BORBA ZA PREVLAST U SKUPŠTINI GRADA

OTKRIVAMO: BANDIĆ MILANOVIĆU RAZBIJA KOALICIJU U ZAGREBU Želi SDP-u oteti HNS i umirovljenike!

 Ronald Goršić/CROPIX

Nakon što je preuzeo peti gradonačelnički mandat, Milan Bandić sada si mora osigurati stabilnu većinu u Gradskoj skupštini i preuzeti kontrolu nad Zagrebačkim holdingom kako bi mogao nesmetano upravljati gradom.

Zakonom je dobio ovlast nad Holdingom, pa mu je posao tek okupiti ljude koji će ga voditi.

Podrška Skupštine važna mu je kako se ne bi ponovila kohabitacija iz protekle četiri godine. Bandić zato sastavlja “projektnu koaliciju”, tvrde njegovi suradnici upućeni u sastavljanje skupštinske većine. Oni kažu da gradonačelnik planira surađivati sa svima, osim sa SDP-om i HDZ-om. A to znači da kao svoje partnere vidi i vijećnike koji su izabrani na listama tih stranaka, ali nisu njihovi članovi.

Prije svega se to odnosi na pet vijećnika HSU i HNS-a, koji su već osnovali svoj klub mimo SDP-a. SDP-ova lista osvojila je 17 mjesta u Skupštini, ali samo 12 pripada toj stranci, dok preostalih pet drže narodnjaci i umirovljenici.

- Tko bi mogao biti protiv smanjenja komunalnog doprinosa - pita se jedan od vijećnika tog kluba, potvrđujući tako i njihovu spremnost da sudjeluju u Bandićevoj “projektnoj koaliciji”.

Do kraja ovoga tjedna trebalo bi biti poznato tko će sve u Skupštini podržavati Bandićeve projekte, ali njegovi suradnici ne taje da kao partnere vide i koaliciju HSLS-HSS koja u Skupštini ima sedam vijećnika.

Kosoru Skupština?

Iako će predsjednik HSLS-a Darinko Kosor reći da još nisu razgovarali s Bandićem o suradnji, više nam je izvora potvrdilo da su Bandićevi suradnici kontaktirali vijećnike žuto-zelene koalicije.

Gradonačelnik Bandić spreman je, tvrde njegovi suradnici, dati Kosoru čak i mjesto predsjednika zagrebačke Skupštine ako se Klub HSLS-HSS priključi njegovoj “projektnoj koaliciji”. U tom bi slučaju Bandić sa 29 vijećnika imao stabilnu većinu u Skupštini, kakvu priželjkuje.

Budući da Kosorov klub čine četiri liberala, dva vijećnika HSS-a i nestranački Vladimir Ferdelji, moguće je da svi neće podržati suradnju s Bandićem.

I u tom bi slučaju Bandić mogao naći dovoljno ruku za većinu od 26 ili 27 skupštinskih mjesta jer, tvrde upućeni, pregovara i s dvojicom vijećnika s HDZ-ove liste.

Druga je opcija, manje vjerojatna, da Bandić upravlja gradom bez dogovorene koalicije te da za svaki projekt traži potporu pojedinih vijećnika iz drugih klubova.

Nacionalne ambicije

To bi bio teži put, ali ne i neostvariv. U tom bi slučaju Skupštinom predsjedala Ana Stavljenić Rukavina čiji bi ugled bio još jedan argument u traženju podrške za određene projekte.

Stvaranje Bandićeve “projektne koalicije” dio gradskih političara smatra prilikom za formiranje nove, centrističke političke grupacije koja bi u budućnosti mogla nešto značiti i na državnoj razini.

Neki Bandićevi suradnici smatrali su da bi on najprije trebao ponuditi suradnju SDP-u, znajući unaprijed da će ga SDP odbiti.

Iako je jasno da bi najprirodnija koalicija u Zagrebu zapravo bila ona s HDZ-om - jer su Bandića na vlasti održali HDZ-ovi birači - gradonačelnik formalno sigurno neće surađivati s HDZ-om jer bi to dugoročno politički štetilo i njemu i HDZ-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:05