Predat će zahtjev

Odvjetnik udruge roditelja odgojitelja: ‘Ljudi su oko te mjere organizirali život, tražit ćemo zaštitu na sudu‘

Smatraju da su odlukom gradonačelnika Tomislava Tomaševića o ukidanju mjere povrijeđena dva načela

Prosvjed roditelja ispred Gradske skupštine protiv ukidanja mjere roditelja odgojitelja

 Tomislav Kristo/Cropix

Budući da Grada Zagreb želi ukinuti mjeru roditelj odgojitelj, koja ugrožava egzistenciju 5800 obitelji sa 20.000 djece, ne preostaje ništa drugo nego da zaštitu potražimo na sudu, tvrdi odvjetnik Marko Fak i najavljuje da će u ime Hrvatske udruge roditelja odgojitelja u narednih 30 dana na Visokom upravnom sudu predati zahtjev za ocjenu zakonitosti općeg akta.

Smatramo da su ovom odlukom povrijeđena dva načela: načelo stečenih prava i načelo legitimnih očekivanja, tvrdi Fak i tumači:

"Roditelji su ušli u taj program i imali sasvim legitimna očekivanja da će se ta mjera prema kojoj su organizirali svoj život poštovati do kraja, nisu imali razloga sumnjati da će mjera biti opozvana i da će se pravila igre mijenjati za vrijeme njezina trajanja. Neki su roditelji dali otkaz, neki su se odlučili na treće dijete...

Legitimno je da gradonačelnik Tomislav Tomašević u svom mandatu donosi svoju demografsku politiku i svoje mjere, ali nije legitimno da ukida prava dosadašnjim korisnicima. I sam je u predizbornoj kampanji obećao da postojećim korisnicima neće dirati u stečena prava već da će analizirati učinke mjere i u skladu s time odlučiti o njihovoj sudbini. Ukratko, gradonačelnik nije bio dužan nastaviti te mjere, ali je bio dužan zadržati prava onima koji su ih već ostvarili. Kad bi mijenjanje pravila igre za vrijeme trajanja mjere bila legalna, takvo bi ponašanje stvorilo veliku pravnu nesigurnost i proizvelo osjećaj nezaštićenosti među građanima.

Ukidanje te mjere jako će naštetiti postojećim korisnicima koji nisu ni krivi ni dužni; igrali su po pravilima, podredili svoj život na 15 godina i sad ih nova vlast ruši. Legitimno je da je Tomašević ukinuo mjeru za buduće korisnike, ali nije legitimno da ju je ukinuo i onima koji je koriste, imali su stečeno pravo i legitimno očekivanje da će trajati", kaže Fak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:38