ULICE PUNE SMEĆA

Otpadna groznica u Zagrebu: Pogledajte kako izgledaju kontejneri samo pet dana prije novog modela odvoza

Vidite li ove prizore? Osjećate li ovaj smrad? Ovo je gore nego na selu, gdje god se okrenem osjetim samo smrad smeća, komentiraju prolaznici

Prizori na odlagalištima smeća diljem Zagreba

 Dorotea Hrastić/Hanza Media

Netko očito vrlo kreativan i temeljit u Koturaškoj je ulici u Zagrebu skupio uredno ispiljene grane drveta, možda srušenog za prošlog nevremena, i njima zatrpao spremnike za biootpad. Višak je ostavio pobacan oko njih.

image

Čitavo jedno drvo završilo je u kontejneru za otpad u Koturaškoj ulici

Dorotea Hrastić

U ulici Ferde Livadića, uz kontejnere na tzv. zelenom otoku u koje bi trebale ići uredno razvrstane plastika, staklo i papir, ostavljena su pak vrata od hladnjaka, sjedalo iz automobila, komadi dvosjeda i WC školjka.

image
Dorotea Hrastić
image
Dorotea Hrastić

Kraj kontejnera za papir netko je očito ispraznio ormar od stare odjeće.

image

Netko je uz kontejner za staklo ostavio hrpu odjeće

Dorotea Hrastić

Točno tako izgleda velik dio šireg središta Zagreba, samo pet dana prije nego će krenuti novi model odvoza otpada u gradu.

Kao u nekoj vrsti otpadne groznice, tako se ponaša dio Zagrepčana, možda i u panici da će s najavom strogih novčanih kazni završiti dani kad se smeće moglo bacati bilo kad i bilo gdje.

Reporteri Jutarnjeg obišli su centar Zagreba i ponovno snimili jezivo stanje u kojem se nalaze kante i spremnici za otpad.

Na Trgu žrtava fašizma naletjeli smo na rastavljeni kuhinjski ormarić.

image
Dorotea Hrastić
image
Dorotea Hrastić

- Trebali bi se bolje organizirati kada se baca glomazni otpad. Zna se kamo to odlazi. Dešavalo se to i meni, ali ne na tako vidljivim mjestima - uz smijeh nam govori prolaznica, no na pitanje gdje to ona točno odlaže glomazni otpad ljubazno nas je pozdravila i otišla bez odgovora.

- Vidite li ove prizore? Osjećate li ovaj smrad? Ovo je gore nego na selu. Gdje god se okrenem, osjetim samo smrad smeća - požalila se starija prolaznica odmah nakon nje.

image
Dorotea Hrastić
image
Dorotea Hrastić
image

Zeleni otoci u gradu puni smo glomaznog otpada

Dorotea Hrastić

I doista, većina mjesta gdje se skuplja razvrstani otpad smrde, a raskvašene kutije s komadima hrane, do pola pune boce raznih pića stoje razbacana uokolo.

- Nije u redu da neki od nas razvrstavaju smeće već sada, a ostali ostavljaju gdje što stignu. Ljudi ovdje ostavljaju WC školjke, vrata od hladnjaka ili cijele fotelje, odmah preko puta naše zgrade, iako imamo polijepljene oglase s rasporedom odvoza glomaznog otpada. Ne znam kako će to funkcionirati kada od 1. listopada krene to novo razvrstavanje otpada. Za sada mi se čini da će to propasti odmah prvog dana - ogorčeno nam govori jedan od stanara centra koji nam se predstavio samo kao Marin.

image
Dorotea Hrastić
image
Dorotea Hrastić

Na Staroj Vlaški susrećemo prolaznika koji gleda u kante za otpad i vrti glavom u nevjerici.

- Potrebno je da se svi udružimo i naučimo pravila oko razvrstavanja otpada, tako ćemo jedino pomoći gradu i gradonačelniku. Treba nam promjena - kaže nam.

Prenatrpane kontejnere snimili smo i kod tržnice Kvatrić, u Mašićevoj, na Jordanovcu i u Tuškanovoj ulici.

Novi model odvoza otpada, podsjećamo, kreće 1. listopada.

image
Dorotea Hrastić
image
Dorotea Hrastić
image
Dorotea Hrastić
image

Zajednički kontejneri zgrada u Koranskoj ulici

Snimio čitatelj

Imate li gradsku priču ili informaciju? Javite nam na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 21:57