SPREMAJU SE TUŽBE

Otkriven uzrok smrada u elitnom ZG kvartu, situacija nije nimalo bezazlena: ‘Znamo i tko je krivac‘

Utvrđeno je onečišćenje organskim otapalima, a protiv odgovorne pravne osobe pokrenut je prekršajni postupak

Panorama Zagreba (ilustrativna fotografija)

 Marina Kovacevic/Alamy/Alamy/Profimedia/Marina Kovacevic/alamy/alamy/profimedia

Uzrok smrada na zagrebačkom Srebrnjaku napokon je poznat. Državni Inspektorat završio je analizu otpadnih voda, piše Dnevnik.hr.

Nakon nešto više od dva tjedna, vodopravna inspekcija utvrdila je što se točno dogodilo kad su se početkom mjeseca stanovnici zagrebačkog kvarta Srebrnjak žalili na nesnosan smrad. Iz Državnog inspektorata stiže potvrda kako je analizom otpadnih voda iz sustava javne odvodnje utvrđeno onečišćenje organskim otapalima te kako je protiv odgovorne pravne osobe pokrenut prekršajni postupak. A prema njima, odgovoran je Institut Ruđer Bošković.

"... Zasad nije jednoznačno utvrđeno kako je došlo do točkastog onečišćenja na oknu Zeleni dol koji se nalazi u nepristupačnom dijelu Instituta u zoni građevinskih radova te na javnoj odvodnji na koju su spojeni i vanjski korisnici, a u čijoj se neposrednoj blizini također odvijaju građevinski radovi. Točkasto onečišćenje je u najkraćem mogućem roku sanirano ispiranjem kanalizacijskog sustava te ne postoji opasnost za ljude i okoliš", priopćili su iz Instituta Ruđer Bošković.

"Analizom uzoraka pronađena je smjesa kemikalija koje se ne mogu pojedinačno nabaviti u maloprodaji, ali se uobičajeno nalaze u naftnim derivatima kao što su dizelsko gorivo, benzin i razrjeđivač. IRB kao najveća znanstvenoistraživačka institucija u RH zaista u istraživačke svrhe koristi niz kemikalija, ali jasno definiranog sastava i visoke čistoće te se one redovito i organizirano zbrinjavaju u skladu sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom, putem ovlaštene pravne osobe", dodaju iz Instituta.

Otpadne vode analizirale su se i u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Andrija Štampar, a uzorke im je dostavila Vodoopskrba i odvodnja.

"To su zapravo tekućine koje imaju sposobnost otopiti organsku tvar. Za sva organska otapala vrijedi da su vrlo hlapivi spojevi, da u kombinaciji sa zrakom mogu tvoriti eksplozivnu smjesu i da su lako zapaljivi. Imaju karakterističan miris i ljudi prepoznaju da se nešto događa", objasnila je Jasna Bošnir, voditeljica Službe za zdravstvenu ekologiju, piše Dnevnik.hr.

Upravo je jedan od toksičnijih organskih otapala, benzen, tad izmjeren u kući u blizini kanalizacije koja ide šumskim dijelom.

"Vrlo neugodan miris na razrjeđivač ili petrolej. Mučnina i glavobolja, svi smo to osjećali. Utvrđeno je curenje benzena plina unutar kuće koji je svojim aparatima detektirala vatrogasna služba", rekla je 2. veljače stanovnica tog dijela Zagreba.

Vrijednosti benzena trebale bi se mjeriti više puta kako bi se dobila srednja vrijednost i usporedila s preporučenom, kaže profesorica Bošnir.

"Mogu izazvati glavobolje, mučnine i povraćanja. Ako je ta izloženost duža, može doći do grčenja mišića, pa u konačnici do letalnog (smrtnog) ishoda", izjavila je Bošnir.

Neki građani najavljuju i tužbe.

"Pripremaju pravne korake kako bi zaštitili sebe i svoju sigurnost. Ne osjećaju se mirno u posljednje vrijeme, stalno moraju vjetriti kuće, ostavljati otvorene sve šahtove jer ne znaju kad će se ponoviti incident koji se ponovio više puta ovih mjeseci", rekao je Josip Pavlović iz udruge Ekologija grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:50