GRAFITERI U AKCIJI

Otkriven mural na zidu KBC-a Zagreb: ‘Evo zašto smo vodomara naslikali baš na zgradi bolnice...‘

Oslikavanje murala ugroženih i zaštićenih ptica u sklopu ovog projekta osim u Zagrebu, odvija se i diljem Europe
 Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Na glavnoj zgradi Kliničkog bolničkog centra Zagreb u 15 sati otkriven je mural Vodomar koji je nastao u sklopu suradnje Udruge Domino i KBC-a Rebro. Ptica vodomar plavo-žute boje odabrana je kao motiv koji krasi zid zagrebačke bolnice, a sam mural oslikao je Chez 186, član kolektiva Graffiti na Gradele.

image
Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Udruga Domino već dvadest godina potiče nezavisne umjetnosti na marginama društva i granica usteljenih normi, u Hrvatskoj i inozemstvu. Provodi niz europskih projekata među kojima i ACT: Art, Climate, Transition u sklopu kojeg je organizirano i oslikavanje murala KBC-a Zagreb.

- Oslikavanje murala ugroženih i zaštićenih ptica u sklopu ovog projekta osim u Zagrebu, odvija se i diljem Europe. Vodomar simbolizira mir i optimizam, što smatram da je izuzetno potrebno svakoj bolnici, rekao je Ivan Jamić.

image
Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Ptica vodomar spada u prioritetne vrste za očuvanje u Europskoj uniji, a svaka država članica dužna je osigurati područja na kojima će se populacija vodomara sigurno razvijati. Partner u provedbi projekta je i udruga BIOM, organizacija civilnog društva koja se bavi očuvanjem prirode i bioraznolikosti. Primarni fokus im je na pticama, uz divlje životinje i biljni svijet kojim se bave, a također njeguju odnos između prirode i ljudi kako bi se očuvala prirodna baština za buduće generacije.

image
Goran Mehkek/Cropix/Cropix

- U duhu gradskih nastojanja da zagrebački zidovi i drugi javni prostori osvanu u novom ruhu, bez grafita uvredljiva sadržaja i drugih narušavanja izgleda grada, ovim muralom nastojimo ponuditi primjer promišljene i ekološki osviještene ulične umjetnosti, poručili su iz Udruge Domino.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 13:53