AGENCIJA AKTER PUBLIC

Novo istraživanje za izbore u Zagrebu: U drugi krug idu Tomašević i Škoro, evo kako stoje ostali

Kandidati koji nemaju realnih izgleda za drugi krug su Anka Mrak Taritaš i Mostovac Zvonimir Troskot
Vesna Škare Ožbolt, Jelena Pavičić Vukičević, Tomislav Tomašević, Miroslav Škoro, Davor Filipović, Joško Klisović i Zvonimir Troskot
 Cropix

Agencija Akter public provela je novo istraživanje za Z1 televiziju, a prema njemu u drugi krug zagrebačkih izbora ulaze Tomislav Tomašević iz Možemo! i Miroslav Škoro iz Domovinskog pokreta. Anketa je provedena na uzorku od 2.750 birača u Zagrebu u razdoblju od 23. ožujka do 13. travnja. Prema rezultatima, na prvom mjestu je Tomislav Tomašević s 31,06 posto glasova, a drugi je Škoro s 14,75 posto glasova.

Na trećem je mjestu SDP-ov kandidat Joško Klisović, s malim zaostatkom iza Škore, s 11,20 posto glasova, i također je kandidat za ulazak u drugi krug jer je do kraja kampanje preostalo još ravno mjesec dana. Klisović je često na udaru kritika zbog neagresivne kampanje pod sloganom "Mirni čovjek Zagreba (JK)", no čini se da taj pristup daje rezultate.

Na četvrtom je mjestu zamjenica pokojnog gradonačelnika Milana Bandića, koja trenutno vodi grad, Jelena Pavičić Vukičević, sa 7,4 posto glasova, a iza nje je Vesna Škare Ožbolt koja bi po ovom istraživanju dobila 6,3 posto glasova. HDZ-ov kandidat Davor Filipović je ovdje tek peti - što je velika razlika u odnosu na istraživanje koje je za N1 provela agencija MASMI.

Iza njih slijede kandidati koji nemaju realnih izgleda za drugi krug - Anka Mrak Taritaš, koja je na prošlim izborima izgubila od Bandića u drugom krugu sa 16.000 glasova razlike, a koja ovaj put ima samo 4,8 posto glasova potencijalnih birača, i Mostovac Zvonimir Troskot s 4,1 posto. Svi ostali kandidati su ispod jedan posto. Neodlučnih je birača 13,82 posto.

Anketa je provedena telefonski od 23. ožujka do 13. travnja. Akterpublic je agencija s dugogodišnjim iskustvom u tržišnom komuniciranju, koja za potrebe razumijevanja javnog mnijenja provodi istraživanja javnog mnijenja na temu problema s kojima se javnost susreće u 2021. godini. Navedeno uključuje i predizborna istraživanja o rejtinzima kandidata i stranaka.

Metoda prikupljanja podataka je CATI metoda, na području Zagreba, na uzorku od 2.750 građana. Uzorak je stratificiran prema regiji i veličini naselja te spolu i dobi. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 4%.

Anketu je komentirao i politički analitičar Tomislav Stipić.

“Ono što se zapravo dogodilo s potencijalnim ulaskom Miroslava Škore u drugi krug je što se pojavila Anka Mrak-Taritaš koja je Jošku Klisoviću, koji je bio najočitiji kandidat za drugi krug uz Tomaševića, uspjela otrgnuti čak 4 posto glasova. To Joška Klisovića stavlja u loš položaj za drugi krug. Očito je da je Anki Mrak-Taritaš tako uspjelo ono što desnici nikad uspjelo na zagrebačkim izborima - a to je da kandidat desnice uđe u drugi krug.”

“Djelomični kandidat desnice barem u zadnja 3 mandata bio je Milan Bandić, zato kandidati desnice nisu mogli ostvariti neki bolji rezultat. Ponajprije tu mislim na HDZ, ako se uopće ta stranka može smatrati desnicom, s obzirom da su oni uvijek imali kandidate koji su bili fiktivni kandidati, koji su igrali za Bandića. To svjedoče i zadnja dva ciklusa gdje su njihovi kandidati jedva dogurali do 5 posto, a lista im je prolazila duplo ili troduplo bolje i nakon toga su sklapali koalicije s Milanom Bandićem.”

“Nije mi jasno zbog čega Miroslav Škoro i njegov Domovinski pokret nisu išli zajedno s MOST-om, iz razloga što su to radili u drugim djelovima Hrvatske. Mislim da bi baš u Zagrebu postigli tu sinergiju i dobili koji glas više, i onda bi Škoro, po ovoj anketi, mogao zaista ući u drugi krug.”

“Mislim da je ova anketa vrlo reprezentativna jer je od svih drugih TV anketa koje su rađene po nacionalnim televizijama, ova rađena s najvećim uzorkom, na 2750 ispitanika, Rezultati koji su Tomaševiću davali po 39 posto su za mene prenapuhani. Ovaj je rezultat realan i slijedi nam borba za drugi krug. I Miroslav Škoro i Joško Klisović imaju šansu ući u drugi krug!", rekao je Stipić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. listopad 2021 13:42