JEZERA SAVICA

Oprez, kornjače na cesti! Jeste li primijetili ovaj neobični prometni znak u Zagrebu?

Znak je postavljen 2020. godine na inicijativu Javne ustanove Maksimir

Prometni znak za kornjače

Kornjače na Miševečkoj cesti u Zagrebu nemaju zebru niti semafore, ali su zato dobile prometni znak da bi vozači bili oprezniji ako im slučajno prepriječe put.

Kvart Savica čuva zelenu oazu koja je stanište mnogih životinja, a iz Javne uprave Maksimir pobrinuli su se da prema njima budemo što oprezniji. Zato se između Savskog nasipa i jednog od dvanaest jezera nalazi jedini prometni znak u gradu Zagrebu koji vozače upozorava na - kornjače.

– Znak je postavljen 2020. godine na inicijativu Javne ustanove Maksimir, a u suradnji s GU za prostorno uređenje, sektor za ceste koji ga redovito i održava, kaže nam Lana Jelić, čuvarica prirode, koja nam je objasnila odakle je došla potreba za ovim neobičnim znakom.

image

Prometni znak za kornjače

Na jezerima Savice nalazi se najveća populacija strogo zaštićene barske kornjače (Emys orbicularis) u Zagrebu, a na prometnici dolazi do njihova stradavanja.

– Ženke prilikom potrage za pogodnim mjestom za polaganje jaja nerijetko odlaze i na savski nasip, prilikom čega moraju prijeći cestu, a to isto moraju i mladunci nakon izlijeganja kako bi došli do jezera. Kako bi skrenuli pozornost na stradavanje životinja na cesti i smanjili isto, ali i povećali sigurnost u prometu, pokrenuli smo inicijativu postavljanja znaka, objašnjava nam Lana.

image

Zagrebačka jezera Savica

Javna ustanova Maksimir ne brine samo o kornjačama.

– U Zagrebu postoji još jedan sličan znak, u ulici Gornji Bukovac uz park Maksimir, ali on upozorava vozače na žabe na prometnici jer smo primijetili stradavanje smeđe krastače (Bufo bufo) prilikom prelaska ceste, također u migraciji za vrijeme razmnožavanja, otkriva nam sugovornica.

Čuvari prirode nadaju se da će prometni znakovi pomoći životinjama i osvijestiti vozače, ali zasada je ipak teško reći je li smanjeno stradavanje životinja nakon postavljanja znaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 15:23