OBNOVA BOLNICE

Obnovu KBC-a Sestre Milosrdnice radit će turska firma koja ima iskustva u poslijepotresnoj obnovi

Vrijednost radova u drugom po veličini kliničkom bolničkom centru u Hrvatskoj iznosi 438.745.625 kuna
 Ronald Gorsic /cropix/Cropix

Ministar zdravstva Vili Beroš i ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Davor Vagić sastali su se u četvrtak s predstavnicima dviju turskih tvrtki koje će obavljati građevinske radove i usluge projektiranja na obnovi objekata tog KBC-a nakon potresa, vrijedne oko 440 milijuna kuna.

Građevinske radove i usluge projektiranja temeljem Ugovora o javnoj nabavi izvodit će zajednica ponuditelja iz Turske, AKFEN Insaat Turizm Ve Ticaret Anonim Sirketi i DOST Insaat Ve Proje Yonetmi Anonim Sirketi.

„Reference i operativne mogućnosti zajednice ponuditelja iz Turske kao i odabrani model projektiranja i izgradnje zasigurno ohrabruju te očekujemo promptnost u izvođenju svih daljnjih koraka u obnovi naše zdravstvene infrastrukture”, rekao je ministar Beroš.

image
Ronald Gorsic /cropix/Cropix

Vrijednost radova u drugom po veličini kliničkom bolničkom centru u Hrvatskoj iznosi 438.745.625 kuna. Konstrukcijska obnova financirat će se iz Fonda solidarnosti EU, dok će se iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti financirati cjelovita obnova s energetskom učinkovitošću, navodi se u priopćenju KBC-a.

„Obavljene su sve potrebne pripreme za sveobuhvatne zahvate na obnovi objekata oštećenih u dvama potresima kao i izgradnji novih smještajnih kapaciteta koji će pacijentima stvoriti znatno povoljnije uvjete za pružanje medicinskih usluga u budućnosti”, kazao je ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Davor Vagić .

U KBC-u Sestre milosrdnice obnovit će se šest objekata: Upravna zgrada, zgrade Interne 2 i 3, zgrada 7 Kliničkog zavoda za kemiju i endokrinologiju, zgrada 4 Klinike za očne bolesti i Klinike za kožne i spolne bolesti, te zgrada 9 Klinike za kirurgiju.

Ravnatelj Vagić dodao je da je za mnoge djelatnosti uveden cjelodnevni rad kako bi pacijentima bile dostupne sve potrebne usluge, uključujući i one iz KB Merkur koja je također u procesu obnove.

„Naše tvrtke imaju velika iskustva u građevinskom sektoru, posebno u poslije-potresnoj obnovi koje smo izvodili diljem Turske koja je, nažalost, češće izložena potresima sa značajnim materijalnim oštećenjima”, istaknuo je Selim Akin, vlasnik tvrtke AKFEN Insaat Turizm Ve Ticaret Anonim Sirketi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 13:35