IZ BRUXELLESA

OBJAVLJENE KVOTE ZA RASPODJELU IZBJEGLICA Hrvatska će morati primiti 747 azilanata iz Sirije i Eritreje

Afghan migrants stand in front of a deserted hotel, where hundreds of migrants have found temporary shelter, in the Greek island Kos on May 27, 2015. The European Commission is due Wednesday to unveil its latest version of a controversial plan to force EU member states to more evenly absorb the wave of migrants making the dangerous crossing of the Mediterranean Sea to Europe. AFP PHOTO / ANGELOS TZORTZINIS
 ANGELOS TZORTZINIS / AFP PHOTO / Angelos Tzortzinis

Hrvatska bi trebala primiti 747 izbjeglica iz Sirije i Eritreje od ukupno 40.000 onih koji su od sredine travnja došli u Italiju i Grčku. Za to će iz proračuna EU, iz fonda za migracije i integracije, dobiti 6000 eura za svaku osobu. Iz Grčke bi u Hrvatsku, prema tom planu, trebalo premjestiti 229 osoba, a iz Italije 448. To je jučer predložila Europska komisija u okviru ideje za raspodjelu tereta izbjeglica iz Sirije i Eritreje po svim državama članicama.

Hitni mehanizam

Komisija je predložila taj plan pozivajući se na hitni mehanizam intervencije iz članka 78 Ugovora o funkcioniranju Europske unije, koji bi se sada prvi put aktivirao. Tako bi se trebalo raspodijeliti 16 tisuća izbjeglica koji su dospjeli u Grčku te 24 tisuća iz Italije, dviju država koje su najviše pogođene valom izbjeglica iz Afrike.

Njemačka bi prema istom programu trebala primiti najveći broj izbjeglica, više od 8000, odnosno 21 posto od ukupnog broja. Komisija je objavila da će se taj interventni program primijeniti za sirijske i eritrijske državljane kojima je potrebna međunarodna zaštita i koji su stigli u Italiju ili u Grčku nakon 15. travnja ili koji će stići nakon aktiviranja spomenutog mehanizma.

ROMEO GACAD
In this picture taken on May 22, 2015, Rohingya women and children register at a confinement area for migrants at Bayeun, Aceh province, after more than 400 Rohingya migrants from Myanmar and Bangladesh were rescued by Indonesian fishermen off the waters of the province on May 20. The widespread persecution of the impoverished community in Myanmar's Rakhine state is one of the primary causes for the current regional exodus, alongside growing numbers trying to escape poverty in neighbouring Bangladesh. AFP PHOTO / ROMEO GACAD

Formula za izračun

Europska je komisija za određivanje kvota kao kriterij koristila broj stanovnika, broj ranije primljenih azilanata, BDP i stopu nezaposlenosti. Prema tom ključu odlučeno je da na Hrvatsku otpada 1,87 posto onih koje treba raspodijeliti.

Možda i dodatnih 315

Europska komisija dala je i prijedlog za preseljenje 20.000 potencijalnih azilanata koji se trenutačno nalaze izvan teritorija Europske unije, a koji ispunjavaju uvjete za stjecanje prava na međunarodnu zaštitu prema međunarodnim propisima. Iz tog prijedloga Hrvatska bi po izračunu Komisije trebala primiti 1,58 posto, odnosno njih 315, a prijedlog EK mora se prihvatiti u Vijeću. O prvom, onom o preraspodjeli izbjeglica koji su u Grčkoj i Italiji, odlučuje se kvalificiranom većinom u Vijeću, a drugi je prijedlog više u obliku preporuke jer zasad Komisija za to nema pravnu podlogu.

Europski su parlamentarci pozvali države članice da hitno djeluju i prihvate prijedloge Komisije i time pokažu solidarnost. Ipak, ostaje upitno hoće li prijedlog proći u Vijeću jer su neke države već izrazile protivljenje ideji o kvotama, smatrajući da se time stimuliraju potencijalni azilanti.

Kako će se raspodijeliti 40.000 izbjeglica po državama članicama

Austrija 3,03%

Belgija 3,41%

Bugarska 1,43%

Hrvatska 1,87 %

Cipar 0,43%

Češka 3,32%

Estonija 1,85%

Finska 1,98%

Francuska 16,88 %

Njemačka 21,91%

Mađarska 2,07%

Latvija 1,29%

Litva 1,26%

Luksemburg 0,92 %

Malta 0,73%

Nizozemska 5,12%

Poljska 6,65%

Portugal 4,25%

Rumunjska 4,26%

Slovačka 1,96%

Slovenija 1,24%

Španjolska 10,72%

Švedska 3,42%

Resorni ministar Ostojić: Još ništa nije usvojeno

Iako jučer iz Vlade još nije bilo službenih reakcija na odluku Europske komisije, nakon neformalnih kontakata s pojedinim državnim dužnosnicima dojam je da nisu presretni, štoviše, čini se da vjeruju kako se ne radi o definitivnoj odluci. Tako su u Ministarstvu unutarnjih poslova novinare Jutarnjeg lista podsjetili na nedavni sastanak ministara vanjskih poslova u Bruxellesu, gdje se raspravljalo o prijedlogu Komisije da se uvedu kvote za razmještanje tražitelja azila po zemljama članicama.

“O tome ionako neće odlučivati šefovi diplomacija jer je to u nadležnosti MUP-a” pojasnila je tada ministrica Vesna Pusić, uz znakovit dodatak: “Iz prvih reakcija je vidljivo da ovaj prijedlog neće dobiti potporu članica”. Uostalom, i premijer Zoran Milanović bio je prilično skeptičan oko prihvata azilanata.

“Hrvatska je tu u jednoj situaciji da je prošla kroz rat, da je sama bila dosta ranjena, da je osjetila kako to izgleda. U ovom trenutku ne vjerujem da imamo nekakvog kapaciteta da se u to uključimo”, rekao je Milanović. Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, na naše pitanje kakav nam je stav prema tome prijedlogu, odgovorio je da još ništa nije usvojeno te da će Vlada usvojiti stajalište o broju imigranata koje bismo mogli primiti: “Prije toga nema potrebe komentirati” - rekao je Ostojić. ( R. Bajruši, I. Toma)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:14