VELIKI ISKORAK

Otvoren jedinstveni projekt Poliklinike za zaštitu djece i mladih u Zagrebu: ‘Fizičko zdravlje je neodvojivo od mentalnog‘

Poliklinika je otvorila svoj novi Kabinet za tjelovježbu i dobar osjećaj, prvi i jedinstveni takav projekt u Hrvatskoj

 Anita Milas Antić, Heleca Pirnaz Dragičević, Gordana Keresteš, Ivica Kostelić, Vanja Slijepičević Saftic, Ines Rožanić, Radoslav Barišić, Zdravko Maric
 

 Lucija Ocko/Cropix

Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba svečano je otvorila svoj novi Kabinet za tjelovježbu i dobar osjećaj, prvi i jedinstveni takav projekt u Hrvatskoj koji će kroz holistički pristup pomoći djeci i mladima, ali i njihovim roditeljima u radu na fizičkom zdravlju, koji je uz mentalno zdravlje i socijalne vještine neodvojivi element u njihovom razvoju i oporavku.

Radi se o prostoru Dnevne bolnice Poliklinike, veličine 50-ak m2, koji je sada kompletno opremljen za tjelovježbu s djecom i njihovim roditeljima, a koji je opremio Klub Rotary 1242 Zagreb svojom donacijom od 3200 eura.

image

Ivica Kostelić, Gordana Keresteš, Vanja Slijepičević Saftić, Ines Rožanić, Miljenko Mustapić, Radoslav Barišić

Lucija Ocko/Cropix

Svečanom otvorenju prisustvovali su pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, pomoćnica pročelnika za zdravstvo Mirela Šentija Knežević, u ime ministra i Ministarstva zdravstva Anita Milas-Anzić, hrvatski olimpijaš Ivica Kostelić, predsjednica Upravnog vijeća Poliklinike Gordana Keresteš, najuspješniji hrvatski gimnastičar Tin Srbić i članovi Muzeja sportskih ZGoda, pokretač Sportskih igara za mlade Zdravko Marić i članovi Rotary kluba 1242 Zagreb Ines Rožanić, Miljenko Mustapić i Radoslav Barišić.

image

Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba Vanja Slijepčević Saftić

Lucija Ocko/Cropix

Već dugo imaju ideju osnovati kabinet, a ideju je prepoznao Rotary klub 1242 Zagreb

Osnovana prije 22 godine, Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba bavi se dijagnostikom, tretmanom i liječenjem djece s iskustvom zlostavljanja i zanemarivanja, ali i djece i mladih s cijelim nizom emocionalnih, mentalnih i neurorazvojnih poteškoća. Svake godine prime 1300 do 1500 novih pacijenata, a veliki broj njihovih pacijenata dolazi iz svih dijelova Hrvatske. Integralni dio njihovog rada je Dnevna bolnica, koja sada dobiva svoj komplementarni dio, ili kako kaže ravnateljica, ‘novi draguljčić u poliklinici‘ - Kabinet za tjelovježbu i dobar osjećaj.

S obzirom na to da je dječja neurologinja te se u praksi, ali i u znanosti, bavi dječjim mozgom, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba Vanja Slijepčević Saftić kaže kako nije bitno samo ono što naslijedimo od roditelja, već i okolišni čimbenici utječu na modeliranje i remodeliranje mozga.

"Danas imamo globalnu epidemiju mentalnih bolesti i svjesni smo da postoji neodvojiva veza između tjelesnog i mentalnog. Njegovanjem i usvajanjem zdravijih navika možemo indirektno značajno pridonijeti poboljšanju emocionalnog statusa", rekla je. Na tragu toga, kako kaže, već dugo imaju ideju osnovati kabinet, a ideja je prepoznata od strane Rotary kluba 1242 Zagreb, koji su tako pomogli proširiti svijest da dobar osjećaj ima brojne direktne i indirektne implikacije na mentalno zdravlje. "To je osobito važno zato što su naša djeca u Hrvatskoj peta po debljini u Europi, a odrasli prvi."

image

Otvorenje Kabineta za tjelovjezbu i dobar osjećaj u Poliklinici za zastitu djece i mladih Grada Zagreba

Lucija Ocko/Cropix

‘Moj otac je imao stav da jedino kroz fizičko možeš doći do psihičke promjene‘

"Ovo je drugi veliki iskorak za Polikliniku, koja od 2016. godine ima ustanovljenju Dnevnu bolnicu kroz koju prolazi veliki broj djece i roditelja", rekla je pravobraniteljica za djecu dipl.iur. Helenca Pirnat Dragičević. "Otvaranje ove sobe novi je značajan napredak koji će djeci olakšati da kroz tjelovježbu i aktivnost oporave svoje traume i poteškoće. Nazivom ‘dobar osjećaj‘ mislilo se na sve – da se djeca dobro osjećaju, jer kada se dobro osjećaju i njima je lakše se izraziti", dodala je.

Na svečanom otvorenju riječi pohvale i podrške podijelio je i najbolji hrvatski skijaš i olimpjiaš Ivica Kostelić, koji kaže kako je baš ovo tema o kojoj često razmišlja.

"Psihologija je apsolutno veliki dio sporta. Moj otac je imao stav da jedino kroz fizičko možeš doći do psihičke promjene, a izreka koja je stajala iznad mog kreveta gotovo cijelu karijeru jest ‘Verbalizam je apstrakcija, iskustvo je bitno‘", rekao je, pa dodao kako to nigdje nije točnije kao kod djece, koja se moraju i žele kretati.

image

Ivica Kostelić, otvorenje Kabineta za tjelovjezbu i dobar osjecaj u Poliklinici za zastitu djece i mladih Grada Zagreba

Lucija Ocko/Cropix

Ravnateljica poliklinike uručila je zahvalnicu članovima Kluba Rotary 1242 Zagreb, čiji je rad ove godine posvećen mentalnom zdravlju djece i mladih, kroz niz aktivnosti pod nazivom EmpaTi&Ja.

Roditelji su važan element u fizičkom razvitku svoje djece

S projektom su već krenuli, a najvažnije za početak bila je senzibilizacija roditelja. Tako su započeli inicijativu roditeljskim sastancima i kažu kako imaju već jako dobar odjek. Marijan Kraljević, trener koji trenira djecu i mlade na području Poliklinike, kaže kako već imaju dvije grupe od ukupno 10 djece između prvog i četvrtog razreda osnovne škole.

"Poanta je da djeca ne dolaze samo trenirati nego i da usvajaju principe zdravog duha, pa da se i sami aktiviraju, ali da se aktivira i roditelje koji će ih motivirati", dodao je.

image

Otvorenje Kabineta za tjelovježbu i dobar osjećaj u Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Lucija Ocko/Cropix
image

Otvorenje Kabineta za tjelovježbu i dobar osjećaj u Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Lucija Ocko/Cropix
image

Otvorenje Kabineta za tjelovježbu i dobar osjećaj u Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Lucija Ocko/Cropix
image

Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba Vanja Slijepčević Saftić

Lucija Ocko/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:31