MODERNA TEHNOLOGIJA

OTKRIVAMO Gradonačelnik Bandić ZET-u kupuje super kompjutore za borbu protiv švercera

300 uređaja imat će termopisače s brzinom tiskanja od 90 mm u sekundi i kameru, a svaki od njih stajat će 16.600 kuna

Zagrebački električni tramvaj svojim će kontrolorima nabaviti nove, modernije uređaje za kontrolu karata.

Kako je vidljivo iz dokumentacije koja je objavljena na stranicama Narodnih novina, gradski Ured za javnu nabavu u ime ZET-a je raspisao natječaj za nabavu novih uređaja, a za taj će novitet najpovoljnijem ponuđaču platiti 5 milijuna kuna s PDV-om.

Kako u dokumentaciji stoji, Grad Zagreb kupuje 300 takvih računala, ispada da će tvrtka za jedan komad platiti 16.600 kuna pa će zagrebački kontrolori u tramvajima švercere loviti uz pomoć vrlo skupih gadgeta. Ako kazna za vožnju bez karte košta 250 kuna, po ovoj računici ispada da će svaki od ZET-ovih kontrolora morati uhvatiti minimalno 67 švercera kako bi “otplatili” uređaj i počeli zarađivati od šverca.

Sudeći po tehničkim specifikacijama, ZET je kontrolorima, njih ukupno stotinjak, odlučio nabaviti uređaje s Microsoft Windowsima, termopisačem koji printa brzinom 90 milimetara u sekundi, integriranim pisačem, kamerom, bljeskalicom...

Uređaji moraju moći podnijeti temperaturne razlike od minus 20 do plus 55 stupnjeva Celzijevih, a maksimalno moraju težiti do 450 grama i imati transreflektivni ekran osjetljiv na dodir.

Pokušali smo nešto više o ovom natječaju doznati u Uredu za odnose s javnošću ZET-a, ali nismo imali sreće.

Ovih je dana najavljeno da će javni prijevoznik biti izdvojen iz te gradske megatvrtke. ZET je već godinama najveći gubitaš u Holdingu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:15