anketa - toliko protivnika Tomislava Tomaševića u drugom krugu. Naime, u posljednjih osam dana, od 13. do 21. travnja, objavljena su četiri predizborna ispitivanja javnog mnijenja u Gradu Zagrebu, koja su ponudila prilično različite, ne samo rezultate, nego tko uopće ulazi u drugi krug. Jedina konstanta je Tomašević koji uvjerljivo vodi u svim istraživanjima, ali ispada kako će u drugom krugu imati troje suparnika, a lako moguće, i četvrtog.

Prvu anketu objavila je 13. travnja televizija N1, a istraživanje je provela agencija MASMI. Prema ovom istraživanju, Tomaševića podržava 37,2% birača, dok su u prednosti za drugi krug HDZ-ov predstavnik Davor Filipović (13,4%) i Vesna Škare Ožbolt (10,1%). Slijede Miroslav Škoro (7,7%), Joško Klisović (koji je u mjesec dana pao s 11,7% na 7,6%) i Jelena Pavičić Vukičević (6,5%). Zvonimir Troskot iz Mosta je bez izgleda s 4,8%.

Dakle, prema MASMI-ju, u drugom krugu će biti Tomašević i, najvjerojatnije, Filipović.

Zatim je 18. travnja nove rezultate objavila agencija Ipsos, a istraživanje je naručio tim Jelene Pavičić Vukičević preko agencije Manjgura komunikacijskog stručnjaka Krešimira Macana.

Prema Ipsosovom istraživanju, ispada da bi Tomašević i Jelena Pavičić Vukičević bez problema ušli u drugi krug da se u ovom trenutku održavaju lokalni izbori. On bi dobio 39,6 posto glasova, a ona 16,6 posto, i sada bi njih dvoje ušli u drugi krug, koji će se održati 30. svibnja. Iza njih zaostali su Miroslav Škoro s 9,6 i Davor Filipović sa 7,6 posto osvojenih glasova, dok su ostali kandidati završili daleko iza.

Potom je 20. travnja Z1 televizija objavila istraživanje koje je provela agencija Akter public na uzorku od 2.750 birača u Zagrebu. Ondje je Miroslav Škoro s 14,75 posto glasova na čvrstom drugom mjestu iza Tomislava Tomaševića, koji ima 31,06 posto glasova.

Na trećem je mjestu bio SDP-ov kandidat Joško Klisović s 11,20 posto glasova, slijedila je Jelena Pavičić Vukičević, sa 7,4 posto glasova, a iza nje je Vesna Škare Ožbolt koja bi po ovom istraživanju dobila 6,3 posto glasova. HDZ-ov kandidat Davor Filipović je ovdje bio tek peti.

Četiri istraživanja, a ispada kako je vjerojatno da će uz Tomaševića u drugom krugu biti ili Filipović, ili Jelena Pavičić Vukičević ili Škoro, a možda i Klisović. Netko će valjda i pogoditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 07:33