Oba vozača okrivljena za tragediju na Trešnjevci

Točno 448 dana nakon što je Ivana Nekić (25) tragično poginula na uglu Ozaljske i Krapinske u stravičnoj prometnoj nesreći, obitelj Nekić mogla bi saznati tko je kriv za njezinu pogibiju.



Naime, Općinsko državno odvjetništvo podiglo je jučer optužnicu protiv dvojice vozača Danijela Palića (42) i Vinka Begića (20), koji su se 31. listopada 2006. sudarili, pri čemu je Begić svojim BMW-om naletio na osam pješaka, među ostalim, i na Ivanu.



Njezin brat Hrvoje koji se najviše angažirao za otkrivanje prave istine, za optužnicu je doznao od novinara ali je, kaže, zadovoljan njome.



- Sutkinja je tražila novo vještačenje zbog niza očitih propusta u očevidu, što se vuklo i po medijima i sada je, nadam se, vještačenje potpuno. Mi smo se u obitelji zalagali za pravu istinu, a vještaci su samo potvrdili izjave očevidaca - rekao je Hrvoje Nekić.



Iako je policija očevidom utvrdila da je Palić jedini krivac za nesreću te su se protiv njega provodile istražne radnje na zagrebačkom Županijskom sudu, nakon provedenog prometnog vještačenja optužnica je ipak podignuta protiv oba vozača. Palić je kobnog dana u Golfu nepropisno skretao u Krapinsku ulicu te se oko 13 sati sudario s BMW-om koji je vozio Ozaljskom prema zapadu.



BMW je potom pokosio osam pješaka koji su prelazili cestu dok im je na semaforu bilo zeleno svjetlo. Teške ozljede bile su kobne za pješakinju Ivanu Nekić, službenicu iz javnobilježničkog ureda, koja je preminula 2. studenoga u KB-u Sestara Milosrdnica.



Palić je optužio policiju za niz propusta jer mu je navodno jedan policajac u civilu naredio da makne automobil pa su uništeni tragovi. Tvrdio je da je mjestom nesreće prolazila Hitna pomoć i vatrogasci, a on je zahtijevao da se zaštiti cijelo mjesto nesreće.



Njegove tvrdnje da je Begić prošao kroz crveno velikom brzinom, potvrdio je i stalni sudski vještak za promet i procjenu vozila dr. Ivan Bedeniković.



Vještak je tijekom istražnog postupka u svom nalazu utvrdio da je BMW ušao u raskrižje kada mu je već 3.3 sekunde bilo upaljeno crveno svjetlo, a u trenutku sudara s Golfom brzina mu je bila 67 kilometara na sat. Stoga je odvjetništo optužilo oba vozača, a početak suđenja još nije zakazan.



- Ivanina kolegica Anita ustrajala je u svom iskazu da su preko ceste krenuli na zeleno i sada se pokazalo da je to istina - kaže Hrvoje.




Preko weba do istine

Ivanin brat Hrvoje nakon sestrine smrti pokrenuo je internetsku stranicu ivananekic.com na kojoj je molio očevice nesreće da mu se jave.



- Dosta se ljudi javilo sa svojim saznanjima, međutim, istraga se nije pokrenula s mrtve točke sve dok slučaj nije preuzela nova sutkinja Mirjana Matijanec i vještacima naredila da naprave novu rekonstrukciju - tvrdi Hrvoje Nekić. Oba su vozača htjela stupiti u kontakt s obitelji Nekić, jedan preko odvjetnika, kako bi se ispričali.



- To nam ništa ne znači. Samo želimo pravdu, a Ivanu ionako neće ništa vratiti - rekao je Hrvoje na godišnjicu njezine smrti 2. studenoga 2007.




M. Smoljanec;T. Novak
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:51