PROBLEM U ZAGREBU

Olupina Fiata već godinu dana zauzima mjesto na parkingu, stanari očajni: ‘Čini se da će tu biti vječno‘

U 2020. s površina javne namjene u gradu Zagrebu premješteno je 213 napuštenih i neregistriranih vozila
Stanari se bezuspješno pokušavaju otarasiti starog auta
 Ivana Nobilo/Cropix

Svakog dana stanari u ulici Pabla Nerude bore se za svoje parkirno mjesto, ali za jedan automobil već dulje od godinu dana postoji osigurani parking.

Riječ je o starom, bijelom odbačenom Fiatu na čijim se tablicama nalaze brojke napisane crnim flomasterom. Na prednjem vjetrobranskom staklu stoji žuta obavijest komunalnog redarstva kako će u roku od tri dana, s datumom 26. srpnja 2021., auto biti uklonjen ako ga vlasnik ne makne, no auto i dalje stoji i čeka svog vlasnika koji ga je zaboravio.

Slučaj ni nakon niza pritužbi nije riješen.

image
Ivana Nobilo/Cropix

- Ljudi se ovdje često nepropisno parkiraju, već smo imali slučajeve gdje je auto mjesecima stajao na parkingu, ali to se riješilo čim smo se požalili, tvrdi nam predstavnica stanara B.Š. koja se osobno pobrinula da se prijašnji automobili uklone s parkinga ispred zgrade.

Stanari ove zgrade konstantno se žale na nedostatak parkinga i upravo su zbog toga zvali policiju i komunalne redare, ali auto, koji je s vremenom postao problem, nitko ne rješava.

- Mislim da je problem u tome što oni nemaju kome naplatiti odvoz tog auta. Netko ga je ovdje ostavio jer mu ne treba, a sada mi imamo problema zbog toga, objašnjava nam predstavnica stanara B.Š.

image
Upozorenje da će se auto uklonjiti isteklo je još u srpnju
Ivana Nobilo/Cropix

Jedan od susjeda, Zlatko Pavliš, nedavno je dobio kaznu za nepropisno parkiranje na istom tom parkingu, najviše ga je začudila brzina reakcije komunalnih redara.

- Stao sam na mjesto za invalide jer imamo jednog susjeda invalida koji nije uvijek u Zagrebu, a sada trenutno nije. Bio sam jako iznenađen kada sam ugledao kaznu od 700 kuna, problem je u tome što su sada odmah reagirali, a ovog Fiata nitko ne miče, govori nam ljutito Zlatko koji misli da ga je prijavio netko od susjeda.

Zlatko, kao i ostali stanari koji imaju auto, naglašava kako često nakon posla mora kružiti oko zgrada i tražiti parkirno mjesto jer vlastiti mjesto, kao ni garažu, ne posjeduje.

- Ne razumijem zašto je problem nakon toliko vremena maknuti auto, star je i vjerojatno ga je netko ostavio jer mu ne treba, da mu treba već bi došao po njega, čini se da će vječno biti tu, govori nam jedan od susjeda.

image
Ivana Nobilo/Cropix

Iz Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo i komunalne poslove nam objašnjavaju kako prije izdavanja naloga za premještanje takvih vozila službenici Odjela komunalnog redarstva provode postupak utvrđivanja vlasnika te na vozilu ostavljaju upozorenje da se ono ukloni s površine javne namjene u roku od tri dana, što su u ovom slučaju izvršili 26. srpnja.

Kada vlasnik nije poznat ili se ne može utvrditi nakon provedenog postupka, takva se vozila na temelju naloga komunalnog redara premještaju na za to određeni deponij. Potom povjerenstvo za postupanje s vozilima koja se ne koriste u prometu ili su premještena s javnih površina javne namjene u Zagrebu, nakon pribavljene procjene ovlaštenog sudskog vještaka (očitanja šasije i dr.), gradonačelniku predlaže daljnje postupanje s takvim vozilima.

image
Ivana Nobilo/Cropix

- Naime, ako su troškovi nastali zbrinjavanjem vozila veći od procijenjene vrijednosti vozila, ona se predaju na recikliranje, a ako je procijenjena vrijednost vozila, određena po sudskom vještaku, veća od troškova nastalih zbrinjavanjem, takva se vozila određuju za prodaju putem javne dražbe. Prihod ostvaren od prodaje vozila na javnoj dražbi uplaćuje se u proračun Grada Zagreba, govore nam iz Ureda.

Vlasnicima vozila za koje se utvrdi odgovornost zbog ostavljanja neregistriranih i slično vozila na površinama javne namjene u gradu Zagrebu izdaju se obavezni prekršajni nalozi ili naplaćuju mandatne kazne. Tako je u 2020. godini s površina javne namjene u gradu Zagrebu premješteno je 213 napuštenih, neregistriranih ili olupina vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 06:22