PUSIĆEV VUGLEC

Otac Vesne i Zorana Pusića, poznati pravnik i sociolog Eugen dobiva park u Zagrebu

Iako natporučnik sudac u vojsci NDH, surađivao je s partizanima, rekao je Slavko Goldstein

Eugen Pusić

 Dragan Matić/Cropix

Poznati hrvatski pravnik i sociolog Eugen Pusić trebao bi uskoro dobiti svoj park u zagrebačkoj četvrti Gornji grad - Medveščak. Time bi se Grad Zagreb trebao odužiti poznatom profesoru, iznimno zanimljive biografije, poznatom i izvan Hrvatske.

Sam park trebao bi se zvati Pusićev vuglec ("Park Pusićev vuglec, dr. Eugen Pusić /1916. - 2010./") i trebao bi biti u Gajdekovoj ulici, blizu Medicinskog fakulteta na Šalati. Eugen Pusić bio je, prije svega, pravnik, posebno opredijeljen za upravne znanosti, ali se bavio i pitanjima socijalnih djelatnosti te, u širem smislu, sociologijom. Rođen je 1916. u Zagrebu, gdje je proveo mladost, i 1939. diplomirao na Pravnom fakultetu.

Nakon toga odslužio je vojni rok u vojsci Kraljevine Jugoslavije, a nakon uspostave NDH bio je natporučnik sudac u vojsci NDH, što su u njegovu slučaju posmrtno iskorištavali kritičari njegove djece, Vesne i Zorana Pusića, kako bi se pomoću očeve biografije obračunali s njegovim potomcima. No, Slavko Goldstein, jedan od vodećih hrvatskih intelektualaca, koji je rat proveo u partizanima, demantirao je optužbe protiv Eugena Pusića svjedočenjem u medijima.

Prema njemu je Pusić u vrijeme rata bio u stalnoj suradnji s pokretom otpora. - Nije išao u partizane, nego je djelovao s tog položaja gdje je bio koristan. Kad je krajem rata Pusić bio uhićen zbog sumnji na kolaboraciju s domobranima, osobno se potrudio da ga izvuče iz pritvora general Ivan Rukavina, koji je od 1943. bio komandant Prvog hrvatskog korpusa - ispričao je Goldstein. Da će uskoro će dobiti svoj park, razveselilo je njegova sina Zorana Pusića, koji je to saznao od novinara. - Jako mi je drago, iako nisam znao. Otac i ja smo se uvijek dobro slagali, a posebno u kasnijim godinama, i ovo je lijepa vijest - komentirao je Zoran Pusić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 00:42