U POTRAZI ZA POPUSTIMA

Obišli smo Interliber i za vas pronašli najbolje popuste. Dobro će proći obožavatelji Joa Nesbøa. I djeca

Na nekim se štandovima hot dog nudi za 3.50 eura, kobasica u pecivu za 4 eura, a domaća kobasica u pecivu za 5 eura, dok fritule negdje možete kupiti za 4 eura.

Interliber

 Marko Todorov/Cropix

Pola je jedanaest i ovogodišnji Interliber službeno još nije niti otvoren, no brojni posjetitelji najvećeg, petog paviljona Zagrebačkoga velesajma već udubljeno proučavaju književnu ponudu. Mladi par lista Tolkienove knjige, pogled jedne djevojke usmjeren je prema štandu sa skandinavskim noirom, preciznije, trilerima Norvežanina Joa Nesbøa ("Šišmiš" je sa 17.12 snižen na 10.99 eura, a "Krvavi mjesec" s 19.99 na 15.99 eura), a neka se gospođa zadržala na štandu s dječjim knjigama.

Gužvu u labirintu prolaza između štandova te konstantni žamor stvaraju ljudi raznih životnih dobi, no jasno se razabire vesela cika osnovnoškolaca koji u velikim skupinama dolaze i autobusima. U paviljonu 7 mališani pak pažljivo slušaju priču koju im čitaju u sklopu Nacionalnog programa poticanja čitanja djeci od najranije dobi "Rođeni za čitanje".

Sadržaja za djecu na Sajmu ne nedostaje. Od bojanki od 1 eura poput one Vatrogasca Sama te one Peppe Pig od 4 eura za najmlađe, preko specifične "Mrletove bojanke o niŠČemu" (7.90 eura) do voljenog klasika Marcusa Pfistera "Riba duginih boja" za 10 eura.

Na štandu Profila publicistika za djecu "Sjajne žene koje su ušle u povijest" i "Sjajne žene koje su spasile naš planet" prodaje se za 7 eura, dok se za 5 eura mogu kupiti "Velika knjiga brojeva" i "Džungla brojevi".

Bezvremenske pripovijesti poput "Najljepših Ezopovih basni" (10.50 eura), "Najljepših priča iz Tisuću i jedne noći" (10.50 eura), "Najljepših bajki braće Grimm" (9 eura), na kojima su odrastali mnogi, prodaje Znanje, dok se prepoznatljive naslove dječje književnosti poput "Heidi"(11.30 eura), "Kraljevića i prosjaka" (13.80 eura) i "Malog princa" (10.50 eura) može naći u izdanju Školske knjige.

Znanje pak donosi domaće dječje lektire Biblioteke Stribor poput "Uzbune na zelenom vrhu" i "Koko i duhovi"(10.50 eura) te "Lažeš, Melita" i "Koko u Parizu (11.60 eura). Djeca koja su zahvaljujući malenoj glumici Katji Matković zavoljela film "Dnevnik Pauline P", mogla bi poželjeti pročitati 28. izdanje knjige Sanje Polak, koje ovoga puta dolazi s fotografijama iz filma te se na akciji može kupiti za 12.50 eura.

image
Marko Todorov/Cropix
{

embed_photo_jl}2738745{/embed_photo_jl}

Nešto stariji čitatelji, koji još nisu imali prilike, ove bi godine mogli po nižoj cijeni nabaviti "Djevojačke uspomene" (11 eura) ili "Godine" (15 eura) prošlogodišnje nobelovke Annie Ernaux. 20% su jeftiniji i "Jutro i večer" i "Drugo ime septologija I-II" ovogodišnjeg nobelovca Jona Fossea.

Cijene knjiga, iako rijetko, ponekad se spuštaju i do 2 eura, za koja kući možete odnijeti knjigu Cameron Diaz "Knjiga moga tijela" te do 1 eura, koliko koštaju neki ljubavni romani Nore Roberts.

Obožavatelje trilera očekuju "Kult" i "Mentalist" Camille Läckberg i Henrika Fexeusa(16 eura), kao i stariji hitovi kralja horora Stephena Kinga "Carrie" (10.50 eura), "Misery" (15.80 eura) te na hrvatskome novoizdana "Potpaljivačica" (17 eura).

Biografija princa Harryja "Rezerva", koja je diljem svijeta prodana u ogromnom broju primjeraka, prodaje se za 20 eura, a "Posljednji san" Pedra Almodóvara jeftiniji je za 20 %.

image

JUTARNJI Zagreb, 071123.
Velesajam.
Otvorenje 45. medjunarodnog sajma knjiga Interliber 2023.
Na fotografiji: stand OceanMore.
Foto: Marko Todorov/CROPIX

Marko Todorov/Cropix
image

Zagreb, 071123.
Otvorenje 45. medjunarodnog sajma knjige – Interliber 2023.
Na fotografiji: Nina Obuljen Korzinek, Tomislav Tomasevic.
Foto: Marko Todorov/CROPIX

Marko Todorov/Cropix

Fanovi stripa mogli bi iskoristiti priliku i po cijeni od 3 eura nabaviti poneki nastavak legendarnog Alana Forda, jednog od najpoznatijih stripova, koji sa 650. epizodom odlazi u povijest.

Nove generacije malenih ljubitelja stripa mogle bi zainteresirati Asterixove avanture (neki naslovi se prodaju po 6 eura) i kauboj Lucky Luke (neka izdanja mogu se nabaviti po cijeni od 7, 9 ili 10 eura), o kojima se može čitati u stripovima koji se prodaju na štandu Strip agenta.

Zaljubljenici u strip mogli bi navratiti i u Fibru koja među popularnim naslovima ističe SF staroga kova"Eternaut", SF "Metabarune", "Maus", "Žive mrtvace", Spagetti Brothers", "Cat Claw" Bane Kerca te "Tin Tina".

U paviljonu 7 za 5 se eura prodaju svjetski klasici Rudyarda Kiplinga, Charlesa Dickensa, Josepha Conrada, Mikhaila Lermontova na engleskom jeziku. Za 10 eura, također na engleskom jeziku, može se nabaviti zadnjih godina zbog društvene klime sve popularnija "1984" autora Georgea Orwella. Na Interliberu, osim klasika, na engleskom ćete jeziku pronaći i pregršt suvremenih romana raznih žanrova.

One koji žele usavršiti strane jezike na štandu Profil/Klett očekuje popust od 30 % na razne priručnike za učenje engleskog, njemačkog, francuskog i španjolskog jezika.

Okrepu nude štandovi s hranom i pićem. U ponudi su, među ostalim, fritule, hot dogovi, kobase u pecivu, hamburgeri, cheeseburgeri, krumpirići, grah s kobasicom. Iako cijene variraju, na nekim se štandovima hot dog nudi za 3.50 eura, kobasica u pecivu za 4 eura, a domaća kobasica u pecivu za 5 eura, dok fritule negdje možete kupiti za 4 eura. Razni sokovi se mogu naći po 3 eura, kava s mlijekom za 2 eura, voda za 2.50 eura, a limenka piva od pola litre za 4 eura.

Ako vam je potreban samo predah od mora knjiga, ispred paviljona 5 možete se opustiti uz glazbu, a WC ćete, kažu nam, naći u svakome paviljonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:50