ATRAKCIJA U ZAGREBU

Otvoren Centar za posjetitelje Medvedgrad vrijedan 40 milijuna kuna, od sutra dostupan građanima

U Centru su potpuno obnovljeni Veliki i Mali palas, koji sada sadrže informacijski centar i suvenirnicu.
Centar za posjetitelje Medvedgrad.

Centar za posjetitelje Medvedgrad u sklopu Parka prirode Medvednica, otvoren je u petak, projekt vrijedan 40 milijuna kuna pokrenut je 2018., a Centar će od sutra biti dostupan i građanima uz prethodnu najavu.

Dolazak u Centar je moguć uz prethodnu najavu na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Centar je kao izaslanik predsjednika Vlade otvorio ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, izaslanik zagrebačkog gradonačelnik Zorislav Antun Petrović te ravnateljica Javne ustanove Park prirode Medvednica Marina Popijač.

image
Svečano otvorenje tvrđave Medvedgrad kojemu je prisustvovao ministar Tomislav Čorić.
Tomislav Kristo/Cropix

- Iznimno mi je drago vidjeti uspješno završen projekt obnove Medvedgrada, jer upravo ova obnova od važnosti je ne samo za Zagreb već za cijelu Hrvatsku. Vrlo je važno da i u ostalim Nacionalnim parkovima i Parkovima prirode RH slijedimo ovaj primjer jer Hrvatska zaista ima bogatstvo koje s ponosom trebamo prezentirati - rekao je ministar Ćorić, priopćeno je.

Centar je dio projekta "Poboljšanje posjetiteljskog kapaciteta u svrhu održivog upravljanja Parkom prirode Medvednica" koji je počeo 2018. godine, a u projekt je uloženo 40 milijuna kuna.

U Centru su potpuno obnovljeni Veliki i Mali palas, koji sada sadrže informacijski centar i suvenirnicu, uz atraktivne muzejske izložbe te prostor za odvijanje raznih programa, radionica i događanja.

- S današnjim danom završili smo još jednu projektu aktivnost koja se odnosila na svečano otvorenje Centra za posjetitelje Medvedgrad kako bismo ga od sutra mogli staviti dostupnim našim posjetiteljima. U sljedećih petnaest dana Centar će imati Dane otvorenih vrata obzirom na to da je u tijeku Mjesec turizma u Hrvatskoj, a mi također idemo u korak s trendovima - kazala je ravnateljica Popijač.

Centar također ima i posebne sadržaje za djecu s dva edukativna programa i pripadajuće interaktivne dječje igračke, kao i mozgalica koja će pružiti zabavno učenje o prirodnim i kulturnim vrijednostima Medvednice.

image
Svečano otvorenje tvrđave Medvedgrad kojemu je prisustvovao ministar Tomislav Čorić.
Tomislav Kristo/Cropix

U sklopu projekta u Centar je ugrađena moderna informatička i multimedijalna oprema, a realizirano je i snimanje filmova i fotografija sa zemlje i iz zraka o Parku prirode Medvednica i njegovim zanimljivostima.

- Uređen je pristup za naplatu ulaznica, postavljeni su brojači posjetitelja, kupljeni električni bicikli, dizajnirani i izrađeni suveniri i radna odjeće za buduće zaposlenike Centra za posjetitelje Medvedgrad - stoji u priopćenju.

Otvorenju su bili nazočni i izaslanik ministrice kulture i medija Tomislav Petrinec, pomoćnica ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Matea Radić, načelnik Općine Bistra Danijel Drviš, ravnatelj Uprave za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Igor Kreitmeyer.

image
Svečano otvorenje tvrđave Medvedgrad kojemu je prisustvovao ministar Tomislav Čorić.
Tomislav Kristo/Cropix

Na svečanom otvaranju u glazbenom dijelu programa nastupili su violončelistica Ana Rucner, operna diva Antonella Malis, glazbenik Željko Krušlin Kruška te ansambl Lado.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 16:43