ŠTO SE DOGODILO?

Otvoren ekskluzivni hotel u srcu Zagreba, ali bez toliko najavljivane atrakcije. A imali su i dozvolu

Dok su se još izvodili radovi na rekonstrukciji zgrade, na njihovoj skeli bili su na platnu renderi s dvije velike slike budućeg izgleda. A onda - ništa...

Slika najavljena na plakatu koji se vidio s ulice tijekom obnove zgrade hotela u Petrinjskoj ulici

 Art‘otel plakat/

Kada je najavljeno uređenje novog hotela koji će na krovu imati otvoreni bazen u središtu Zagreba u Petrinjskoj 7, to je trebala biti jedna nova manja gradska atrakcija. U tom bi se hotelu gosti, a možda i domaći posjetitelji, mogli osvježiti bućkajući se s pogledom na krovove Trga bana Jelačića, na katedralu i Gornji grad. Međutim, hotel art ‘otel Zagreb je nedavno svečano otvoren, ali bazena na krovu nema.

Dok su se još izvodili radovi na rekonstrukciji zgrade u Petrinjskoj na njihovoj skeli bili su na platnu renderi s dvije velike slike ove buduće situacije. Uski bazen, ne pretjerano velik, trebao je biti uz rub strane prema Ulici Milana Amruša. Na vrhu bi uz njega bila i atraktivna terasa. I onda - ništa!

image

Zgrada na uglu Petrinjske i Amruševe ulice tijekom obnove

Vanesa Pandzic/Cropix

Sve dodatno zanimljivim čini podatak da je za uređenje ovog bazena, potencijalne turističke atrakcije, izdana građevinska dozvola, znači prepreka u tom smislu nije bilo. O kolikom se potencijalu radi pokazuje i primjer hotela Zonar, koji je ljetos bio hit sa svojim otvorenim bazenom na vrhu hotela na Trešnjevki, koji je doduše javnog karaktera, što ga čini atraktivnim široj javnosti.

image

Plakati na skeli u Petrinjskoj tijekom radova

Art‘otel plakat/

Za objašnjenje smo pitali vlasnike art ‘otela.

- Od inicijalnog koncepta do završetka radova, proces otvaranja hotela art `otel Zagreb prošao je kroz sve etape slične onima koje su karakteristične za druge građevine u Zagrebu suočene s posljedicama potresa - kaže Manuela Kraljević, članica Uprave i direktorica marketinga i prodaje Arena hospitality group.

Nakon novonastalih izazova, kompanija je, dodaje, primorana na konstruktivnu obnovu zgrade koja se smjestila u samom srcu grada. Važno je napomenuti da je zgrada hotela najbolji primjer Art déco arhitekture u Zagrebu i u ovom dijelu Europe te predstavlja kulturnu baštinu koja je dodatno obogatila sam brend art `otela, koji je nositelj umjetničkog koncepta.

- Tijekom procesa uređenja, vlasnik je donio odluku da u prvoj fazi odgodi izgradnju spomenutog bazena, iako je već posjedovao sve potrebne dozvole - odgovorila je M. Kraljević. - Ističemo da će imati rooftop terasu i bar koji će biti dostupni početkom toplijih vremena, nakon zimske sezone.

- Očekujemo da će ovo ekskluzivno mjesto privući pozornost za organizaciju raznovrsnih događanja, uključujući poslovne sastanke, ali i priliku za opuštanje i uživanje u piću svim posjetiteljima uz fascinantan i jedinstveni pogled koji se pruža na Zagrebačku katedralu - kaže.

image

Zgrada tijekom obnove prije otvorenja novog hotela

Vanesa Pandzic/Cropix

U Gradu Zagrebu kažu kako je Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode izdao potvrdu glavnog projekta za rekonstrukciju zgrade kojim je predviđena i izgradnja bazena na krovu te je temeljem istog ishođena građevinska dozvola. No odlukom investitora u ovoj fazi rekonstrukcije bazen nije izveden.

Koji su točni razlozi, da li je konstrukcijska obnova zgrade povećala čitavu investiciju pa se odustalo od "šećera na kraju", odnosno je li razlog financijske prirode, tek je za pretpostaviti. Imat će od proljeća bar krovnu terasu s atraktivnim pogledom, a možda je bazen kakvog danas imaju mnogi hoteli u gradovima u zapadnoj Europi u starim jezgrama ipak nepotrebni detalj, jer nisu ni svi oduševljeni njima...

Dodajmo i odredbu čl. 92. zagrebačkog GUP-a, koja se odnosi na mjere zaštite u tzv. zoni zaštite A. Jedna od mjera zaštite koja se odnosi na krovove glasi: "očuvanje karakterističnih rješenja krovova i sprječavanje bitnih promjena gabarita i oblikovanja, jer su dio autentičnoga arhitektonskog rješenja i mjerodavni kao peta fasada u karakterističnoj slici naselja". To se odnosi na sve krovove u zoni A i sve njihove strane, i uličnu i dvorišnu. Time ostaje zanimljivo otvoreno pitanja kako je dozvola prije par godina uopće ishođena, premda ona neće biti prakticirana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:32