PRIJE I POSLIJE

Novu ruho mosta preko Save: Nekada je bio opasan za djecu, a pogledajte kako danas izgleda

Most je star više od 80 godina i u svojoj povijesti nikada nije imao značajno ojačanje niti obnovu, rekao je Tomašević
 Cropix

"Meni je najvažnije bilo što sam zaustavio djecu koja su tamo trčkarala, ne bi oni vidjeli tu rupu", prisjeća se Josip Šikoronja dana kad je 2019. godine spriječio tragediju i ljude da upadnu u rupu koja se otvorila na nogostupu na pješačkom Savskom mostu. Danas je taj most gradonačelnik Tomašević svečano otvorio i obznanio kako je on u potpunosti siguran za bicikliste i pješake. Radovi na mostu koštali su oko 30 milijuna kuna, bez PDV-a, ali i dalje nisu u potpunosti gotovi.

- Most je star više od 80 godina i u svojoj povijesti nikada nije imao značajno ojačanje niti obnovu kakva je napravljena sada. Radovi će se i dalje nastaviti u sljedećih nekoliko mjeseci, no možemo već danas otvoriti most i biti s tim zadovoljni. On je ponovo funkcionalan, rekao je Tomašević dodajući kako je most važan za promet pješaka i biciklista posebice iz Novog Zagreba i u tom smislu će im olakšati kretanje.

image
Cropix

Most je konstrukcijski ojačan i otporniji na potrese. Inače, ovaj se most smatra kulturnim dobrom, a obnova je rađena tako da se posebno pazi na njegovu kulturnu vrijednost. Gradonačelnik je otvorenjem ovog mosta najavio i obnove mnogih drugih mostova, a za koje će se izdvojiti 400 milijuna kuna u sljedećih nekoliko godina.

- Ovo je samo početak. Prošle smo godine imali radove na Jankomirskom mostu, a zatim i one na mostu Mladosti gdje je uloženo 80 milijuna kuna. Mogu najaviti radove na Domovinskom mostu koji bi trebali završiti sljedeći mjesec, a gdje je uloženo 13,5 milijuna kuna. Ove godine planiramo nastaviti radove na mostu Slobode i Jadranskom mostu, govori Tomašević.

image
Cropix

Radovi na Jadranskom mostu započinju za mjesec dana, na njemu će se obnavljati jedna prometna traka tako da most neće biti zatvoren.

- Bit će smanjena protočnost tog mosta i isto tako molim građane za razumijevanje. Doista nam je bitno da svi ti mostovi budu funkcionalni, sigurni i kvalitetni. Vrijednost radova na Jadranskom mostu će biti oko 28 milijuna kuna, objašnjava gradonačelnik.

image
Cropix

Za lipanj je planirana izvedba radova na mostu preko potoka Vuger, zatim na Jadranskoj aveniji, a u sljedećih nekoliko godina obnovit će se Podsusedski most te će ta obnova stajati oko 16 milijuna kuna. Dio radova financirat će se iz gradskog proračuna, ali i iz Europskog fonda. Gradonačelnik optimistično govori kako će se dio novca za obnovu dobiti i iz Fonda solidarnosti.

image
Cropix

Most je odmah nakon otvorenja bio pun građana kojima je zatvaranje otežalo svakodnevno funkcioniranje. Josip se prisjeća dana kada se otvorila rupa, ali naglašava kako mu ovo obnavljanje jako puno znači i kako je sretan što je pomogao da se izbjegne katastrofa.

- Ja često idem preko toga mosta, zvonar u kapelici na Bundeku i toga sam dana išao pješke, inače idem biciklom. Bio sam sam, iza mene je išlo puno ljudi koji su iz autobusa tek izašli. To se sve brzo odvilo. Jednostavno je potonulo dva metra mosta nekoliko metara ispred mene. Ostao sam u šoku, nisam mogao vjerovati. Počeo sam vikati ljudima da stanu da se ovdje otvorila rupa, govori Josip dodajući da ne želi ni pomišljati što bi se dogodilo da je išao malo brže.

image
Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:21