ŠTETA U ZAGREBU

Opasan dimnjak uklonjen u Masarykovoj, a ulica i dalje zatvorena za promet. Nikom nije jasno zašto

Dimnjak su uklonili djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba i HGSS - stanice Zagreb, s tvrtkom Jumar i Odak
Zatvoren promet Masarykovom ulicom
 Marko Todorov/Cropix

Posljedice potresa u Petrinji osjećaju se i u Zagrebu u kojem je zadnjih tjedan dana prijavljeno oštećenja na 500 zgrada, samo što je glavni grad u sjeni puno većih stradanja. Ulicama središta grada, dijelovima Trešnjevke, Maksimira i drugdje može se pred nekim zgradama vidjeti oznaka zabrane prolaska.

Uglavnom su to štete na ciglenim dimnjacima koji su se urušili i oštetili dio krova ili su samo oni oštećeni. U Zagrebu je primjerice preksinoć i jučer ujutro uklanjan dimnjak u Masarykovoj 10 zbog čega je prije nekoliko dana zatvoren za promet dio te ulice od Gundulićeve ulice prema Teslinoj.

image
Zatvoren promet Masarykovom ulicom
Marko Todorov/Cropix

Pješački pasaž spoja Masarykove 10 na kojoj je bio oštećeni dimnjak s Varšavskom 3-5, zaštićeno je kulturno dobro i čini Prolaz sestara Baković. Zamišljen je prema osnovi arhitekta S. Florschütza iz 1924. godine za braću Müller kao urbano-arhitektonski ansambl. Ulična trgovačko-stambena četverokatnica u Masarykovoj 10 sagrađena je 1925. godine kao i zgrada kino-kazališta.

Dimnjak su uklonili djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba i HGSS - stanice Zagreb, s tvrtkom Jumar i Odak. No nakon što je dimnjak skinut, ulica je i dalje ostala tijekom poslijepodneva zatvorena za promet što nikome nije bilo jasno zašto, vjerojatno opet netko nekome nešto nije javio, a naravno takve informacije Grad ne pruža svojim građanima. Ipak, ostao je oštećen dio pročelja kod krova.

image
Zatvoren promet Masarykovom ulicom
Marko Todorov/Cropix

Inače, statičari Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo u Zagrebu su ovih dana obišli niz zgrada javne namjene i ključne infrastrukture kako bi provjerili situaciju. Statičari obilaze i zgrade građana koje su prijavljene zbog štete.

- Uglavnom su to oštećenja u Zagrebu na privatnim stanovima i kućama od prijašnjeg potresa u ožujku koje su se sada povećale ili su ponovno izvirile jer nisu kvalitetno sanirane nego su samo obojene nakon prošlog. Dio štete na dimnjacima u gradu vidljiv je sada, dio će se vjerojatno tek otkriti - rekao je Josip Atalić, koordinator HCIPI-a, čija je većina volontera statičara i arhitekata sad u Petrinji i okolici.

image
Zatvoren promet Masarykovom ulicom
Marko Todorov/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:32