NAKON POTRESA

Orešković i Puljak: ‘Pravi problemi tek počinju, ovo je zakon o sanaciji, a ne o obnovi Zagreba!‘

Cilj zakona je trebala biti cjelovita i temeljita obnova Zagreba, a ovim se zakonom onemogućava njegova budućnost, kaže Puljak
Dalija Orešković
 Ronald Gorsic/Cropix

Stranka s Imenom i prezimenom (SiP) i Pametno, koji su zajednički nastupili na parlamentarnim izborima i koji će uskoro ugasiti vlastite “brendove” te se spojiti u novu stranku s novim nazivom koji će vjerojatno biti ili Platforma centra ili neka slična varijacija, danas su na konferenciji za novinare još jednom iznijeli svoju viziju kako bi Zagreb trebao biti obnovljen i pritom potpuno “poderali” Zakon o obnovi koji će u petak biti usvojen u Saboru.

- Pravi problemi tek tada počinju. Predloženi Zakon o obnovi potpuno je zanemario potencijal investicijskog ulaganja u neiskorištene prostorne kapacitete donjogradskih blokova, njegovih dvorišta, prizemnih prostora i potkrovlja. Zagreb je trebao dobiti priliku da se razvije u modernu europsku metropolu, a ovim zakonom se samo krpa postojeće stanje. To je zakon o sanaciji, a ne o obnovi grada - rekla je čelnica stranke Pametno Marijana Puljak.

Zastupnica SiP-a Dalija Orešković tvrdi da je “ovako koncipiran zakon čisti promašaj” te da je to “zakon za zavaravanje građana”. Iako su i sami predložili 29 amandmana, smatraju da je zakon zapravo toliko loš da se ni amandmanima ne može popraviti.

- Kroz prvo i drugo čitanje u Saboru pokazali smo da je zakon prazan, nema tog amandmana koji može popraviti zakon koji je postavljen na krive temelje. Sve što smo iznijeli predstavlja ozbiljno upozorenje da je ovakav zakon dugoročno jako štetan - kaže Orešković.

Tvrdi da od prave obnove Zagreba neće biti ništa te da će se ta “manipulacija građana” brzo otkriti.

Prvi pravi test snage uskoro ujedinjenih stranaka bit će lokalni izbori u svibnju iduće godine. Iako broj preferencijalnih glasova s parlamentarnih izbora sugerira da je Orešković logičan odabir za njihovu gradonačelničku kandidatkinju, neslužbeno doznajemo kako ima i drugačijih, manje očiglednih ideja o tome koga bi trebali poslati u tu utakmicu u kojoj, realno, teško mogu pobijediti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:11