DARKO HORVAT

‘Onima čije će se kuće morati rušiti država će izgraditi nove. Trenutno definiramo kriterije‘

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine rekao je da bi bilo "nevjerodostojno" govoriti o datumu početka obnove
Darko Horvat
 Goran Mehkek/Cropix

Gostujući u Dnevniku Nove TV, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat rekao je da još ne može reći kojeg će datuma započeti obnova domova koji su stradali u potresu koji je krajem ožujka pogodio Zagreb i okolicu.

"Ovo je vrlo teško pitanje. Bilo bi nevjerodostojno govoriti o konkretnom datumu", rekao je Horvat te dodao da je zakon o obnovi Grada Zagreba i okolnih područja spreman za prvo čitanje.

"Slažem se s puno komentara koje su došle od strane oporbe. Držat ću ih za riječ u ovih nekoliko tjedana. Oporba tvrdi, bude li dobar i provediv zakon, oni će ga podržati. Ja sam siguran da je ovaj koncept već na tragu dobrog i provedivog zakona. U dva čitanja popeglat ćemo neke nedostatke", najavio je Horvat te rekao da vjeruje da će usvajanje zakona uslijediti u rujnu.

"Vlada RH i prije izbora stavila je na raspolaganje kroz dvije ili tri odluke određena sredstava za sanaciju krovišta, potpornih zidova i drugih elemenata. Ovo je jedna elementarna nepogoda koja se ne može riješiti od petka do ponedjeljka", rekao je ministar za Novu TV.

Na pitanje kako misli spriječiti lešinarenje i nerealne cijene za radove koje su građani primorani plaćati, odgovorio je: "Mi smo u samom konstruktu zakona odredili da to bude organizirana obnova, da institucije provode javna nadmetanja, da se definiraju maksimalni iznosi cijena projektiranja, radova i materijala".

Onima čije će se kuće morati rušiti, država će graditi novu. "U fazi smo definiranja kriterija temeljem kojih ćemo odrediti kvadraturu i faznost gradnje takve kuće. To će biti visoki rohbau, izgrađen na teret države", rekao je te potom odgovorio na pitanje hoće li se jednako obnavljati vlasnicima čija je jedina nekretnina oštećena kao i iznajmljivačima: "I o tome razgovaramo. Svemu pristupamo s punom dozom povjerenja. Svi vlasnici koji su bili zatečeni potresom i koji su bili pravi vlasnici na dan potresa imat će pravo na obnovu."

Ministar je rekao da oni koji su sami počeli graditi, država će im sredstva nadoknaditi. Nada se kako će so rujna početi s projektiranjima. Sve zgrade će dobiti protupotresnu obnovu višeg stupnja nego su bile prije potresa. "To će reći struka. Svaka zgrada, a to je ugrađeno u zakon, dobit će protupotresni ili seizmički certifikat kojim ćemo morati ustanoviti koja je to otpornost zgrade nakon sanacije", rekao je.

Horvat je najavio i kako se nastavlja s APN programom. "Možda u malo drugačijoj formi. U ovom trenutku smo sigurni da želimo kontinuitet u ovoj energetskoj obnovi. Način na koji se u ovom trenutku subvencionira obnova stanova, a možda ima mogućnosti modaliteta drugačijega pristupa, ali puno fleksibilnijih. Jedna od ideja da svi oni poticajni stanovi koji traže vlasnika, imaju u prvom koraku potrebu za određenim angažmanom i za zaduženjem. Ako i jedan dio tih stanova napravimo i omogućimo najam tih stanova, ti najmoprimci neće biti kreditno opterećeni i moći će taj kreditni aranžman tražiti u pogodnijoj situaciji", objavio je.

Rekao je i kako misli da će rupe za eventualne malverzacije biti minimalne. "Ja sam u poduzetništvu uvijek zagovarao drugu priliku", odgovorio je na pitanje zašto više nije ministar poduzetništva. "Ali ovo je meni treća prilika. Nemojte zaboraviti da sam ja bio i ministar poduzetništva i obrta, pa ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, danas ministar prostornog uređenja. Mislim da su i godine tu gdje neka perspektiva više možda ni neće postojati", zaključio je ministar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:10