UMJESTO CRKVE

OD GRAĐEVINSKE TABLE DO POČETKA RADOVA PROŠLO JE MANJE OD 10 SATI! Sve se promijenilo preko noći, Bandić građanima Savice priredio novo iznenađenje

 CROPIX

Sprave za vježbanje za odrasle osobe, staza za hodanje i trčanje s odmorištima i mostićima, mreža za penjanje za odraslu djecu, trampolini, tobogani i ljuljačke za malu djecu te pozornica za predstave na otvorenom dio su sadržaja u kojem će uskoro moći uživati stanovnici Trnjanske Savice.

Riječ je o rekreativno-zabavnom parku koji se jučer počeo graditi na livadi gdje je trebala biti sagrađena crkva Blaženog Alojzija Stepinca, a čija je gradnja, nakon što je Ministarstvo graditeljstva poništilo lokacijsku dozvolu, premještena 50-ak metara dalje. Zelenilo za koje su se izborili stanovnici Savice uskoro će postati, tvrde u arhitektonskom uredu Arhitektura u bijelom, koji je autor ovoga projekta, zona sporta i rekreacije. Arhitektica Ana Lovinčić ističe kako se ovim projektom neće uzurpirati zelenilo, nego upravo suprotno: sve ove sadržaje okruživat će čak 110 stabala i 150 grmlja čija je sadnja već počela.

- Projekt je namijenjen za sve dobne skupine, poseban dio za djecu u dobi do 5 godina, zatim dio za djecu od 5 do 15 godina s trampolinima, toboganima, mrežom za penjanje i ljuljačkama, a za sve ostale tu će biti vježbalište sa spravama, staza za hodanje, trčanje, biciklizam... Gledalište pozornice na otvorenome imat će 300 sjedećih mjesta. Bit će to mjesto susreta starih i mladih, za svaku dobnu skupinu bit će nekih sadržaja. Ovim se projektom nastoji odvojiti djecu od računala te se želi probuditi svijest u ljudima da se bave sportom i rekreiraju te da uvide da sport i rekreacija mogu biti zabavni - ističe Lovinčić.

Bageri

Sve te sadržaje povezivat će staza koja, napominje arhitektica Lovinčić, može biti namijenjena biciklistima, a može poslužiti i kao atletska staza. Novi rekreativno-zabavni park prostirat će se na 25.649 četvornih metara, koštat će 12 milijuna kuna, a bit će sagrađen do rujna.

Međutim, jučer je, ubrzo nakon što su u park stigli bageri, stiglo priopćenje aktivista iz Inicijative Čuvamo naš park u kojem se žestoko protive, kako kažu, novom pokušaju betonizacije koje je počelo u tajnosti i opet bez konzultacija sa stanovnicima.

Natječaj

- Od postavljanja građevinske table na ulasku u park do početka radova prošlo je manje od deset sati, što jasno pokazuje namjeru Grada da preko noći pokrene realizaciju projekta u kojem su ponovo zaobiđeni zakonski postupci i koji će stanovnike Zagreba koštati jako puno novca! Lošim i nepotrebno skupim projektom opet se predviđa betonizacija i uklanjanje velikog dijela travnate površine. Za jedan od najskupljih projekata započetih u jeku kampanje za lokalne izbore odabran je projektant Arhitektura u bijelom, poduzeće osnovano prije samo tri mjeseca, točnije 11. siječnja. Milan Bandić opet provodi samovolju i iscrpljuje gradske resurse instrumentalizirajući ih u vlastitu promidžbu, te izvodeći radove bez provedenog natječaja koji služi dobivanju najkvalitetnijeg rješenja, bez participacije stanovnika Trnjanske Savice i konzultacije struke - tvrde Sanjin Đukić i Igor Kramarić iz Inicijative.

Zbog toga su najavili akcije i proteste. Podsjećaju na to da je park već jednom obranjen i ističu kako će, ako treba, stanovnici Savice stati i ispred bagera.

No, arhitektica Ana Lovinčić ističe kako nema riječi o betonizaciji jer u parku neće biti nikakvih građevina te predlaže stanovnicima Savice da sami predlože što žele na tom mjestu.

- Ako im ovi sadržaji ne odgovaraju, Grad može pitati stanovnike što točno žele, neka pošalju dopis pa da vidimo može li se nešto tu ubaciti. Mi im ovim projektom pružamo bogate sadržaje i još više zelenila - ističe Ana Lovinčić te demantira izjave aktivista da je projekt izabran bez natječaja.

- Natječaj je raspisan i moja ponuda je odabrana kao najisplativija - kaže Lovinčić te dodaje da je 10 ljudi 2 mjeseca radilo na projektu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:46