POPRAVILI KROVIŠTE

Novo ruho Državnog arhiva: 487 dana od potresa radnici skinuli skele sa secesijskog remek djela

Početkom kolovoza će i službeno završiti radovi na obnovi zgrade Hrvatskog državnog arhiva, trajali su tri i pol mjeseca
 Boris Kovacev/Cropix

Nakon tri i pol mjeseca radova i 487 dana od zagrebačkog potresa lani u ožujku, konačno završava sanacija Hrvatskog državnog arhiva na Marulićevom trgu. Radnici sa zgrade skidaju skele, a iz Arhiva kažu kako bi restauracija trebala biti gotova već 1. kolovoza.

image
Kamion sa golemom dizalicom tijekom dana skidao je ostatke skele sa zgrade
Tomislav Novak

Podsjećamo, nakon potresa gotovo u svim prostorijama Arhiva zabilježene su pukotine po zidovima i padovi žbuke. Kako je tada navelo Ministarstvo kulture, najveću opasnost predstavljala su puknuća na kupoli iznad središnjeg dijela zgrade. Pukotina je bilo na četiri ugaona stupa središnjeg i najvišeg dijela građevine iznad Velike čitaonice, koji na svojim završecima nose skulpture sova. Klasične metalne police u spremišnim prostorima bile su oštećene s nemogućnošću ispravljanja zbog svijanja vijaka i spojeva.

image
Pukotina koja se na vrhu zgrade pojavila nakon potresa u ožujku
Darko Tomas/Cropix

Zgrada Arhiva najpoznatije je djelo secesijskog arhitekta Rudolfa Lubynskog. Izgrađena je 1913. godine namjenski za Sveučilišnu knjižnicu i Zemaljski arhiv. Pod nazivom Hrvatski državni arhiv djeluje od 1993. godine. Danas je središnja i matična hrvatska arhivska ustanova koja čuva i daje na korištenje arhivsku građu.

image
Darko Tomas/Cropix

Ako imate gradsku priču, javite nam na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:22