ZAJEDNIČKI KONCERT

Održan svečani koncert Simfonijskog orkestra HRT-a i alumna Muzičke akademije i ADU-a

Na programu koncerta kojem su uz rekora bili nazočni i prorektori te brojni dekani i prodekani, profesori i ostali ugledni gosti
 Privatna arhiva/

Svečani subotnji zajednički koncert Simfonijskoga orkestra HRT-a te studenta i alumna Muzičke akademije i Akademije dramske umjetnosti, još je jedan u nizu atraktivnih događaja održanih u okviru Tjedna Sveučilišta u Zagrebu.

Rukopis je to koji potpisuju naše sastavnice, velike i male nastavne grupe usko specifičnih studijskih programa kojima se osiguravaju gotovo sve profesionalne i kadrovske potrebe kulturne scene i nacionalnih kuća kao zalog društvene opstojnosti i nacionalnog opstanka. Rekao je, među ostalim, uoči koncerta rektor Sveučilišta u Zagrebu, profesor Stjepan Lakušić, naglasivši kako su upravo studenti umjetničkih područja čvrsta poveznica s kulturnim institucijama i promotori izvrsnosti koji jamče perspektivnu budućnost.

image
Privatna arhiva/

Nakon što je na svečanosti u petak rektor Sveučilišta u Zagrebu, profesor Stjepan Lakušić dodijelio priznanja redovitim profesorima u trajnom izboru te spomen medalje profesorima koji su otišli u mirovinu, u svečanoj dvorani zgrade SEECEL-a na zagrebačkoj Kajzerici, brojna je publika u subotu uživala u vrhunskom koncertu klasične glazbe. Za koncept i realizaciju ovog dojmljivog glazbenog događaja rektor je osobito zahvalio HRT-ovoj rukovoditeljici Radne jedinice Glazba Ivani Kocelj te prorektorici za umjetnost, kulturu i međusveučilišnu suradnju, profesorici Jasenki Ostojić.

‘Sveučilišnu idilu‘ zajednički su ostvarili Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Stjepana Vugera te studenti i alumni zagrebačkog Sveučilišta. U subotu su tako na Kajzerici u Zagrebu ovacijama publike ispraćeni sjajni izvođači koji su još jednom dokazali kako je edukacija zagrebačkog univerziteta, kao najvećeg u zemlji, utisnula dubok trag i na području glazbe te društveno kulturnog života našeg cjelokupnog prostora.

image
Privatna arhiva/

Već samim nazivom ove iznimne glazbene večeri naglašen je snažan emocionalni naboj i željena ljepota i ugoda umjetničkoga događaja. Jer, glazbom se doista uvijek najsvečanije slavi, a Sveučilište u Zagrebu uključuje i umjetničke studije koji osiguravaju visoku razinu postizanja za umjetničke profesije neophodnih znanja i umijeća - navedeno je u tekstu programske knjižice koji potpisuje Zdenka Weber. Valja dodati i kako je iznimno akustična Svečana dvorana SEECEL-a u Zagrebu pravo otkriće. Definitivno se radi o jednom od trenutačno najsuvremenije opremljenih koncertnih i uopće javnih odnosno kongresnih prostora u Zagrebu. U svom uvodnom govoru rektor Lakušić je istaknuo kako je upravo novim kulturnim sadržajima udahnut neočekivani život ovom suvremenom i atraktivnom novozagrebačkom prostoru.

image
Privatna arhiva/

Na programu koncerta kojem su uz rekora bili nazočni i prorektori te brojni dekani i prodekani, profesori i ostali ugledni gosti, bila su djela Johanna Brahmsa, Blagoja Berse, Giacoma Puccinija, Pietra Mascagnija i Leroya Andersona. Svakako valja izdvojiti vrhuske soliste koji su jednostavno briljirali u svojim izvedbama te večeri; sjajnu studenticu violine na Muzičoj akademiji u Zagrebu, Tao-Yuan Hsiao, nadahnutu sopranisticu Dariju Auguštan te kreativnog udaraljkaša Frana Krstu Šercara. U okviru programa nastupili su i talentirani studenti Odsjeka za ples Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Program koncerta vodila je muzikologinja Gordana Krpan.

image
Privatna arhiva/

U povodu početka 355. akademske godine Sveučilište u Zagrebu od 3. do 11. studenoga 2023. organizira Tjedan Sveučilišta. U okviru manifestacije proteklih se dana održalo već nekoliko zanimljivih događaja, uz ranije navedene i promocija trenutačno najzanimljivijeg publicističkog hita, knjige kratkih priča Diplomatski pečat -sasvim osobno. Knjigu su uredili Goran Bandov, međunarodno priznati i ugledni sveučilišni profesor, te Jelena Perleta i Ivana Petrović, ugledne hrvatske novinarke i vanjskopolitičke komentatorice, a nakladnik knjige je Sveučilište u Zagrebu. Idućih nas dana očekuje još niz atraktivnih panela s uglednim sudionicima na kojima će biti istaknuta neraskidiva veza Sveučilišta u Zagrebu s gospodarstvom, kulturom, sportom i uopće cjelovitim društvenim životom naše zemlje i daleko šire. Iznimnu pozornost najšire javnosti svakako će izazvati predstavljanje strategije Znanstveno - učilišnog kampusa Borongaj koje će se održati u petak u 13 sati u Svečanoj dvorani Rektorata na Kajzerici u Zagrebu, popularnom SEECEL-u. Vrhunac programa su svakako Svečana sjednica Senata koja će se održati u srijedu čime će biti obilježen Dan sveučilišta te 28. Smotra Sveučilišta koja će završiti iduće subote na Zagrebačkom velesajmu velikom Sveučilišnom brucošijadom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 15:50