MORAT ĆE NA POPRAVNI

Oktogon obnavljali 1629 dana, a nisu primijetili bizarnu pravopisnu grešku: zrno do zrna - pogaća?!

Novouređeni prolaz Oktogon obnovljen je u listopadu, ali netko je, izgleda, promijenio poslovicu na njegovu zidu
 Anamaria Hanžek

Sredinom listopada, nakon punih 1629 dana, napokon je obnovljen i građanima predstavljen Oktogon, jedan od najljepših gradskih prolaza, koji povezuje Ilicu i Cvjetni trg. Oktogon je tako, umjesto još 2017., tek sada, nakon potresa, zasjao punim sjajem.

I sve bi bilo dobro da se konzervatorima i radnicima nije provukla jedna sitna i bizarna pogreška.

Naime, kako nam javljaju čitatelji koji su detalj i fotografirali, u Oktogonu na zidu stoji veliki natpis odnosno poslovica "Zrno do zrna pogača, kamen do kamena palača". Ustvari, tako bi trebalo pisati, ali je ovdje 'pogača' postala 'pogaća'.

image
Pogreška u natpisu na zidu. Pogača je postala pogaća
Snimio čitatelj

Inače, riječ je o geslu Prve hrvatske štedionice u Zagrebu, koja je s radom počela 14. prosinca 1846. godine, a naziv joj je bio Perva horvatska štedionica. Likvidirana je presudom 25. siječnja 1946., a nalazila se u palači Oktogon u Ilici 5.

Prema onome što smo uspjeli rekonstruirati na starim fotografijama, natpis je prije obnove sadržavao riječ "pogača", a ne "pogaća". Čini se da netko tko je nadgledao radove novonastalu pogrešku nije ispravio unatoč tome što je sve, kako je 2017. godine najavljivao gradonačelnik Bandić, bilo "pod budnim okom konzervatora i Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode".

image
Oktogon je obnovljen u listopadu
Anamaria Hanžek

Kako bismo provjerili radi li se možda o nekoj starijoj inačici riječi pogača, obratili smo se Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje, iz kojeg su nam potvrdili da se u ovom slučaju sasvim sigurno može govoriti o pogrešci. Provjerili su i etimologiju riječi te stare zapise i prilično su uvjereni da je ovo pogreška. Kako je nastala, nitko ne zna.

image
Ranko Suvar/Cropix

Gradskom uredu za zaštitu spomenika kulture i prirode poslali smo upit vezan uz konkretno pitanje, pa ćemo njegov odgovor objaviti čim stigne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 06:32